Mariborčani za 16. naslov državnih prvakov potrebujejo točko. Zgodovina oziroma statistika jim gre na roko, saj je Mura nazadnje v Ljudskem vrtu v prvenstvu zmagala leta 2001. Foto: www.alesfevzer.com
Mariborčani za 16. naslov državnih prvakov potrebujejo točko. Zgodovina oziroma statistika jim gre na roko, saj je Mura nazadnje v Ljudskem vrtu v prvenstvu zmagala leta 2001. Foto: www.alesfevzer.com

Maribor pred zadnjim krogom na lestvici vodi s 63 točkami, druga Mura jih ima 60. Dozdajšnje tri medsebojne tekme v sezoni so se končale z 0:0, z zmago Maribora 2:1 in Mure 2:0.

Rožman in Šimundža pred odločilno tekmo za naslov prvaka

Rožman: V finiš gremo s položaja, ki smo si ga želeli.
"Žal mi je, da se prvenstvo počasi končuje. V finišu sezone delujemo vse boljše in boljše, stopnjevanje forme, želja po napredku naraščata. Gremo v finiš s položaja, ki smo si ga želeli. Pred nami je velik izziv, glede na lestvico gre za dvoboj dveh najboljših klubov v prvenstvu, v katerem naša mlada, nabrušena ekipa želi pokazati kakovost in osvojiti naslov. Predvsem pa se veselimo vrnitve navijačev. Verjamem, da bo ozračje takšno, kot ga lahko ponudi le Ljudski vrt. Vsak glas s tribun bo dobrodošel. Rad bi, da gledalci uživajo v tekmi, pomagajo moštvu,
" je na novinarski konferenci pred tekmo dejal trener Maribora Simon Rožman.

Trener Maribora Simon Rožman.
Trener Maribora Simon Rožman. "Ne bo odločal psihološki dejavnik, ampak kakovost izvedbe na igrišču," pravi Rožman. Foto: www.alesfevzer.com

Noče izdajati preveč
"V nasprotni ekipi ne bi izpostavljal posameznikov. Gre za ekipo, ki že dalj časa igra skupaj, ima svoj prepoznavni slog. Mi se moramo držati svojih principov in ne bi rad izdajal stvari, s katerimi bi nasprotniku olajšali pripravo na nas. Oni so s stališča psihologije v super položaju. Vse, kar naredijo, je top, česar pa ne naredijo, s tem ni nič narobe. In tako bo mislim tudi neko njihovo razmišljanje,"
je nadaljeval Rožman.

Strateg Maribora ne bo mogel računati na poškodovanega Denisa Klinarja, vračata pa se Martin Milec in Ilija Martinović.

Rožman: Sprejemamo, da je Maribor vedno v vlogi favorita. Odločala bo kakovost izvedbe na igrišču.
"Pretiranega eksperimentiranja ne bo, zaključni del priprav bomo opravili v vedrem razpoloženju. Vzorce, ki jih imamo, bomo skušali peljati naprej. Ne bi pa razkrival namenov, ki jih pripravljamo. Bolj kot moje besede bo odločala kakovost vsega, kar smo do zdaj naredili skupaj. Če pogledamo nazaj, se je v mesecu in pol zgodilo več kot običajno v celotni sezoni: različne tekme, vzponi in padci, spoznavanje značajev ... Sprejemamo, da je Maribor vedno v vlogi favorita, da je naše izhodišče drugačno. S tem znamo živeti, toda ne bo odločal psihološki dejavnik, ampak kakovost izvedbe na igrišču. Poskrbeli smo za stabilnost v zadnjih petih, šestih tekmah. Tekmec pa je dolgo v domala nespremenjeni zasedbi, s prepoznavnim slogom igre. Toda posvetili se bomo sebi, našim dobrim zadevam. Pokazali smo pot, tisto, kar smo napovedovali ob začetku nove zgodbe. Bi pa bili presrečni, če bi nam v tem kratkem obdobju uspelo vrniti naslov,"
je za spletno stran kluba sklenil Rožman.

