Janša in Orban sta se nazadnje srečala 15. septembra. Foto: BoBo
Janša in Orban sta se nazadnje srečala 15. septembra. Foto: BoBo

V Lendavi sta se srečala premierja slovenske in madžarske vlade in podpisala sporazum o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje. Na srečanju obeh vlad je beseda tekla tudi o gospodarskem sodelovanju med državama, razmerah v Ukrajini in prihajajočih parlamentarnih volitvah v obeh državah.

V izjavi za javnost je premier Janez Janša spomnil, da mineva 30 let od podpisa sporazuma o zaščiti in sodelovanju pri razvoju manjšin na obeh straneh meje. Izrazil je prepričanje, da bo danes podpisani sporazum to še nadgradil, saj bo v prihodnjih petih letih za razvoj manjšin na obeh straneh meje investiranih kar pet milijonov evrov. Viktor Orban pa je poudaril, da sporazum ne koristi le živečim v Prekmurju, pač pa vsem Madžarom in Slovencem. "Iskreno prijateljstvo in zgodovinsko združevanje nas bosta še naprej družili," je dejal madžarski premier.

Na podlagi sporazuma bo namreč oblikovan razvojni program, v katerem bodo zagotovljena dodatna finančna sredstva za obdobje 2022–2026, ki bodo omogočila odpravljanje zaostankov tako v gospodarskem razvoju kot pri zagotavljanju ustreznega okolja za delovanje manjšinskih medijev, kulturnih in izobraževalnih ustanov. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter namestnik madžarskega ministra za zunanje zadeve in trgovino Levente Magyar pa sta podpisala program sodelovanja v izobraževanju, kulturi in znanosti med slovensko in madžarsko vlado za obdobje 2022–2025.

Sorodna novica Vlada zagotovila denar za odkup deleža v Savi Turizmu, KAD že prižgal zeleno luč

Kot je pojasnil Janša, so se o sporazumu dogovorili 15. septembra lani, zdaj pa je tudi udejanjen. Na sestanku z Viktorjem Orbanom in predstavniki obeh vlad so sicer ugotovili, da je uresničenega že veliko tega, kar so se dogovorili na tistem srečanju. "Naredili smo konkretne korake naprej, ko gre za povezljivost energetskih sistemov obeh držav, pri tem mislim na daljnovod in na plinsko povezavo, pri infrastrukturnih projektih, v tem času pa sta se okrepili tudi splošno gospodarsko in trgovinsko sodelovanje med državama," je še povedal Janša.

Dodal je, da je porast blagovne menjave med državama glede na leto prej skoraj 20-odstotna, "kar kaže na to, da so gospodarstveniki na obeh straneh meje odkrili potenciale, ki do zdaj niso bili izkoriščeni". "Lahko rečem, da so ti potenciali še veliko večji," je še zatrdil slovenski premier in dodal, da jih bodo v prihodnosti z velikim veseljem nadgradili oz. izkoristili. Madžarska je trenutno sedmi slovenski zunanjetrgovinski partner, Janša pa pričakuje, da se bo to v prihodnje spremenilo, saj gre za sosednjo državo, "gospodarske vezi med sosedi pa so dvojno koristne". Premier je spomnil, da obe državi čakajo volitve, a je izrazil prepričanje, da se bo sodelovanje med državama nadaljevalo "ne glede na to, kaj nas čaka po koncu predvolilnega časa".

Upanje, da ne bo stopnjevanja konflikta v Ukrajini

Dotaknila sta se tudi zunanje politike in vprašanja ukrajinske krize: "Mislim, da lahko rečem v imenu obeh, da izražamo upanje, da ne bo dodatnega stopnjevanja konflikta, ker na koncu to ne bo dobro za nikogar." Ob tem je Janša pozval vse, ki lahko kakor koli k temu prispevajo, da to tudi naredijo. Orban pa je opozoril, da je ukrajinska kriza le eden od izzivov. "Tudi druge vrste gorja pričakujem, dovolj je, če pogledamo raven zadolženosti nekaterih evropskih držav ali pa če pogledate gospodarsko preurejanje na škodo zahoda v korist Vzhoda. Vse to bodo veliki izzivi," je povedal Orban in dodal, da so evropske države, če skupaj napnejo moči, lahko uspešnejše, kot če stojijo vsaka zase.

