Nogometaši Mure – državni prvaki za sezono 2020/21. Mura je po Mariboru (15), Olimpiji (6), Gorici (4), Domžalah (2), Luki Koper in Celju sedmi klub, ki je osvojil naslov. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Mure – državni prvaki za sezono 2020/21. Mura je po Mariboru (15), Olimpiji (6), Gorici (4), Domžalah (2), Luki Koper in Celju sedmi klub, ki je osvojil naslov. Foto: www.alesfevzer.com

Muraši in Mariborčani so s po 63 točkami izenačeni na vrhu lestvice, a imajo varovanci Anteja Šimundže boljši izkupiček na medsebojnih tekmah (zmagi 3:1, 2:0, poraz 1:2 in remi 0:0).

Trener Mure Ante Šimundža se je znašel na rokah igralcev. Šimundža je Muro v štirih sezonah popeljal od druge lige do naslova prvaka. Zares impresivno! Foto: www.alesfevzer.com
Trener Mure Ante Šimundža se je znašel na rokah igralcev. Šimundža je Muro v štirih sezonah popeljal od druge lige do naslova prvaka. Zares impresivno! Foto: www.alesfevzer.com
Mihael Klepač (v ospredju) in soigralci se veselijo odločilnega gola za 2:1 v 75. minuti. Klepač je vstopil v igro v 68. minuti, ko je zamenjal Amadeja Marošo. Foto: www.alesfevzer.com
Mihael Klepač (v ospredju) in soigralci se veselijo odločilnega gola za 2:1 v 75. minuti. Klepač je vstopil v igro v 68. minuti, ko je zamenjal Amadeja Marošo. Foto: www.alesfevzer.com

Jalov začetni pritisk Maribora
Maribor je pred 3500 navijači v Ljudskem vrtu napadel od prve minute naprej. Aljoša Matko je v 4. minuti po desni strani prodrl v kazenski prostor Mure, a zadel zunanji del mreže. Malo pozneje so branilci Mure blokirali strel Rudija Požega Vancaša. V 10. minuti je poskus Jana Repasa z roba kazenskega prostora zletel čez prečko. Po pričakovanem začetnem pritisku je Mura vzpostavila ravnotežje. Luka Bobičanec je dvakrat neuspešno poskusil s prostega strela z okoli 20 metrov.

Šturm v 34. minuti zadel za vodstvo Mure
Mura je postajala vse nevarnejša, predvsem iz protinapadov. V 34. minuti je Amadej Maroša preigraval v kazenskem prostoru Maribora. Domači branilci so ga ustavili, a je izbita žoga prišla do Klemena Šturma, ki je sprožil z leve strani. Žoga je zadela Blaža Vrhovca, spremenila smer, nato pa v loku preletela nemočnega Ažbeta Juga in končala v mali mrežici za 1:0 Prekmurcev.

Jan Mlakar in Aljoša Matko se veselita izenačenja v Ljudskem vrtu. Mlakar je s 14 goli najboljši strelec sezone. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Mlakar in Aljoša Matko se veselita izenačenja v Ljudskem vrtu. Mlakar je s 14 goli najboljši strelec sezone. Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Mlakar v podaljšku vrnil domače v igro
Mura je po golu nanizala še nekaj obetavnih akcij, medtem ko je Maribor potreboval nekaj časa, da se je pobral. In ko je že kazalo, da bo Mura na odmor odšla s prednostjo, je v sodnikovem dodatku Aljoša Matko z desne strani podal v sredino kazenskega prostora, kjer je žogo prejel Jan Mlakar, nato pa ustrelil "s prve" iz obrata in ukanil Matka Obradovića za 1:1. Ljudski vrt je bil na nogah. Statistika prvega polčasa govori o izenačeni tekmi: streli 5:5, v okvir vrat 1:1, posest žoge pa 52:48 za Muro.

Nevaren poskus Matka, Maroša skorajda kaznoval Juga
V drugem delu so prvi resneje zapretili Mariborčani. V 52. minuti je Matko s prostega strela z leve strani pošteno namučil Obradovića. Malo pozneje bi na drugi strani Mura lahko povedla, saj sta se pred svojimi vrati "poigravala" Aleks Pihler in Jug, ki je žogo izbil, a mu je Maroša blokiral strel, žoga pa je nato zletela mimo vratnice.

