Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Odgovornost za ponovitev razpisa za vnovično izbiro kandidatov za evropske delegirane tožilce je ministrica v odstopu Lilijana Kozlovič preložila na naslednika. Četudi je vlada na seji konec maja zahtevala, da se brez odlašanja razpis ponovi, so nam z ministrstva za pravosodje sporočili, da bo o tem odločal novi minister. Poslanci bi lahko o imenovanju kandidata Marjana Dikaučiča glasovali že prihodnji teden. "Ne morem se vtikati v postopke in pristojnosti vlade, lahko pa jo pozovem, naj – kolikor je mogoče hitro – imenuje dva delegirana tožilca oz. se seznani z njunima imenoma, ko bo to storil Državnotožilski svet," je predsednik države Borut Pahor v nedeljo povedal v oddaji Politično s Tanjo Gobec.

Slovenija ostaja edina država, ki z Evropskim javnim tožilstvom še ni dosegla dogovora. Kot predzadnja se je namreč v teh dneh s tožilstvom uskladila Finska.

Kot smo izvedeli, Državno odvetništvo RS še ni prejelo predloga Državnotožilskega sveta, naj toži vlado. Svet je sporočil, da obrazložitev predloga še pripravljajo.

Odgovor predsednika države o tem, ali se vlada upira nadzoru, ki ga ima v svoji pristojnosti Evropsko javno tožilstvo, pa: "Nisem imel občutka, da se vlada upira temu nadzoru, lahko pa bi kdo dobil tak občutek."

Poskusili smo pridobiti mnenje službe vlade za zakonodajo, ki naj bi pritrjevalo, da kandidata izpolnjujeta vse pogoje, postopek pa da je bil izveden zakonito in pravilno. Neuradno smo dobili potrditev, da takšno mnenje vladne službe obstaja. S službe vlade za zakonodajo pa smo sicer prejeli odgovor, da "v predmetni zadevi ni dala uradnega mnenja".

Sorodna novica Tožilca nad odločitvijo vlade, da razpis ponovi, presenečena

In kakšna je vsebina tega mnenja službe vlade za zakonodajo? "Če smo mi seznanjeni, da je postopek tak, kot je bil v skladu z zakonom, kot ga je opravljal Državnotožilski svet, torej da je bil oblikovan predlog za dva kandidata," je na vprašanje TV Slovenija odgovorila predsednica Državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič.

Danes pa so nam odgovorili, da Državnotožilski svet z mnenjem službe vlade za zakonodajo formalno ni seznanjen in z njim ne razpolaga, ter da se je z njegovo vsebino seznanil zgolj prek medijskega poročanja. Podobno so nam sporočili tudi z oddelka za odnose z mediji generalnega državnega tožilca, in sicer, da naj bi bilo mnenje, o katerem so poročali mediji, podano na seji pristojne vladne kadrovske komisije, da do zdaj ni bilo zanikano, zato državno tožilstvo ni imelo razloga, da bi o tem dvomilo. Na odgovor urada vlade za komuniciranje pa še čakamo.

Kdaj bo Slovenija imenovala delegirana tožilca?
Reynders: "Potrebujemo še dva tožilca iz Slovenije"

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je Slovenijo danes znova pozval, naj čim prej imenuje delegirana tožilca v okviru Evropskega javnega tožilstva, je poročala Slovenska tiskovna agencija. "Potrebujemo še dva evropska delegirana tožilca iz Slovenije," je dejal v Luxembourgu. Komisar upa, da bo mogoče o tem kmalu govoriti tudi z novim ministrom za pravosodje. Delovanje tožilstva in imenovanje evropskih delegiranih tožilcev je bila sicer ena od tem dnevnega reda na današnjem zasedanju pravosodnih ministrov EU-ja v Luxembourgu. Čeprav Slovenija še ni imenovala delegiranih tožilcev, trdno stoji za projektom in z velikim zadovoljstvom pozdravlja začetek njegovega operativnega delovanja, so ob tem sporočili z ministrstva za pravosodje. Reynders je sicer spomnil, da bodo s Finsko, ki do pred kratkim ob Sloveniji še edina od sodelujočih držav ni imenovala svojih tožilcev, v prihodnjih tednih dosegli rešitev. "Torej bomo imeli težavo le še z neimenovanjem dveh evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije," je opozoril. Kot je pojasnil, so prihajajoče slovensko predsedstvo EU-ja pozvali, da bi Slovenija s 1. julijem izpolnila svoje obveznosti v skladu z uredbo o delovanju Evropskega javnega tožilstva. Prav tako so pozvali tudi slovensko vlado, naj poda pisno pojasnilo o razlogih, zakaj ni bilo mogoče do konca izpeljati postopka imenovanja delegiranih tožilcev. Pozvali so jo še, naj pojasni, kako bi bilo mogoče začeti nov postopek imenovanja, ki bo pregleden in bo zagotavljal neodvisnost obeh delegiranih tožilcev.