V Ligi ABA je Budućnost dobila izenačen dvoboj v Stožicah, v Evropskem pokalu pa je Cedevito Olimpijo nadigrala v Morači. Foto: KK Budućnost VOLI
V Ligi ABA je Budućnost dobila izenačen dvoboj v Stožicah, v Evropskem pokalu pa je Cedevito Olimpijo nadigrala v Morači. Foto: KK Budućnost VOLI

Potem ko so prejšnji teden proti Ulmu v Evropskem pokalu zmaji odigrali do tedaj verjetno najslabšo četrtino v sezoni, ko so po prvih desetih minutah zaostajali z 29:12, pa so proti Budućnosti v sredo brez dvoma najslabšo tekmo letos. Zmaji so bili v Črni gori popolnoma brez moči, vrsta Aleksandra Džikića, s katero so torej tekmeci tako v regionalnem kot v evropskem tekmovanju, pa je bila na koncu boljša s kar 91:60. To je bil tretji najhujši poraz, odkar sta se združila ljubljanski in zagrebški klub. Najvišja je bila razlika lani v državnem prvenstvu proti Heliosu, toda to tekmo je Olimpija odigrala z mladinsko ekipo in z le dvema mladeničema iz članske zasedbe, tako da je podgoriški polom drugi najhujši po tistem v Zadru v prvi sezoni.

Liga ABA na TV SLO 2 in MMC-ju

V 9. krogu Lige ABA bo Cedevita Olimpija v nedeljo ob 12.00 gostovala v Beogradu pri Megi. Tekmo boste v neposrednem prenosu lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

"Igralci Budućnosti so ves čas nadzorovali potek tekme. Bili so močnejši, hitrejši in bolj osredotočeni. Mi smo bili zelo slabi. Izginili smo z igrišča. Nismo se borili, nismo imeli prave energije in intenzitete. Ko nismo zadeli nekaterih metov iz ugodnih položajev, nam je padla samozavest. Žoga v napadu ni krožila, v obrambi pa nismo bili dovolj agresivni. Budućnosti se je odprlo in začela je zadevati tudi nekatere težke mete, posledično pa je bila na koncu velika razlika," je dejal Golemac.

Sorodna novica Polom Cedevite Olimpije v Podgorici

"Začeli smo dobro in bili prvi polčas blizu Budućnosti. Po nekaterih nepotrebnih napakah smo na odmor odšli z osmimi točkami zaostanka, v drugem pa smo bili preveč mehki. Gostitelji so zadeli veliko število trojk in se razigrali. Razbili so nas. Mislim, da razlika ni realna in da smo mi imeli zares zelo slab dan, oni pa zelo dobrega. Še se bomo v tej sezoni srečali in pokazali, da slika ni realna. Zdaj se moramo osredotočiti na naslednjo tekmo, ki bo zelo pomembna. Po tej zaušnici se bo treba pobrati in v nedeljo pokazati najboljšo igro," je dodal Edo Murić.

Ljubljansko igro vso sezono zaznamujejo ogromna nihanja, predstave iz tekme v tekmo pa si sledijo po načelu toplo-hladno. V zadnjem krogu so odigrali dobro tekmo proti Mornarju v Ligi ABA, v Morači pa je sledila celo najslabša v sezoni. Po dobrem začetku Evropskega pokala, ko so z nekoliko sreče dobili napeto končnico na Gran Canarii in doma zanesljivo odpravili Bourg, so zdaj nanizali tri zaporedne poraze. V nedeljo gredo zmaji na jadransko gostovanje v Beograd k Megi, nato pa je na vrsti premor za reprezentančne kvalifikacije, med katerim jih, čeprav bo odsoten večji del ekipe, zagotovo čaka ogromno dela. Po treh porazih se bo v Evropskem pokalu težko pobrati, saj je pred njimi neugoden razpored z obračuni z Virtusom, Reyerjem in Valencio.

Popoln razpad ljubljanskega sistema

Olimpija popolnoma razglašena v dvorani Morača

Med polčasom srečanja v Podgorici je Golemac, ki je prepričljivo izgubil taktični boj z Džikićem, dejal, da so do tedaj obupno branili "pick and roll" Budućnosti in delali velike napake. Toda v drugem delu želenega odziva ni bilo, prav nasprotno, sledil je pravi razpad ljubljanskega sistema. Gostitelji so zaustavili Olimpijin met z razdalje, kar je tudi v tej sezoni glavno orožje, tokrat pa je izza črte metala le nekaj več kot 22-odstotno (5/22). Popolnoma so zmaji popustili tako v obrambi kot v napadu in delali napake, kakršnih si ekipa s tako izkušenimi igralci ne bi smela privoščiti. Ob visokem zaostanku so nato le še anemično opazovali, kako se je razlika višala. V zaključku obračuna so povsem nadigrani gostiteljem dopustili še serijo 11:0.

V Stožicah so pred sezono odločno zatrdili, da je letošnja ekipa močnejša od lanske, predvsem pa naj bi bila bolj raznovrstna in imela več kakovostnejših posameznikov. Toda za zdaj tega Ljubljančani na parketu niso dokazali. Šest porazov na 13 tekmah Evropskega pokala in Lige ABA je glede na ambicije, ki naj bi jih Cedevita Olimpija po združitvi najboljšega hrvaškega in slovenskega kluba imela, preveč. Trenutno vrhu Jadrana – dvakrat je klonila pred oslabljeno Budućnostjo, enkrat pa pred Zvezdo, ki tudi ni nastopila z vsemi razpoloženimi igralci –, torej najboljšima dvema srbskima in najboljšemu črnogorskemu klubu, ni konkurenčna.

Prva kadrovska sprememba že opravljena

V zadnjih dveh letih so v zmajevem gnezdu dobro kadrirali z naložbami za prihodnost, saj so pripeljali mlade Slovence, ki se uspešno kalijo pri Iliriji in zagrebški Cedeviti, za zdaj pa se zdi, da se ni posrečilo poletno sestavljanje članskega moštva. Do prve kadrovske spremembe je že prišlo, potem ko so se sporazumno razšli z Marcusom Keenom. Izbira prvega organizatorja igre, tako pomembnega položaja, ni bila uspešna, razočarali pa so tudi nekateri drugi igralci. Jedro moštva je sestavljeno iz slovenskih igralcev, ki so jim letos dodali na papirju kakovostne tujce, toda moštvo se po skoraj dveh mesecih sezone ni povezalo v želeno celoto.

Želja kluba oziroma napovedi so že ves čas, da bi v Ljubljano pripeljali še kakšnega slovenskega košarkarja, toda poleti se to ni zgodilo, čeprav je bil na dosegu roke na primer reprezentančni organizator igre Aleksej Nikolić, ki se ga je v zadnjih sezonah večkrat povezovalo s Stožicami, z "ljubljanskega dvorišča" pa je, potem ko je v sezono vstopil brez kluba – podobno kot obetavni mladenič pred leti iz Slovana h Krki – v Kaunas "pobegnil" Zoran Dragić, čigar vrednost je v finančnih zmožnostih Olimpije in bi z izkušnjami, borbenostjo in kakovostjo pomenil dodano vrednost ekipe, hkrati pa tudi velik magnet za gledalce.