Andres Vombergar po izgubljeni bitki za naslov prvaka ni mogel zadrževati solz. Foto: www.alesfevzer.com
Andres Vombergar po izgubljeni bitki za naslov prvaka ni mogel zadrževati solz. Foto: www.alesfevzer.com

V soboto ob 20.00 bo v Ljudskem vrtu veliki finale 30. nogometne sezone v samostojni Sloveniji. Že drugo leto zapored bosta za lovoriko na zadnji tekmi neposredno obračunali vodilni moštvi na lestvici, tretjič v zadnjih štirih sezonah pa bo odločitev o prvaku padla v zadnjem krogu. 22. julija lani je Celje z remijem (2:2) ubranilo dve točki prednosti pred Olimpijo, zdaj pa imajo vijoličasti tri točke naskoka pred muraši, a jih ti lahko z zmago prehitijo, saj bi imeli v tem primeru ob točkovni izenačenosti boljši izkupiček z medsebojnih tekem.

Mariborčani z deseterico do velike zmage v Kopru

Rožman zadovoljen z obrambo in napadom

Maribor je v sredo, čeprav je vse od 34. minute igral z igralcem manj, ob spodbudi navijaške skupine Viole v Kopru slavil zmago z visokih 3:0. "Prigarana zmaga. Zelo dobro smo začeli, imeli zelo dober nadzor in kombinatoriko. Sledil je vodilni gol, nato pa nespameten, nepotreben rdeči karton. Med odmorom smo se v slačilnici zelo dobro dogovorili, kako želimo delovati v drugem polčasu. Z izjemno borbo in kompaktnostjo v obrambi nam je uspelo. Nismo se povlekli nazaj, ampak dosegli še dva lepa zadetka. V zadnji tretjini smo izpeljali kar nekaj lepih akcij, potem ko nam je na prejšnjih tekmah pri tem mogoče manjkala kakšna dobra odločitev," je za TV Slovenija zmago komentiral trener Simon Rožman.

21. aprila je imela Olimpija po 29. krogu na vrhu lestvice sedem točk prednosti pred Mariborom in 11 pred Muro, nato pa je na šestih tekmah osvojila le dve točki in klavrno končala prvenstvo.

Ne želimo zganjati evforije, tako kot že na zadnjih tekmah. Tudi ko smo bili v zaostanku, nismo odstopali od svojega načrta. Mislim, da se vidi, da uživamo na igrišču, tudi danes z desetimi igralci. V obrambi smo malo trpeli, a v napadu nismo odstopali od svojega načina igre. Zasluženo smo zmagali, Koprčani si niso pripravili veliko priložnosti.

Jan Mlakar

"Bili smo že odpisani in predvsem smo razmišljali o igri oziroma o tem, kaj želimo v njej izboljšati, zdaj pa smo se kar nekoliko nepričakovano znašli pred naslovom. Sobota bo za nas velik izziv, Mura ima celo bolj izkušene nogometaše kot mi, kar pa nam ne bo vzelo želje in energije, da ne bi tudi zadnje zahtevne tekme odigrali po svojih najboljših močeh. Upamo, da nam bo s podporo gledalcev z mlado ekipo uspel veliki met. Sledimo stvarem, ki smo si jih zadali. Že pred časom smo omenjali točkovno bero, ki bo potrebna na zadnjih tekmah, toda ne gledamo preveč na statistiko, ampak se dejansko osredotočamo na igrišče," je poudaril Rožman.

Strokovnjak iz Štor je zadovoljen s pristopom svojih igralcev na zadnjih tekmah: "Igralci počnejo to, kar smo od njih želeli, se borijo. Smo dobro organizirani. Na takšen način smo si predstavljali, kako se nosita naš dres in grb. To je lepa popotnica za konec prvenstva in prihodnjo sezono oziroma začetek neke nove zgodbe."

Mura z odlično predstavo odpravila Domžale

"Tekaško in psihično na zelo visoki ravni"

Mura je na dinamični in kakovostni tekmi pred približno tisoč gledalci na Fazaneriji prav tako s 3:0 premagala Domžale in si že zagotovila uvrstitev v Evropo. Šest srečanj zapored ne pozna poraza in ima najboljšo obrambo v ligi. Skupaj je prejela 25 zadetkov, 17-krat pa nobenega.

Lani je prvič osvojila pokal, v soboto lahko v vitrino postavi še dragocenejšo lovoriko. "Proti Domžalam smo bili na zelo visoki ravni, tako tekaško kot psihično. S pristopom, željo in taktičnimi zadevami, ki smo jih pokazali, smo si popolnoma zaslužili zmago. Imamo še eno tekmo, fantje so lačni. Poskušali bomo priti prvi čez ciljno črto," pravi trener Ante Šimundža.

"Evropa je bila tihi cilj. Naredili smo korak naprej, saj bomo najmanj na tretjem mestu. Tudi število osvojenih točk je večje kot lani (60:56, op. a.), boljše imamo tudi razmerje med doseženimi in prejetimi zadetki (lani 54:42, letos 47:25). S statističnega vidika je za nami zelo dobra sezona," je dodal za Val 202.

Tako kot vsi je vesel, da je končno bolj živahno tudi na tribunah. "Vsekakor navijače pogrešamo in si jih želimo. Danes se je to, hvala Bogu, premaknilo na boljše. Na naslednjih tekmah oziroma v naslednjem prvenstvu si želimo še več tega."