Po 14 mesecih so se na tribune Ljudskega vrta vrnili navijači. Zbralo se jih je 3500, večinoma privržencev vijoličastih. Foto: www.alesfevzer.com
Po 14 mesecih so se na tribune Ljudskega vrta vrnili navijači. Zbralo se jih je 3500, večinoma privržencev vijoličastih. Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Klepač in Bobičanec v treh minutah pokopala Maribor
Maribor se je v nadaljevanju vse bolj pomikal v obrambo in bil za to kaznovan. V 75. minuti je namreč Nino Kouter z globinsko podajo za hrbet domače obrambe v ogenj poslal rezervista Mihaela Klepača, ki je pod prečko velemojstrsko matiral Juga. A to še ni bilo vse. Tri minute pozneje je Pihler okoli pol metra znotraj kazenskega prostora podrl prodirajočega Šturma, tako da je sodnik Matej Jug pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je zanesljivo, s strelom pod prečko, izvedel Luka Bobičanec.

Vijoličasti so do konca napadali za remi, ki bi jim prinesel naslov. A neuspešno. Ob poskusih Martina Milca in Mlakarja se je izkazal Obradović. Na koncu so za pirotehnični vložek poskrbeli domači navijači, eden od njih je celo utekel na igrišče. A nekajminutna prekinitev ni spremenila poteka srečanja, slavje Prekmurcev se je začelo le nekaj trenutkov pozneje. Končna statistika: skupaj streli 10:10, v okvir vrat 4:4, posest žoge pa 51:49 za Maribor.

Jasmin Handanović obesil kopačke na klin
Pred začetkom tekme je kariero profesionalnega nogometaša končal 43-letni vratar Jasmin Handanović, ki je zadnjih deset let igral za Maribor. Handanović, nekdanji igralec Olimpije, Triglava, Zagorja, Svobode, Kopra, Mantove in Empolija, je bil v Mariboru vse od leta 2011. Nekaj nastopov je zbral tudi za slovensko člansko reprezentanco. "351 nastopov. Trofeje, nepozabna evropska poletja in jeseni, vmes celo zime. V spomin na vse te trenutke in na vlogo pri novodobnih uspehih bo NK Maribor upokojil številko 33. Ostala bo v spominu, da jo je kot zadnji nosil velik nogometaš in človek, najstarejši, ki je igral v 1. SNL," so zapisali pri Mariboru.

Bravo za konec sezone s 3:0 ugnal Olimpijo

Bravo nadigral Olimpijo
Za osem ekip pa se je prvoligaško tekmovanje končalo že pred zadnjo tekmo dneva. V obračunu ljubljanskih ekip, ki ste si ga lahko ogledali na TV Slovenija 2 in MMC-ju, je Bravo zanesljivo premagal Olimpijo (3:0) in si s tem zagotovil obstanek v prvoligaški druščini.

Po uspavanem prvem delu prvega polčasa je drugi del ponudil nekaj več akcije. V 33. minuti je bil nevaren poskus Davida Brekala, žogo pa je v zadnjem trenutku v kot izbil Uroš Korun. Minuto pozneje pa si je Olimpija priigrala prvo priložnost na tekmi, a je poskus končal mimo vrat. V 38. minuti je Bravo krenil v protinapad, Žan Trontelj je poslal predložek pred vrata, a Nino Žugelj ni bil natančen, obenem pa je sodnik še dosodil prepovedani položaj. Podobno akcijo sta Trontelj in Žugelj izvedla v 41. minuti, spet je sodnik dvignil zastavico za "ofsajd".

Izjave po tekmi Bravo - Olimpija

V prvem polčasu ni bilo niti enega strela v okvir vrat na obeh straneh. Drugi polčas je bil živahnejši, zbudila se je tudi Olimpija, v 51. minuti je po podaji iz kota Mihailo Perović podaljšal žogo do Antonia Delamee Mlinarja, ki je s prsmi žogo usmeril proti vratom, a je zadel vratnico.

Kljub pobudi Olimpije pa je prvi zadel Bravo. V 60. minuti je Trontelj poslal žogo v kazenski prostor, Olimpijina obramba je zaspala, Milan Tučić pa je zadel (1:0). Tučić je v 63. minuti podal Lorenu Maružinu v hitrem protinapadu, ta pa je zadel brez težav z okoli 14 m (2:0).

Po dolgi podaji je Mustafa Nukić stekel do vrat, žogo je podal na drugo vratnico, kjer je bil sam Milan Tučić, ki je zabil z glavo (3:0).

Zadetki s tekme Bravo - Olimpija

V 80. minuti so znova zagrozili gosti, najprej je Bosić žogo poslal malo mimo gola, nato pa je še Eric Boakye z močnim strelom malce zunaj kazenskega prostora zadel prečko.

