Julee Cruise bo za večno zapisana v TV-zgodovino kot glas Twin Peaksa. Foto: Youtube
Julee Cruise bo za večno zapisana v TV-zgodovino kot glas Twin Peaksa. Foto: Youtube

"Ta svet je zapustila pod svojimi pogoji. Brez obžalovanj. Zdaj je v miru. Med prehodom v onstranstvo sem ji zavrtel njeno pesem, Roam (Pohajkovanje) (skupine B-52's). Zdaj bo pohajkovala večno. Počivaj v miru, moja ljubezen," je na Facebooku zapisal pevkin soprog Edward Grinnan.

Najbolj znana pesem Julee Cruise je bila prav Falling, za katero je glasbeno podlago napisal Angelo Badalamenti, še en tesni Lynchev sodelavec. Skladba je postala naslovna pesem ikonične TV-serije Twin Peaks, ki je premiero doživela leta 1990.

Sorodna novica Foto: 20 let pozneje ostaja v lynchevskem filmu

Lynch je napisal besedilo za vokalno različico pesmi, ki je postala uspešnica po celi Evropi, v Veliki Britaniji se je povzpela na 7. mesto najbolj predvajanih skladb, v Avstraliji pa na vrh lestvice singlov. Skladba je bila vključena tudi na prvenec Julee Cruise Floating Into the Night, izdan leta 1989.

Uvodni kadri Twin Peaksa. Foto: Youtube
Uvodni kadri Twin Peaksa. Foto: Youtube

Julee Cruise je bila rojena v Iowi leta 1956, z Lynchem pa je začela sodelovati leta 1986 pri njegovem filmu Modri žamet, v katerem je odpela še eno nepozabno filmsko skladbo, Mysteries of Love. Tudi pod to se je podpisal Angelo Badalamenti.

Nastopila tudi v novem Twin Peaksu

Čeprav pevka nikdar ni ponovila uspeha obeh omenjenih pesmi, pa si je zavoljo svojega čudovitega, zloveščega glasu in naveze z Lynchem pridobila kultni sloves in zveste oboževalce.

“Tehnično gledano, je ta glasba tako nežna, da jo je izziv odpeti," je povedala leta 1990. "A hkrati mi omogoča biti bolj dramatična, bolj psihotična, kot če bi v mikrofon pela zgolj ‘Oh, baby, baby’. Pri določenih pesmih ne smeš biti preveč dramatičen. Pri tej lahko."

Cruisova se je pojavila tudi kot pevka v lokalnem baru, tako v seriji Twin Peaks kot v filmu Twin Peaks: Ogenj hodi z menoj.

Prav tako smo jo lahko videli v tretji sezoni Twin Peaksa, Twin Peaks: Vrnitev, ki sta jo Lynch in Mark Frost na veliko veselje gorečih oboževalcev posnela leta 2017, 25 let po finalu druge in zadnje sezone izvirnega Twin Peaksa.

Julee Cruise je v Twin Peaksu tudi nastopila, kot pevka v lokalnem baru. Foto: Youtube
Julee Cruise je v Twin Peaksu tudi nastopila, kot pevka v lokalnem baru. Foto: Youtube

Zadnja leta zaznamovala bolezen

Pevka je leta 2018 o svojem sodelovanju s 76-letnim Lynchem povedala, da se počuti, kot da bi bila njegova mlajša sestra. "Saj veste, nikdar vam ne ugaja, da vam starejši brat govori, kaj početi. David se lahko obnaša gizdalinsko. Lahko ima izpade. Ima zelo ognjevit značaj in je videti malce smešno, ko se razburi. Ampak ga imam nadvse rada.”

Cruisovo je angažiral tudi Wim Wenders, ko je leta 1991 v njegovem filmu Do konca sveta (Until the End of the World) odpela Elvisovo pesem Summer Kisses, Winter Tears.

V svoji 30-letni karieri je izdala zgolj štiri albume, zadnjega, My Secret Life, s katerim se je na turneji predstavljala tudi v Ljubljani, leta 2011.

Leta 2018 je sporočila, da so ji zdravniki postavili diagnozo lupusa, hude avtoimunske bolezni, zaradi česar so jo mučile kronične bolečine, ovirana pa sta bila tudi njeno gibanje in hoja.

Leta 2011 je Julee Cruise nastopila v ljubljanskem Kino Šiška. MMC-jevo reportažo s koncerta si lahko preberete tu.