Domžale, ki so večji del pomladi nizale dobre predstave in izide, bodo v primeru zmage Celja v finalu Pokala Pivovarna Union v torek v Kopru ostale brez poletnih nastopov v Evropi. Trener Dejan Djuranović: "Razočaranje po porazu v Murski Soboti je prisotno, a ostaja nam še upanje, da v pokalu zmaga Olimpija. Vseeno čestitke in pohvale fantom za odlično sezono, še posebej v spomladanskem delu prvenstva. V nekaterih zadevah smo bili prekratki, mogoče tudi pri kadru, saj nam je manjkalo nekaj igralcev."

Maribor in Mura bosta odločala o naslovu v Ljudskem vrtu

Na zadnjih šestih tekmah le dve točki

Olimpija je v prejšnji sezoni v Stožicah doživela kar sedem porazov, v tej pa sinoči šele drugega po novembrskem proti Kopru, toda tako kot lani so ji v predzadnjem krogu življenje zagrenili Sežančani, znova z 2:1.

Rezervist Sever zapečatil usodo razglašene Olimpije

"Nismo izpolnili cilja, ki smo si ga zadali. Za današnjo tekmo fantom ne morem nič očitati, dali so vse od sebe, toda žal se ni izšlo po naših željah. Pri 1:0 smo imeli priložnosti, morali bi zadeti in povišati vodstvo. Nadzorovali smo tekmo, a si privoščili dve napaki. Zelo mi je žal zaradi navijačev, vodstva kluba in fantov. Preživljamo težke trenutke," je bil prvi komentar trenerja Gorana Stankovića, ki je jeseni vodil Tabor.

Še bolj potrt je bil kapetan Timi Max Elšnik: "V tem trenutku razmišljamo samo o tem, kaj smo zapravili, kaj smo imeli v rokah in smo sami vrgli v vodo. Točka bi nas še držala v igri za prvaka, potem smo še to zapravili po individualni napaki, ki se ne bi smela zgoditi, sploh pa ne v takšnem trenutku. Na zadnjih šestih tekmah smo osvojili samo dve točki, to je nedopustno, če se želiš boriti za prvaka. Iskali smo rešitve znotraj ekipe, imeli tisoč sestankov, se poskušali izkopati iz tega predora, a ni šlo. Slabe predstave so se vrstile druga za drugo. Izgubili smo tudi veliko igralcev zaradi poškodb, na vsaki tekmi je nekdo odpadel, tudi danes. Tisti, ki smo še 'živi', se moramo zbrati za torek, da osvojimo vsaj pokal."

Potrdili smo obstanek, in to na kakšni tekmi. Vsa Slovenija je lahko videla, kakšno srce imajo naši fantje. Zaslužijo si nagrado za to, kar so kazali skozi vso sezono in vsa turbulentna obdobja, ki smo jih imeli res veliko z menjavami trenerjev in drugimi težavami. Kapo dol, zaslužijo si vse čestitke, ponosni smo na njih.

Direktor CB24 Tabora Sežane Davor Škerjanc

Gol Severja za obstanek

Veselje v taboru Kraševcev je bilo po veliki napaki Freliha in zmagovitem zadetku rezervista Leona Severja v 96. minuti nepopisno, dočakali so tudi "maščevanje" za decembrski poraz v Stožicah, kjer je Olimpija slavila zmago z 2:1 s spornim golom v 89. minuti.

Trener Igor Božič je na klopi tolažil Vidmarja, nato pa za TV Slovenija dejal: "Olimpija je imela nekaj več od igre in lažje je prihajala na našo polovico, kot smo mi na njihovo. Vedeli pa smo, da bomo dobili svoje priložnosti. Izkoristili smo jih. Res smo srčna ekipa, borbena, vztrajamo do konca, to nas je danes nagradilo. Žal nam je, da naše veselje prinaša razočaranje na drugi strani, a takšen je nogomet."

Kapetan Erik Salkić je dodal: "Po vseh težavah, ki smo jih imeli, po vseh vzponih in padcih, se nam je v zadnji minuti mogoče vrnilo za vse nazaj. Gol za obstanek, super zadovoljni smo. Vztrajali smo do konca. Mislim, da so vsi igralci na koncu z močmi, prvenstvo je res dolgo. Grizli smo do konca, to nas je nagradilo."

Tabor je četrtič v letošnji sezoni pobral ves izkupiček v gosteh. Predtem je zmagal še v Celju, Novi Gorici (obakrat 0:3) in Kidričevem (0:2), vse te zmage je dosegel v spomladanskem delu prvenstva.

Analiza tekme Olimpija - CB24 Tabor Sežana

36. krog

Sobota ob 16.00:
BRAVO - OLIMPIJA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

CB24 TABOR SEŽANA - GORICA

CELJE - KOPER

DOMŽALE - ALUMINIJ

Ob 20.00:
MARIBOR - MURA


Lestvica:
MARIBOR           35 17 12  6 63:38 63
MURA              35 16 12  7 47:25 60
OLIMPIJA          35 16 11  8 45:32 59
DOMŽALE           35 14 12  9 51:40 54
CB24 TABOR SEŽANA 35 12  8 15 40:43 44
BRAVO             35  9 15 11 36:39 42
ALUMINIJ          35 10 12 13 30:40 42
KOPER             35 11  9 15 40:54 42
CELJE             35 11  7 17 34:40 40
GORICA            35  6  8 21 23:58 26