Leon Sever je dobesedno v zadnji sekundi odločil srečanje v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Leon Sever je dobesedno v zadnji sekundi odločil srečanje v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Lestvica:                             
MARIBOR           35 17 12  6 63:38 63
MURA              35 16 12  7 47:25 60
OLIMPIJA          35 16 11  8 45:32 59
DOMŽALE           35 14 12  9 51:40 54
CB24 TABOR SEŽANA 35 12  8 15 40:43 44
BRAVO             35  9 15 11 36:39 42
ALUMINIJ          35 10 12 13 30:40 42
KOPER             35 11  9 15 40:54 42
CELJE             35 11  7 17 34:40 40
GORICA            35  6  8 21 23:58 26

Ljubljančani so izgubili tudi teoretične možnosti za naslov prvaka, potem ko so v Stožicah dovolili preobrat. Že drugo leto zapored je bil Tabor iz Sežane v predzadnjem krogu usoden za zeleno-bele, lani se je naslova prvaka veselilo Celje, letos bo prvak iz Maribora ali Murske Sobote. Olimpija je v zadnjih šestih prvenstvenih krogih osvojila le dve točki.

Še pred večerno tekmo v Stožicah sta v nasprotju z Olimpijo svoje delo z odliko opravili vodilni ekipi lige. Obe sta slavili s 3:0, vijoličasti v Kopru, Sobočani v Fazaneriji proti Domžalam.

Kapunov prvi gol po avgustu 2018
Prvi polčas je v Stožicah postregel z všečno in predvsem agresivno igro na obeh straneh. Nekoliko agresivnejši so bili Ljubljančani, ki so bili v napadu tudi podjetnejši, a je gostujoča obramba pritisk zdržala – vse do 27. minute, ko je Olimpija povedla po lepi akciji. Enrik Ostrc je v kazenski prostor poslal visok predložek, ki ga je z glavo do Nika Kapuna podaljšal Andres Vombergar. Kapun je z glavo žogo poslal mimo nemočnega vratarja Jana Koprivca v mrežo in razveselil zbrane navijače na stoženskih tribunah. To je bil njegov prvi zadetek po avgustu 2018. Do odmora se izid ni več spremenil, so pa bili nekajkrat nevarni tudi Sežanci, še najbolj razigran je bil napadalec Aldair Djalo.

Kapun popeljal Olimpijo v vodstvo proti Sežancem
Aldair utišal Stožice in izenačil na 1:1

Aldair in Sever šokirala Stožice
Po slabi uri igre je imel Antonio Azinović na nogi izenačenje, potem ko mu je z desne strani pred vrata podal Denis Kouao, a priložnosti ni izkoristil. Olimpija je iskala drugi zadetek, s katerim bi lažje zadihala, še posebej dejaven je bil Radivoj Bosić. Gostujoča obramba, na čelu z opreznim vratarjem Janom Koprivcem, je bila vselej na mestu. Nato pa hladna prha v 79. minuti, ko sta po bliskoviti akciji izenačenje zrežirala rezervista Dino Stančić in Leon Sever, v prazno mrežo pa je žogo hladnokrvno potisnil Aldair. Zeleno-beli so bili v šoku, vendar se niso predali.

Sever pokopal Olimpijo, rešil Sežano

Že v naslednjem napadu je nevarno zapretil Vombergar, a je Koprivec dvoboj dobil. Ljubljančani so se do konca tekme trudili zmagati, ves čas so pritiskali na gostujoča vrata, za poln izkupiček točk se jim vendarle ni izšlo.

Ko je že kazalo, da se bo obračun v Stožicah končal brez zmagovalca, pa si je v 96. minuti Olimpijin vratar Žiga Frelih privoščil napako, ob predložku z desne strani je slabo ocenil let žoge, jo tudi izpustil iz rok, kar je izkoristil Sever in zadel iz obrata za 1:2! S tem je Sežance obdržal med elito.

Vijoličasti z igralcem manj do pomembne zmage
Mariborčani so se morali pošteno potruditi, da so Bonifiko zapustili s polnim izkupičkom točk. Po slabe pol ure igre so povedli, potem ko je z bele točke zadel Jan Mlakar, a so v 34. minuti ostali brez izključenega Denisa Klinarja, ki si je privoščil neumnost in si z nevarnim startom nad Daretom Vršičem prislužil še drugi rumeni karton. Koprčani so bili ob številčni premoči na zelenici v nadaljevanju boljši tekmec, večkrat so pritisnili na gostujočo obrambo, ki pa je vse poskuse odbila. Gostitelji so med drugim zahtevali tudi najstrožjo kazen, ko je Luka Uskoković v kazenskem prostoru igral z roko, a je piščalka glavnega sodnika Bojana Mertika ostala nema.

Rožman: V soboto nam lahko s podporo navijačev uspe veliki met

V zaključku tekme so Koprčani še močneje pritisnili na vrata, kar se jim je hitro maščevalo, ko je proti vratom stekel rezervist Andrej Kotnik, najprej spretno preigral vratarja Davida Adama, nato pa z glavo žogo poslal v prazno mrežo.

Piko na i je lepi zmagi na Obali dodal še drugi rezervist Marcos Tavares. Kapetan je v 89. minuti sprožil z roba kazenskega prostora in s strelom z levico ob bližnji vratnici zadel za končnih 0:3. To je bil njegov 157. gol v slovenski najelitnejši nogometni ligi.

Vanoli se je moral posloviti

Po visokem domačem porazu proti Mariboru je vodstvo FC-ja Koper sporočilo, da je sporazumno prekinilo sodelovanje s trenerjem Rodolfom Vanolijem in dodalo, da bo v zadnjem krogu prvenstva - v gosteh proti Celju - ekipo vodil Nedžad Okčić.

