Po izključitvi trenerja Crvene zvezde Dejana Radonjića je sledil preobrat. Foto: KK Krka/Drago Perko
Po izključitvi trenerja Crvene zvezde Dejana Radonjića je sledil preobrat. Foto: KK Krka/Drago Perko

Dvorana Leona Štuklja velja za zahteven teren. In to ne glede na to, v kakšnem stanju je Krka. Ali je to ekipa, ki je pred desetletjem igrala celo v polfinalu Jadrana in bila petkrat zapored slovenski prvak, ali zdaj, ko se je zadnjih pet sezon borila za obstanek med regionalno elito. Praktično vsako sezono se v Novem mestu bodisi opeče bodisi pa vsaj pošteno namuči kdo izmed jadranskih velikanov oziroma favoritov za končno slavje. Lani je sklonjenih glav Dolenjsko zapuščal Partizan, ki resda pretekle sezone ni odigral po željah, leto predtem pa sta v Štuklju klonili Budućnost in Zvezda. Obračun z rdeče-belimi je imel podoben potek kot sobotni, le konec je bil drugačen.

Liga ABA na TV SLO 2 in MMC-ju

V 12. krogu Lige ABA bo Krka v soboto ob 21.00 gostovala v Podgorici pri Budućnosti. Tudi Cedevita Olimpija bo igrala s podgoriško zasedbo. Ob 19.00 bo gostila Studentski centar. Srečanje iz Stožic boste lahko v neposrednem prenosu spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Sorodna novica Prebujena Olimpija v gosteh šokirala Partizan

Zvezda je prvi favorit Lige ABA tudi v tej sezoni. Naskakuje šesti naslov prvaka, s čimer bi ujela velikega tekmeca Partizana, hkrati pa se uspešno kosa tudi v Evroligi, kjer navdušuje s čvrsto in nepopustljivo obrambo, ki je zaščitni znak Dejana Radonjića. Črnogorski strokovnjak se je lani po treh letih vrnil na klop velikana z Malega Kalemegdana, pred letošnjo sezono pa precej spremenil ekipo. Če je bila Zvezda deležna kritik, da ima v moštvu preveč tujcev, je letos investirala v kakovostne domače igralce, temu pa dodala peščico tujih okrepitev, ki predstavljajo dodano vrednost. Recept se je za zdaj izkazal za zadetek v polno.

Vodilna zasedba regije – edini spodrsljaj je doživela na gostovanju v Laktaših pri Igokeije v Novo mesto prišla po veliki četrtkovi evroligaški zmagi nad Olympiacosom. Proti Krki je bila seveda absolutni favorit in malokdo je verjel, da se lahko Novomeščani z vsemi težavami, ki jih pestijo v zadnjem obdobju, sploh kosajo z beograjskim gigantom. Namreč Dalibor Damjanović ne more računati na celo peterko košarkarjev članskega moštva (Andrej Stavrov, Leon Stergar, Adonis Thomas, Hasahn French in Marko Arapović). Čeprav je imel v dejanski rotaciji le osem igralcev, so ti tri četrtine srečanja navduševali. Na koncu tako zaradi zapravljene velike priložnosti ostaja prisotnega ogromno pelina.

Krka je v Ligi ABA klonila petič zapored. Foto: KK Krka/Drago Perko
Krka je v Ligi ABA klonila petič zapored. Foto: KK Krka/Drago Perko
Trener Krke burno reagiral in dal priložnost Crveni zvezdi za zmago

Prelomnica tekme izključitev Radonjića

"Zagotovo Zvezda ni pričakovala takšne agresivnosti od začetka. Mi smo šli odločeni v tekmo, da jo dobimo. Verjetno so res začeli malce z levo nogo, kar smo izkoristili," je povedal Jurij Macura. Krka je odigrala zelo dober prvi polčas. Čeprav so Beograjčani v drugi četrtini že povedli, pa je hitro znova prevzela pobudo in na odmor odšla s prednostjo osmih točk. Predstavo je v tretji četrtini še nadgradila. Še naprej je odlično funkcionirala domača obramba, ki je v prvem delu dobila le 27 točk, v tretji četrtini pa 15. Zvezdo je prisilila v številne izgubljene žoge in neizdelane zaključke napadov. 15 minut pred koncem je razlika narasla na 18, 17 pa je znašala pred zadnjimi desetimi minutami. Ko je Jan Kosi zadel prosti met na začetku zadnje četrtine, je bila znova izenačena najvišja domača prednost. Po seriji 5:0 se je Zvezda sicer približala, toda šest minut in pol pred koncem se je vseeno zdelo, da je brez moči, kljub zajetnemu igralnemu času pa je bil sloviti skalp na dosegu novomeških rok.