Sorodna novica Putin namerava priznati neodvisnost separatističnih regij na vzhodu Ukrajine

Orban je izpostavil, da se je v Evropi spremenil položaj, saj smo še pred nekaj leti mislili, da brez zahodnega gospodarstvo vzhodne Evrope ne more, kar je po njegovih besedah morda celo res, a to je dopolnila "druga resnica, in sicer da brez srednjeevropskih gospodarstev ne deluje zahodnoevropsko gospodarstvo". "Nemčija z nami opravi dvakrat več poslov kot s Francijo, če nas ne bi bilo, nemško gospodarstvo ne bi delovalo, resnica pa je tudi obratna," je navedel.

Oba premierja sta se strinjala, da sta obe državi iz epidemične krize izšli kot zmagovalki. Janša je pohvalil madžarsko gospodarsko rast, Orban pa poudaril, da bosta državi iz krize "izšli močnejši kot pred njo".

Janša se je v odgovoru na novinarsko vprašanje dotaknil tudi problematike energetske krize – kot je dejal, je nanjo poleg geostrateških razmer vplivalo tudi prehitro korakanje v smer zelenega prehoda. "Slovensko predsedstvo je v drugi polovici lanskega leta naredilo vse, da bi posvarilo EU, da prihaja stiska, da prihaja podražitev, na katero nismo pripravljeni. Tudi druge države srednje Evrope so bile zelo glasne, predvsem Čehi in Poljaki, tudi mi Madžari se nismo pustili utišati," je glede energetske krize povedal Orban in kot glavnega krivca zanjo izpostavil špekulante.

Janša: Uveljavitev predkupne pravice za Savo

Izogniti se nista mogla niti vprašanju prodaje Save Turizma – kot je znano, se ameriški sklad York dogovarja za prodajo manjšinskega deleža družbe madžarskemu skladu, v Sloveniji pa se vrstijo pozivi k temu, da država uveljavi predkupno pravico. Janša je potrdil, da o tem poteka dopisna seja vlade in da bo SDH odkupil delež. "O konkretni zadevi nimam česa povedati, to ni stvar madžarske vlade. Gre za sodelovanje javnega kapitala," pa je na vprašanje glede deleža v Savi odvrnil Orban.

Glede gospodarskega sodelovanja je Orban še dodal: "Smo sedmi naložbenik v Sloveniji, to ni dober rezultat, želeli bi imeti boljše rezultate, biti 3. ali 4. največji investitor."

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Verjamem, da bomo sodelovali ne glede na to, kakšne barve bo vlada na obeh straneh"

Srečanje Janše in Orbana, ki sta v EU-ju trdna zaveznika, sicer prihaja pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo na Madžarskem tri tedne pred volitvami v Sloveniji.

Janša je prepričan, da bosta državi ne glede na vse ostali zaveznici, je pa poudaril, da se je v času vladanja Viktorja Orbana pomoč Madžarske manjšini povečala za šestkrat. Ob tem je Janša dejal še: "Smo sosedje, soodvisni in moramo sodelovati. Verjamem, da bomo sodelovali in živeli naprej v prijateljskem vzdušju in medsebojni pomoči ne glede na to, kakšne barve bo vlada na obeh straneh."

"Nas pa izkušnje učijo, da se v zadnjih 10 letih ne samo veliko dogovorimo, ampak večino tega tudi uresničimo," pa je Janša še poudaril glede sodelovanja z Madžarsko in pozneje dodal, da je lažje sodelovati, če gre za vladi, ki delita podobne vrednote. "In s tega vidika nas malo skrbi opozicija, ki se je v sosednji državi postavila proti zdajšnji koaliciji. Tam vidimo neke čudne primesi nostalgije tako za fašizmom kot za komunizmom Slovenci imamo slabe izkušnje z obojim, zato bi si želeli, da nič od tega ne prevlada."

"Ne želim se vtikati v slovenske volitve, a lahko povem, da madžarska vlada, ki upošteva krščansko tradicijo in je bogaboječa, zelo veliko vlogo namenja zaščiti družin. Zdaj smo na isti valovni dolžini, smo si blizu, ker čutim, da zdaj enako mislijo tudi na Slovenskem. Na levi strani pa so nekoliko drugačni," je prihajajoče slovenske volitve komentiral Orban, o domačih pa dejal, da se pripravljajo na zmago. "Imamo madžarsko pesem, ki se konča z besedami, da je bilo to dobro moško delo. To želimo videti tudi pri volitvah, trenutno se soočamo z našimi rivali in želimo zmagati. Menimo, da imamo za nadaljnje vodenje vlade svoje argumente ter svoje politične in druge temelje."

"Tudi mi nameravamo zmagati," je dodal Janša in izrazil upanje, da bodo dogovore med državami v naslednjem mandatu še nadgradili.

Janša in Obran skupaj v Lendavi