Dallas je v konferenčnem polfinalu zadnjič igral pred 11 leti, ko je s 4:0 izločil LA Lakerse. Foto: EPA
Dallas je v konferenčnem polfinalu zadnjič igral pred 11 leti, ko je s 4:0 izločil LA Lakerse. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS v jubilejnem 900. članku govorimo o Ligi NBA. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1929. V kolikšnem odstotku so vsi nosilci dvobojev napredovali v drugi krog končnice NBA in ali se je že zgodilo, da ni napredoval noben nosilec?
Tomaž Kožuh

Sorodna novica Črnoglede napovedi: "Dončić bi moral dramatično napredovati, da bi lahko igral"

Od sezone 1983/1984, ko v končnici igra po 16 ekip, so se nosilci v konferenčni polfinale uvrstili v 78,2 odstotka primerov. Ta odstotek je še višji od sezone 2002/2003, odkar je treba tudi v prvem krogu tekmeca za napredovanje premagati štirikrat. Odstotek zmag nosilcev v tem času znaša 81,3 odstotka, pred tem (ko je bilo za napredovanje treba zmagati po trikrat) je ta odstotek znašal natanko 75.

Nikoli se ni zgodilo, da bi izpadli vsi nosilci. Celo več, vedno je napredovala več kot polovica nosilcev (najmanjše število je bilo pet). V zadnjih štirih sezonah je napredovalo kar 30 od 32 nosilcev (kar znaša skoraj 94 odstotkov).

1930. Kolikokrat je Dallas igral v konferenčnem polfinalu in kolikokrat je dobil prvo tekmo v seriji?
Domen G.

Dallas je v konferenčnem polfinalu igral desetkrat. Zanimivo, v prvih devetih primerih je vedno izgubil prvo tekmo. Uspešen je bil le v sezoni 2011, ko je pometel z LA Lakersi (4:0). V skupno desetih primerih se je napredovanja sicer veselil v štirih primerih.