Tedaj je Radonjić dobesedno izsilil najprej tehnično napako, potem pa še izključitev. Na koncu se je izkazalo, da je bila to prelomna točka tekme, ki je prebudila beograjske košarkarje, obenem pa tudi njihove navijače, ki se jih je, kot je to v navadi ob gostovanju Zvezde ali Partizana bodisi v Novem mestu bodisi v Stožicah, zbralo kar precej. "Težko komentiram izključitev. Potem je bilo vse enosmerno," je dejal Damjanović in pristavil: "Igraš proti renomiranemu nasprotniku in izjemno kakovostni ekipi ... Enostavno bi morali biti pametnejši, bolj osredotočeni in ne pričakovati, da nam bo kdo pomagal. Opozarjal sem, ko je prišlo do izključitve, da ne smemo delati neumnosti. V nekaj situacijah se je zgodilo ravno to. Pričakoval sem, da se bodo na terenu stvari s to odločitvijo spremenile."

Tehnična napaka odločila tekmo

Rok Stipčević je zadel dva prosta meta za 62:47, sledila pa je velika vrnitev rdeče-belih. Slovenski sodnik Matej Boltauzer, ki je izključil gostujočega trenerja, je takoj zatem pokazal še tehnično domačemu kapetanu Luki Laporniku, Novomeščani pa so prelahko zapravljali napad za napadom. V dobrih treh minutah in pol so gostje ujeli Krko. Dejan Davidovac je s črte prostih metov najprej izenačil na 62, potem pa po dolgem času popeljal Zvezdo v vodstvo. Čeprav se je zdelo, da so Novomeščani v izgubljenem položaju, pa so ostali v igri za zmago in z izvrstno trojko Templa Gibbsa, ki je zadel še dodatni prosti met, celo povedli 68:66. Četudi so gostitelji naslednji napad sprva zapravili, pa so po uspešnem skoku v napadu prišli do še ene priložnosti in Gibbs je s črte prostih metov priigral prednost velikih treh točk. Tedaj so zaradi petih osebnih napak na klopi že obsedeli Stipčević, Lapornik, Macura in Jure Špan.

Ostalo je še devet sekund, ko so Novomeščani preslabo pokrili Nikolo Kalinića, ki je zadel trojko. Po izenačenju je bilo na uri še pet sekund. Gibbs je stekel v napad, ob klopi Zvezde pa se je zaletel v avt. Hrvaški sodnik Tomislav Hordov je pokazal, da je žoga za goste, tedaj pa je pritekel Damjanović. Krkin trener je zapustil območje, v katerem se lahko giblje, in stekel mimo zapisnikarske mize do sodnika. Zaradi nespametne burne reakcije je prejel tehnično napako. Kot nam je po tekmi zagotovil delegat, sodnik v tem primeru mora pokazati tehnično. Tolerira se, če trener malenkost zapusti svoj prostor, tukaj pa si je Kranjčan na novomeški klopi dovolil preveč in Krka je tako po sicer izjemnem boju in dobri predstavi v večjem delu obračuna podarila gostom priložnost za zmago. Sodniki so po ogledu videoposnetka potrdili žogo za Zvezdo, ki je predtem imela še prosti met. Kalinić je ohranil mirno kri in sekundo pred koncem zadel za zmago in razblinil novomeške upe po velikem skalpu.

Brez komentarja zadnje situacije ob avt liniji

"Čestitke fantom za borbenost, željo, hrabrost ... Vodili smo večji del tekme, tudi z zajetno prednostjo. Potem se je naselila nervoza. V zadnji četrtini smo imeli slabe rešitve in smo izgubili preveč žog. Na nekatere stvari nismo znali odreagirati. Nekatere situacije so se spremenile, mi pa se nismo znali na to prilagoditi. Igralcem ne morem ničesar očitati. Manjkajo nam štirje košarkarji, ki so ključni za našo ekipo, ampak če bomo tako delali naprej in se sestavili, bomo zelo nevarni," je po tekmi razmišljal Damjanović, ki je dodal: "V zaključku sem imel na klopi le fante, ki so neizkušeni, ki niso igrali niti slovenske lige, kaj šele ravni Lige ABA, in to proti evroligašu. Splet okoliščin in zmanjkalo nam je rotacije. V zadnjem napadu, ko je Kalinić ostal sam, bi realno lahko naredili osebno napako, a mogoče bi bila namerna. Težko je biti zdaj pameten. Zadnje situacije ob avt liniji pa ne bom komentiral."

"Tri četrtine smo odigrali, kot smo morali. Dokazali smo, da smo mlada skupina fantov, ki ni blazno izkušena ne blazno kakovostna, ampak premore ravno to borbenost in igra kot ekipa. Preostalo je v tujih rokah. Če lahko s tako igro vodimo skoraj 20 točk proti Zvezdi, ki je po mojem mnenju najboljša ekipa v ligi, lahko igramo z vsakim. Čestitke vsem igralcem, strokovnemu štabu in vsem v ekipi, da smo v tej težki situaciji odigrali tako tekmo. Sodniških odločitev ne bom komentiral, da ne bo kaj narobe ali kakšne kazni. V zadnji četrtini bi vendarle morali odigrati pametneje. Nekaj napadov smo prelahko zapravili. Vseeno je ta tekma definitivno dober zagon za naprej in pokazatelj tudi drugim v ligi, da z nami, sploh na domačem terenu, ni šale. Naša naloga je, da grizemo kot psi vseh 40 minut, ne glede na rezultat, sojenje ali kar koli," je sklenil Macura.