La Scala, ki sodi med najslavnejše operne hiše na svetu, je svoja vrata prvikrat odprla leta 1778. Foto: Reuters
La Scala, ki sodi med najslavnejše operne hiše na svetu, je svoja vrata prvikrat odprla leta 1778. Foto: Reuters
Leta 1946 so vrata La Scale znova odprli s koncertom, ki ga je vodil Arturo Toscanini. Foto: AP
Leta 1946 so vrata La Scale znova odprli s koncertom, ki ga je vodil Arturo Toscanini. Foto: AP

Za 11. maj je v tej operni hiši napovedan koncert Dunajske filharmonije pod vodstvom dirigenta Riccarda Mutija, ki se ga bo lahko udeležilo 130 ljudi, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA napovedal intendant Dominique Meyer.

Sicer je prav Muti že jeseni lani ob zaprtju kulturnih ustanov pozval italijansko vlado, naj premisli svojo odločitev o tem. Pismo, ki ga je naslovil na tedanjega premierja Giuseppeja Conteja, je objavil tudi časopis Corriere della Sera.

Sorodna novica Maestro Riccardo Muti poziva k razmisleku glede zapiranja kulturnih ustanov

Nezanemarljiva potreba po duhovni hrani
79-letni dirigent je v pismu med drugim zapisal, da družba potrebuje duhovno hrano, ki jo dajeta glasba in gledališče, sicer postane slaba. Poudaril je tudi, da koncerti in gledališke predstave med pandemijo niso bili nekaj odvečnega, kot je sicer slišal govoriti ministre, je takrat poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Milanska Scala je bila zaradi pandemije koronavirusa zaprta več mesecev. Ljubitelji kulture so lahko nastope večinoma spremljali po spletu. Nazadnje je balet Scale prišel na naslovnice na začetku marca, ker je bilo 35 članov plesnega ansambla pozitivnih na testu za koronavirus.

Več kot pol milijona evrov iz sveta mode
Operna hiša bo deležna finančne podpore velikana sveta mode Giorgia Armanija, saj je njegova modna hiša postala njen pokrovitelj. Skupina Armani se je zavezala, da bo Scali v petih letih prispevala 600.000 evrov. "Čutim, da moram v tem težkem letu podpirati Scalo in mesto Milano. Umetnost je v težkih časih postavljena na stran, ker se zdi, da ni bistvena. Toda kultura je ključnega pomena," je dejal 86-letni Armani.

Milanska Scala bo kmalu odprla svoja vrata