V 83. minuti je Rok Maher proslavljal povišanje vodstva Brava in evrogol – volej je sprožil z okoli 20 m –, a je sodnik dvignil zastavico, saj je bil Tučić v prepovedanem položaju.

Olimpija je kljub izgubljenemu položaju v zadnjih minutah iskala vsaj častni zadetek, toda neuspešno.

Celjani so se rešili, Koprčani v dodatne kvalifikacije
Celjani
so na izjemno pomembnem obračunu na kolena položili Koprčane (2:1) in se izognili kvalifikacijskima tekmama za obstanek v Prvi ligi. Dodatna obračuna s Krko, drugouvrščeno ekipo iz 2. slovenske nogometne lige, po današnjem porazu v mestu grofov čakata osmoljence današnje tekme iz Kopra, ki so osvojili deveto mesto.

Zadetki s tekme med Celjem in Koprom

Štajerci so tekmo odprli na najboljši mogoč način in že v četrti minuti povedli z 1:0. Večino dela je opravil Mićo Kuzmanović, ki je v bliskovitem nasprotnem napadu po desni strani preudarno podal do Esterja Soklerja, ki je z močnim in natančnim strelom ukanil nemočnega gostujočega vratarja.

Koprčani so sijajno odigrali končnico prvega polčasa, po kombinirani akciji je Nardin Mulahusejnović s 17 metrov z natančno odmerjenim strelom poslal žogo v levi spodnji kot Rozmana in izenačil (1:1). Dosegel je svoj 14. gol sezone in zasedel prvo mesto na lestvici strelcev v prvi ligi, kjer mu družbo dela tudi Jan Mlakar iz Maribora.

Varovanci domačega trenerja Agrona Šalje so v drugem polčasu prevzeli pobudo in skušali doseči gol odrešitve. To jim je uspelo v končnici tekme. Po prekršku Gorana Jozinovića – ta je drugič na tekmi porumenel in zapustil igrišče – nad Advanom Kadušićem je glavni sodnik Slavko Vinčić pokazal na 11-metrovko, ki jo je uspešno izvedel Ivan Božić in Celjanom prinesel tri zlata vredne točke.

Zadetka s tekme med Domžalami in Aluminijem

Aluminij osvojil tako želeno točko
V Domžalah je Aluminij iskal dokončno potrditev obstanka v ligi, za kar bi bila dovolj točka, in to mu je uspelo (1:1). Kidričani so po nezanimivem prvem počasu povedli v 57. minuti, v bližini gola je po podaji Nemanje Jakšića do strela malce z desne prišel Armin Đerlek in zadel (1:0). Slobodan Vuk je v 86. minuti močno sprožil z okoli 20 m, žoga pa se je od vratnice odbila v gol za izenačenje (1:1).

Gorico do zmage popeljal 17-letni Ljutić
V Sežani je slavila Gorica (0:1). Maloštevilni gledalci na tribunah niso videli ravno blesteče predstave ekip, ki sta že imeli zapečateni usodi za prihodnjo sezono. Tabor si je po končnem šestem mestu še tretjo sezono zapored zagotovil status prvoligaša, medtem ko se štirikratni državni prvaki kljub zmagi v zadnjem krogu po zadnjem mestu drugič v treh letih poslavljajo od elite. Gorica je do vodstva prišla v 62. minuti, ko je po podaji iz kota svoje čuvaje in nepazljivega Renerja preskočil debitant, komaj 17-letni Rok Ljutić.


PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE, zadnji krog

MARIBOR – MURA 1:3 (1:1)
3500; Mlakar 45.+1.; Šturm 34., Klepač 75., Bobičanec 78./11-m

Maribor: Jug, Milec, Pihler, Uskoković, Koderman, Gorenak (79./Tavares), Vrhovec, Repas, Matko (65./Santos), Mlakar, Požeg Vancaš (71./Kotnik).

Mura: Obradović, Karničnik, Maruško, Gorenc, Horvat, Kouter, Kous, Šturm (79./Pucko), Bobičanec, Maroša (68./Klepač), Mandić (88./Ouro).

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)


Analiza prvega polčasa tekme Bravo - Olimpija

BRAVO – OLIMPIJA 3:0 (0:0)
Tučić 60., 72., Maružin 63.

Bravo: Vekić, Drkušić, Brekalo, Križan, Španring, Maher, Žinko (85./Ogrinec), Trontelj, Žugelj (47./Maružin), Nukić, Tučić (89./Kancilija).

