Žanu Usu ni uspelo zaustaviti kazenskega strela Marca Kasperja v podaljšku. Foto: www.alesfevzer.com
Žanu Usu ni uspelo zaustaviti kazenskega strela Marca Kasperja v podaljšku. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenci so domači pripravljalni turnir končali s porazom po podaljšku, ki jim je prinesel šele prvo točko na tekmovanju. Predtem so v četrtek s Francijo izgubili z 2:3, v petek pa z Belorusijo z 0:3.

Kuralt zadel okvir vrat
V vratih je začel Žan Us, ki je branil že v četrtek. Slovenci so morali za začetek v uvodni tretjini pokazati dobro igro ob igralcu manj na ledu, saj so imeli dve zaporedni izključitvi. Us in domača obramba nista klonila, a na drugi strani Slovenci tudi niso premagali Davida Madlenerja, ko so bile moči izenačene. Najlepši priložnosti sta imela Anže Kuralt, ko je po podaji Kena Ograjenška v 12. minuti zadel okvir gola, ter Ograjenšek tri minute zatem.

Risi vodili le štiri minute
Risi so povedli v 27. minuti, ko je na kazenski klopi sedel Thimo Nickl. Ograjenšek je bil natančen ob prednosti igralca več. Preusmeril je strel Nika Simšiča. Avstrijci so hitro izenačili iz protinapada, v 31. minuti ga je učinkovito zaključil Felix Maxa. Plošček je poslal med nogama Usa v mrežo.

Najstnik Kasper mojstrsko izvedel kazenski strel
53 sekund pred koncem tekme je bil izključen Simeon Schwinger zaradi zadrževanja s palico. Slovenci so imeli tudi v podaljšku prednost igralca več. Naredili so veliko napako ob "power playu" štirih proti trem, Marco Kasper je ušel in pridrsal sam pred Usa. Od zadaj je Simšič s prekrškom zaustavil strel. 17-letni Kasper je sijajno izvedel kazenski strel, preigral je Usa in potisnil plošček v prazno mrežo.

Avstrijci so se veselili zmage v Podmežakli. Foto: www.alesfevzer.com
Avstrijci so se veselili zmage v Podmežakli. Foto: www.alesfevzer.com

Kuralt: Nismo bili pravi, vsi trije nasprotniki so nas nadigrali
"Vsi smo razočarani, kako se je vse razpletlo. Tri tekme in trije porazi. Nismo bili pravi, vsi trije nasprotniki so nas nadigrali. Nimam kakšnega izgovora. Treba se bo zbrati in zaigrati veliko boljše, drugače ne bomo imeli niti možnosti za elitno divizijo," je povedal kapetan Anže Kuralt.

"Kaj je manjkalo? Koncentracija, odločenost. Želja je bila, a to je bilo res razočaranje. Ne vem ... Na treningih je bilo dobro, super vzdušje, a ko je prišla tekma, je šel plošček prepočasi. Prepočasi smo odreagirali. Preveč izgubljenih ploščkov. Brez prestave višje, to ne bo šlo nikamor," je še dodal Kuralt.

Kopitar: Tako se ne dela
Selektor Matjaž Kopitar je bil razočaran: "Res sem skrajšal klop, ker normalno skušaš dobiti tekmo. Ogromno nihanj, zadnjih pet minut rednega dela smo samo vračali plošček njim na palico, da so pritiskali. Tako se ne dela."

Belorusi na odločilni tekmi ugnali Francoze
O prvem mestu na turnirju v Podmežakli je odločala zadnja tekma. Belorusija je odpravila Francijo s 6:3. Sprva je bolje kazalo Francozom, ki so vodili po dveh tretjinah, Belorusija pa je nato v zadnji s štirimi goli spremenila potek tekme in dobila turnir.

Naslednja reprezentančna akcija februarja v Celovcu
Naslednjič se bo slovenska vrsta predvidoma zbrala februarja, ko bo v Celovcu podoben turnir s štirimi udeleženkami, pred spomladanskim drugoligaškim SP-jem v Ljubljani pa bo nato Slovenija igrala še nekaj prijateljskih tekem.

Kopitar na Jesenicah videl vse kaj drugega kot hokej na nivoju skupine A

Turnir štirih držav:

AVSTRIJA – SLOVENIJA
* 2:1 (0:0, 1:1, 0:0)
280; Maxa 31., Kasper 61./kazenski strel; Ograjenšek 37.
* - v podaljšku

FRANCIJA – BELORUSIJA
3:6 (1:2, 2:0, 0:4)
Fabre 17., Bozon 31., Claireaux 40.; Gavrus 2., 59., Drozdov 3., 47., Sapego 57., Usov 59.


Odigrano v petek:
SLOVENIJA – BELORUSIJA
0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
155; Derjabin 18., Skorenov 33., Drozdov 48.

FRANCIJA – AVSTRIJA
* 2:3 (0:0, 2:1, 0:1)
Maia 23., Colotti 28.; Kasper 22., Huber 45., Winkler 62.


Odigrano v četrtek:
SLOVENIJA – FRANCIJA
2:3 (1:2, 1:0, 0:1)
Sodja 8., Šturm 34.; Claireaux 14., Gallet 20., Colotti 42.

BELORUSIJA – AVSTRIJA
* 3:2 (1:1, 1:1, 0:0)
Drozdov 7., Bokun 35., Kovaljov 61.; Harnisch 9., Lahoda 37.
* - v podaljšku


Vrstni red: Belorusija 8, Avstrija 5, Francija 4, Slovenija 1 točka.