Nogometaši Mure so si zagotovili vsaj 3. mesto v DP-ju. V zadnjem, 36., krogu se bodo v soboto v gosteh pomerili z Mariborom. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Mure so si zagotovili vsaj 3. mesto v DP-ju. V zadnjem, 36., krogu se bodo v soboto v gosteh pomerili z Mariborom. Foto: www.alesfevzer.com

Mura slavila pred gledalci v Fazaneriji
Sobočani so odločno odprli srečanje, že v uvodnih minutah so stresli okvir tekmečevih vrat, tik pred odmorom pa je za 1:0 zadel Amadej Maroša. Po podaji z leve strani je pred vrata žogo poslal Žiga Kous, Maroša pa je spretno načel domžalsko mrežo. Napadalno igro so črno-beli prikazali tudi v nadaljevanju, vodstvo so podvojili v 70. minuti, ko je po podaji Maroše s silovitim strelom v kazenskem prostoru zadel Luka Bobičanec. Žoga se je na poti v mrežo odbila od prečke. Le osem minut pozneje je končni izid postavil Tomi Horvat, ki je po samostojni akciji premagal vratarja Ajdina Mulalića za 3:0. Z zmago si je kolektiv iz Fazanerije, kjer se je po zelo dolgem času zbralo 850 gledalcev, že zagotovil vsaj tretje mesto v letošnji sezoni domačega prvenstva.

Božić zagotovil Celju zmago v Novi Gorici

Božić junak Celjanov v Novi Gorici
V boju za obstanek so Celjani z 2:0 v gosteh premagali Gorico. Junak tekme je bil Ivan Božić, ki je dosegel oba zadetka aktualnih državnih prvakov. Prvega v sodnikovem dodatku prvega polčasa, ko je z razdalje žogo od prečke poslal v mrežo. Že v uvodnih minutah nadaljevanja je vodstvo Celjanov podvojil iz protinapada, ko je po podaji Žana Benedičiča hladnokrvno zaključil za končnih 2:0.

Krka v kvalifikacijah za Prvo ligo

Predzadnji, 21., krog v 2. slovenski nogometni ligi je odločil, da bo v kvalifikacijah za preboj v Prvo ligo igrala Krka. Ta si je namreč z zmago nad Kalcerjem iz Radomelj, ki se kot prvak 2. SNL neposredno seli v Prvo ligo Telekom Slovenije, z 2:1 zagotovila končno drugo mesto.


Prva liga, 35. krog:

Sorodna novica Aluminij po zmagi nad Bravom diha lažje

MURA – DOMŽALE 3:0 (1:0)
815; Maroša 42., Bobičanec 70., Horvat 78.

Mura: Obradović, Gorenc, Maruško, Karničnik, Kouter, Horvat (86./Đurak), Šturm, Kous, Bobičanec (85./Klepač), Maroša (81./K. Cipot), Mandić (81./Štrakl).

Domžale: Mulalić, Šoštarič Karič, Vuklišević, Klemenčič (87./Černe), Käit, Sikošek, Pišek (58./Podlogar), Markuš, Svetlin (71./Vuk), Ibričić, Kolobarić.

Sodnik: Roberto Ponis (Koper)

Mura z odlično predstavo odpravila Domžale

KOPER – MARIBOR 0:3 (0:1)
350; Mlakar 28./11-m, Kotnik 84., Tavares 89.
RK: Klinar 34./Maribor

Koper: Adam, Palčič (74./Mišić), Mittendorfer, Žužek, Viler (51./Stevanović), Dodlek, Jelić Balta (74./Spinelli), Pejić, Barišić (85./Vekić), Vršič, Mulahusejnović.

Maribor: Jug, Klinar, Pihler, Uskoković, Koderman, Vrhovec, Gorenak (46./Felipe Santos), Repas, Požeg Vancaš (73./Kotnik, 87./Bajde), Matko (82./Tavares), Mlakar.

Sodnik: Bojan Mertik (Odranci)

Mariborčani z deseterico do velike zmage v Kopru

GORICA – CELJE 0:2 (0:1)
Božić 45., 48.

Gorica: Sorčan, Hodžić (41./Paljk), M. Kavčič, Mevlja (66./Tomiček), T. Kavčič, Nkama, Kačinari (66./Baruca), Mavretič, Oyewusi (46./Velikonja), Colley (80./Vipotnik), Begič.

Celje: Rozman, Kadušić, Zaletel, Stojinović, Kerin, Benedičič (73./Novak), Vrbanec, Šporn (73./Rorič), Božić (85./Vego), Dangubić, Kuzmanović.

Sodnik: Dejan Balažič (Ljubljana)


OLIMPIJA – CB24 TABOR SEŽANA 1:2 (1:0)
500; Kapun 27.; Aldair 79., Sever 96.

Olimpija: Frelih, Andrejašič (82./Pavlović), Maksimenko, Korun, Šme (50./Boakye), Elšnik, Ostrc (69./Pungaršek), Kurež (46./Ivanović), Kapun (82./Perović), Bosić, Vombergar.

CB 24 Tabor Sežana: Koprivec, Azinović, Nemanič, Briški, Doukoure Grobry (74./Sever), Makoumbou (85./Ovsenek), Salkić, Kouao, Tolić, Ndzengue (59./Stančič), Djalo Aldair.

Sodnik: Dragoslav Perić (Kranj)

Odigrano v torek:
ALUMINIJ
– BRAVO 3:0 (2:0)
Mujan 4., Prša 20., Jakšić 59.

Analiza tekme Olimpija - CB24 Tabor Sežana
Rezervist Sever zapečatil usodo razglašene Olimpije