Premier Janez Janša. Foto: BoBo
Premier Janez Janša. Foto: BoBo

"Če Ukrajina pade, potem bo naslednja Moldavija, verjetno potem Gruzija. Lahko se nekaj zakuha na Zahodnem Balkanu. Se pravi povsod tam, kjer obrobje Evropske unije še ni v zvezi. In v Natu. Potem so skoraj zagotovo na vrsti baltske države in potem smo na robu hudega konflikta, ki lahko povzroči tretjo svetovno vojno," je dejal premier Janez Janša v pogovoru za Siol, Nova24 in Planet TV.

Napad na Ukrajino je bila po njegovem mnenju "velikanska Putinova napaka". Sicer bosta Slovenija in Evropa nekaj let imeli težave zaradi tranzicije, vendar bo Rusija izgubila ogromen trg, je dejal. Ocenil je, da je ključna stvar, zaradi katere je Putinova strategija vsaj za zdaj propadla, da imajo Ukrajinci podporo in da jo čutijo. "Da vedo, da niso sami," je dejal. "V interesu Rusov je," je še povedal Janša, da "čim prej izberejo novega voditelja, ki ne bo ogrožal drugih in pa prihodnosti lastnega naroda".

Janša: Peking in Moskva delujeta usklajeno

Dejal je še, da so od "debakla v Afganistanu" nekatere poteze, ki jih vlečeta Peking in Moskva, usklajene. Izrazil je prepričanje, da ruski predsednik Vladimir Putin te poteze do Ukrajine ne bi potegnil brez nekega tihega soglasja Kitajske, ki se je tudi vzdržala v Varnostnem svetu Združenih narodov pri obsodbi ruske agresije.

"Mislim, da se je prvič, odkar je članica varnostnega sveta, postavila na rusko stran, ko je obsodila sankcije proti Rusiji, ne pa same invazije. To ni nevtralna politika," je opozoril Janša. Opozoril je tudi na okrepljeno vojaško sodelovanje med obema državama v zadnjih desetih letih. "Razvoj hipersoničnih raket, ki so spremenile prevlado Zahoda in ZDA, je očitno skupni projekt Rusije in Kitajske. Ne bodimo presenečeni, če bo naslednja tarča Tajvan," je dejal.

Apetiti na Balkanu in energetska odvisnost

Med območji, ki so "potencialni plen Putinovih aspiracij", premier Janša vidi tudi del Balkana, ki še ni v Evropski uniji. Kot je ocenil, lahko Putin spodbudi zgolj neke konflikte in nemire s ciljem, da se Evropa ukvarja z Balkanom, medtem ko se Rusija ukvarja z vzhodno soseščino. "Tega ni za izključiti, zato je EU tudi okrepil vojaško prisotnost v BiH-u," je sklenil.

Kot strateško težavo je premier Janša označil delno energetsko odvisnost Slovenije in Evrope od ruskih energentov. Menil pa je, da je Putin z invazijo Ukrajine dokončno spodbudil Evropo, da se osvobodi energetske odvisnosti od Rusije.

Dejal je še, da so gospodarstva nekaterih držav še veliko bolj izpostavljena do Rusije kot slovensko. "Nekatere države so stoodstotno odvisne od dobave ruskega zemeljskega plina, druge od dobave nafte, nekatere celo od ruskega premoga," je opozoril.

Minister za zunanje zadeve Anže Logar. Foto: MZZ/Twitter
Minister za zunanje zadeve Anže Logar. Foto: MZZ/Twitter

Anže Logar: Rusija v Sloveniji nima več častnih konzulov

"Podpisal odloke o umiku soglasja RS k imenovanjem. #zeroTolerance za nečastnost!" je na Twitterju zunanji minister Anže Logar sporočil, da Rusija v Sloveniji nima več častnih konzulov. Predsednik Borut Pahor medtem pozdravlja napoved mirovnih pogajanj.

Na spletni strani MZZ-ja je sicer navedenih pet častnih konzulov Rusije v različnih krajih po Sloveniji.

Zunanji minister Logar je prav tako v zapisu na Twitterju vseh pet častnih konzulov Ruske federacije v Sloveniji že včeraj pozval, naj vrnejo konzularni naziv sami od sebe. "Odločitev mora biti samoumevna," je zapisal.

Pogovori z ruskim veleposlanikom

Zunanje ministrstvo je ta teden zaradi ruskega priznanja samooklicanih republik Doneck in Lugansk ter ruskega napada na Ukrajino na pogovor dvakrat poklicalo ruskega veleposlanika v Sloveniji Timurja Ejvazova.

Predsednik Borut Pahor. Foto: EPA
Predsednik Borut Pahor. Foto: EPA

Pahor pozdravlja napoved mirovnih pogajanj

Predsednik republike Borut Pahor je pozdravil napoved mirovnih pogajanj med Ukrajino in Rusijo. Na Twitterju je sporočil, da pozdravlja pripravljenost obeh držav za pogovore na beloruski meji brez pogojev. Dodal je, da si želi, da bi državi spor rešili korak za korakom in po mirni poti.

Ukrajina je sporočila, da je pripravljena na pogajanja z Rusijo na ukrajinsko-beloruski meji v bližini Černobila. Strani sta se strinjali, da se bo ukrajinska delegacija z rusko sešla brez predpogojev na ukrajinsko-beloruski meji ob reki Pripjat, so sporočili iz urada ukrajinskega predsednika.