"Takšna dejanja je treba strogo kaznovati," je v tedenskem videonagovoru še dejala Angela Merkel in dodala, da nemška ustava zagotavlja pravico do svobodnega izražanja in mirnega zbiranja, vendar pa ne dopušča napadov na ljudi drugih veroizpovedi, nasilja, rasizma ali klevetanja drugih in njihovih prepričanj.

Protesti v podporo Palestincem na Alexanderplatzu v sredo. Foto: Reuters
Protesti v podporo Palestincem na Alexanderplatzu v sredo. Foto: Reuters

Kot poroča Deutsche Welle, sta v Berlinu napovedana dva protesta. Večji, na katerem pričakujejo okoli 2000 ljudi, bo na trgu Potsdamer Platz. Organizatorji so shod označili za "shod proti izraelski agresiji v Palestini".

Proteste v podporo Palestincem so v zadnjih dveh tednih, ko so na Bližnjem vzhodu potekali spopadi med palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom, pripravili v več nemških mestih. Preteklo soboto so na protestu v Berlinu, ki se je sprevrgel v nasilje, aretirali 60 ljudi. Poškodovanih je bilo okoli 100 policistov.

V nedeljo bodo v Berlinu prav tako potekali protesti, in sicer proti cenam najemnin v nemški prestolnici.

Predstavnik za antisemitizem v berlinski policiji Wolfram Pemp je glede zadnjih dogodkov dejal, da je bilo vprašanje antisemitizma tako pri politikih kot družbi predolgo podcenjeno. "Ne gre le za muslimanski antisemitizem, temveč antisemitizem kot tak je bil predolgo obravnavan na način, kot ne bi smel biti," je Pemp dejal v pogovoru za Tagesspiegel.