Olimpija: Frelih, Fogec, Delamea Mlinar, Korun, Andrejašič (46./Boakye), Pungaršek, Zeljković, Baskera (46./Bosić), Sešlar (66./Vombergar), Ivanović (46./Kurež), Perović (66./Ćorić).

Sodnik: Rade Obrenović (Ljubljana).

Analiza drugega polčasa tekme Bravo - Olimpija

CB24 TABOR SEŽANA – GORICA 0:1 (0:0)
Ljutić 62.

CB24 Tabor Sežana: Rener, Ristić, Nemanič, Ovsenek, Salkić, Makoumbou, Tolić (54./Sever 74. Specogna)), Grobry (od 69. Krivičić), Briški (55./Aliaj), Djalo, Ndzengue (73./Agnoletti).

Gorica: Sorčan, Ljutić, T. Kavčič, Tomiček, M. Kavčič (63./Baruca), Mavretič, Nkama, Kačinari (86./Mlinarič), Hodžić, Colley (45./Velikonja), Vipotnik (75./Oyewusi).

Sodnik: Roman Glažar (Ptuj).


CELJE – KOPER 2:1 (1:1)
Sokler 4., Božić 87./11-m; Mulahusejnović 44.
RK: Jozinović 85./Koper

Celje: Rozman, Kadušić, Zaletel, Stojinović, Kerin, Benedičič, Rorič (70./Novak), Šporn, Božić (89./Čalušić), Kuzmanović, Sokler (70./Dangubić).

Koper: Adam, Rajčević, Pejić, Žužek, Dodlek, Caimacov (88./Vršič), Palčič (88./Mišić), Jozinović, Guberac, Barišić (69./Vekić), Mulahusejnović (83./Spinelli).

Sodnik: Slavko Vinčić (Maribor).


DOMŽALE – ALUMINIJ 1:1 (0:0)
Vuk 86.; Đerlek 57.

Domžale: Mihelak, Urbančič (82./Strajnar), Sikošek, Vuklišević, Ilenič (46./Adamov), Markuš, Pišek (73./Käit), Saitoski, Jakupović (60./Podlogar), Černe (60./Vuk), Kolobarić.

Aluminij: Janžekovič, Krefl (90./Ploj), Petek, Azemović, Bolha, Jakšić, Čermak, T. Pečnik, Đerlek (77./Pantalon), Flakus Bosilj, Kadrić.

Sodnik: Alen Borošak (Spodnji Duplek).

Lestvica:                             
MURA              36 17 12  7 50:26 63
MARIBOR           36 17 12  7 64:41 63
OLIMPIJA          36 16 11  9 45:35 59
DOMŽALE           36 14 13  9 52:41 55
BRAVO             36 10 15 11 39:39 45
CB24 TABOR SEŽANA 36 12  8 16 40:44 44
ALUMINIJ          36 10 13 13 31:41 43
CELJE             36 12  7 17 36:41 43
KOPER             36 11  9 16 41:56 42
GORICA            36  7  8 21 24:58 29
Ibričić najboljši igralec Prve lige

Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) je za najboljšega igralca Prve lige Telekom Slovenije izbral Senijada Ibričića iz Domžal. Izkušeni vezist je bil najboljši že v sezoni 2017/18.

Najboljši mladi nogometaš je postal Olimpijin vezist Timi Max Elšnik, najboljši trener pa strateg Domžal Dejan Djuranović.

V najboljšo enajsterico sezone pa so se prebili vratar Matko Obradović (Mura), branilci Sven Šoštarič Karić (Domžale), Žan Karničnik (Mura), David Brekalo (Bravo) in Andraž Žinič (Domžale), vezisti Luka Bobičanec (Mura), Senijad Ibričić (Domžale) in Đorđe Ivanović (Olimpija Ljubljana) ter napadalci Dario Kolobarić (Domžale), Nardin Mulahusejnović (Koper) in Mustafa Nukić (Bravo).

Nagrade najboljšim nogometašem in trenerju sezone so podelili v sklopu tekem zadnjega kroga Prve lige Telekom Slovenije. V tokratni izbor prek spletne platforme so bili vključeni vsi nogometaši 1. SNL, več kot 800 nogometnih trenerjev, članov ZNTS-ja, več kot 50 novinarjev športnih redakcij večjih medijskih hiš in več kot 6400 navijačev. Za najboljše je bilo skupaj oddanih 7042 glasov.