Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS

Po poročanju Večera so šole zjutraj prejele okrožnico ministrstva za izobraževanja, v kateri jih obveščajo, da bodo morali, če se bo epidemična slika še dodatno poslabšala, preiti na tako imenovani C1 model, ki predvideva, da bi se pouk v šolah izvajal za učence od 1. do vključno 5. razreda, medtem ko bi se učenci od 6. do 9. razreda v šoli tedensko izmenjevali.

Prvi teden naj bi bili v šolah učenci 8. in 9. razredov, medtem ko bi se učenci 6. in 7. razredov šolali na daljavo, naslednji teden pa bi se zamenjali.

Svetovalna skupina še ni predlagala zaostritve ukrepov

Svetovalna skupina je zasedala v ponedeljek, sklepov pa ni predstavila javnosti. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je v ponedeljek pojasnila, da jo je vladna služba za odnose z javnostjo seznanila, da za ponedeljek ni predvidenih izjav o odločitvah svetovalne skupine.

Svetovalna skupina neuradno vladi ni predlagala nobenih sprememb glede protikoronskih ukrepov. Svetujejo, da tudi šole ostanejo odprte po nespremenjenem režimu. V ponedeljek naj bi večina članov svetovalne skupine soglašala s tem, da omejitev gibanja ponoči ni strokovno utemeljena, vendar naj bi se v torek tehtnica prevesila v smer, da njenega umika vladi ne predlagajo.

Pred 14 dnevi je bil sicer na mizi tudi predlog notranjega ministra Aleša Hojsa, da bi omejitev ob daljšem dnevu vsaj zamaknili, denimo zvečer na 22. uro, a je Hojs v torek pojasnil, da danes tega ne bo vnovič predlagal, "saj je bil dogovor, da bo svetovalna skupina ta teden ponovno proučila njegov predlog oziroma se morda odločila celo za večje sproščanje". Z odločitvijo svetovalne skupine sicer sam, kot je še navedel, ni bil seznanjen.

Epidemične razmere se sicer po državi slabšajo. Zvišuje se povprečje novopotrjenih okužb, prav tako število hospitaliziranih, zaradi česar bodo vse bolnišnice spet sprejemale covidne bolnike oz. so se glede na izhodno strategijo znova pomaknile iz tretje v drugo fazo.

Neuradno: Svetovana skupina ni predlagala ne sproščanja ne zaostrovanja ukrepov.