Amadej Maroša in soigralci so pred največjo tekmo v karieri. Foto: www.alesfevzer.com
Amadej Maroša in soigralci so pred največjo tekmo v karieri. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža (desno) je Muro v štirih sezonah pripeljal iz druge lige v boj za prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža (desno) je Muro v štirih sezonah pripeljal iz druge lige v boj za prvaka. Foto: www.alesfevzer.com

Šimundža: Kakšni športniki bi bili, če si ne bi želeli zmagati?
Trener Mure Ante Šimundža mirno pričakuje obračun z Mariborom. Poudarja, da je bila zanje bistveno pomembnejša tekma z Domžalami (3:0), na kateri so si muraši z zmago zagotovili tudi nastopanje v Evropi. A dodaja, da bodo, če se bo v Ljudskem vrtu ponudila priložnost za zmago, to zgrabili z obema rokama. "Odigrali smo dosti težkih tekem. Zato imamo kar nekaj kapitala, ki ga bomo poskušali unovčiti na tej tekmi. Srečanje proti Domžalam je bilo bistveno pomembnejše, saj smo si z zmago zagotovili nastope v Evropi, ki so pomembni za stabilizacijo kluba. Tudi naslednja tekma z Mariborom je pomembna, ni pa tako zahtevna. Mi si na vsaki tekmi – ne glede na to, ali gre za pripravljalno ali prvenstveno – želimo zmagati. Skušamo imeti zmagovalno mentaliteto. Verjamem, da se bo v soboto razpletlo tako, kot si bomo mi želeli. Smo lačni zmage. Nismo v stanju, da bi vodili slovenski nogomet. Smo pa klub, ki želi biti prepoznaven in se priključiti dvema največjima kluboma. Če pa so možnosti za to, da si prvi, kakšni športniki bi pa bili, če ne bi želeli zmagati," je dejal Šimundža.

Policija: Uporabljena bodo tehnična sredstva za snemanje in fotografiranje

S Policijske uprave Maribor so v izjavi za javnost sporočili, da bo policija na sobotni nogometni tekmi državnega prvenstva med Mariborom in Muro uporabila tehnična sredstva za fotografiranje in snemanje. "Vse obiskovalce prireditve obveščamo, da bo PU Maribor zaradi učinkovitega zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja ter spremljanja in dokumentiranja policijskih postopkov uporabil tehnična sredstva za fotografiranje in videosnemanje." Tehnična sredstva za videosnemanje bodo uporabljena na krajih v mestu Maribor, kjer se po navadi zbirajo navijači, v okolici stadiona, pa tudi na samem stadionu, so dodali.

Na tekmi 3500 gledalcev. Dostop bo dovoljen le prebolevnikom, cepljenim ali testiranim.
Odločilni obračun se bo v soboto začel ob 20.00. Ogledalo pa si ga bo približno 3500 domačih navijačev, gostujočih ne bo. Organizator tekme bo na vhodih na stadion preverjal izpolnjevanje pogojev za vstop, kot so navedeni v odloku o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov. Dostop na stadion bo omogočen le tistim, ki bodo z dokazili izkazali, da so bolezen preboleli pred manj kot šestimi meseci, da so bili cepljeni ali pa z dokazilom negativnega izvida testa.

TV Slovenija 2/MMC: Ob 16.00 prenos Bravo – Olimpija
Že pred obračunom za prvaka bodo ob 16.00 na sporedu preostale štiri tekme zadnjega kroga: CB 24 Tabor Sežana – Gorica, Celje – Koper, Domžale – Aluminij in Bravo – Olimpija. Prenos ljubljanskega derbija bo v soboto ob 16.00 na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.


PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE

ZADNJI, 36. KROG

Sobota ob 16.00:
BRAVO – OLIMPIJA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

CB24 TABOR SEŽANA – GORICA

CELJE – KOPER

DOMŽALE – ALUMINIJ

Ob 20.00:
MARIBOR – MURA

Lestvica:                             
MARIBOR           35 17 12  6 63:38 63
MURA              35 16 12  7 47:25 60
OLIMPIJA          35 16 11  8 45:32 59
DOMŽALE           35 14 12  9 51:40 54
CB24 TABOR SEŽANA 35 12  8 15 40:43 44
BRAVO             35  9 15 11 36:39 42
ALUMINIJ          35 10 12 13 30:40 42
KOPER             35 11  9 15 40:54 42
CELJE             35 11  7 17 34:40 40
GORICA            35  6  8 21 23:58 26