Arheologi poskušajo dognati, kakšen bi bil lahko namen zlatega jezika, ki so ga odkrili že pri več mumijah v Egiptu. Foto: Ministrstvo za turizem in antikvitete
Arheologi poskušajo dognati, kakšen bi bil lahko namen zlatega jezika, ki so ga odkrili že pri več mumijah v Egiptu. Foto: Ministrstvo za turizem in antikvitete

Egiptovsko ministrstvo za turizem in antikvitete je v soboto na svojem profilu na Facebooku zapisalo, da se je začelo izkopavanje dveh grobnic iz 26. dinastije (664–525 pr. n. št.), ki jih vodijo arheologi z Univerze v Barceloni.

Arheologi so odkrili posmrtne ostanke moškega in žensko, pri čemer je bila grobnica moškega zapečatena in zaradi tega še toliko bolj posebna. Krsta ženske, narejena iz kvarca, pa je bila odprta, v njej so odkrili zelene kroglice in druge majhne predmete.

V odkritju pa so raziskovalci našli tudi tri amulete v obliki jezika, dva sta bila v ustih odkritih trupel, tretji pa je pripadal triletnemu otroku. Amuleti datirajo v obdobje, ko je bil Egipt rimska provinca.

Zlati jezik za komuniciranje z Ozirisom?

Za zdaj arheologom še ni uspelo identificirati trupel, prav tako pa ne vedo, kakšen bi bil lahko pomen teh amuletov. A vendar ko so februarja letos v templju Taposiris Magna prav tako odkrili mumijo z zlatim jezikom, so strokovnjaki to interpretirali kot način, s katerim so mrtvi komunicirali s staroegipčanskim bogom Ozirisom v posmrtnem življenju.

Oziris sicer ni veljal za pomembnejšega boga v času Egipčanov, je pa predstavljal mrtve kralje. Ob koncu Starega kraljestva pa je odpiral večno življenje vsem, ki so bili pokopani na pravi način, ne le kralji – kot sodnik podzemlja in končno sodbo glede umrlih, kar pa se je določalo s tehtanjem pokojnikovega srca. S tem so se tudi ugotavljali grehi, ki jih je umrli storil v času življenja.