24-letni Hrastničan Darko Jorgić je poskrbel za odmeven podvig. Na evropskem prvenstvu nastopa kot drugi nosilec. Foto: Reuters
24-letni Hrastničan Darko Jorgić je poskrbel za odmeven podvig. Na evropskem prvenstvu nastopa kot drugi nosilec. Foto: Reuters

Šved je pri izidu 2:2 v nizih sredi petega niza pri zaostanku s 5:6 nesrečno z roko udaril ob rob mize in tekme ni mogel nadaljevati. Po petminutnem zdravniškem odmoru je skušal udariti žogico, a je v solzah predal obračun.

Dvoboj je bil zelo izenačen. Prvi niz je pripadel 31-letnemu Karlssonu z 11:9, v drugem pa je Jorgić izenačil (11:5). Tudi tretji niz je prepričljivo dobil Slovenec (11:3), Karlsson je potem znova izenačil, ko je dobil četrti niz z 11:6.

V izenačenem petem nizu je pri vodstvu Jorgića s 6:5 Karlsson nesrečno z roko udaril ob rob mize, zaradi česa je začel krvaveti. Tudi po zdravniški pomoči je bila bolečina prevelika, da bi lahko Šved dvoboj nadaljeval.

"Glede na to, kako je Kristian startal že od začetka zelo agresivno, sem pokazal, da znam rasti iz turnirja, iz tekme in sem pokazal tisto kar znam. Na koncu, kar se je naredilo, se je naredilo. Verjetno bi šla tekma v sedmi niz glede na to, da sva oba na koncu igrala vrhunsko tekmo, točko za točko," je poudaril Jorgić.

Zgodovinski uspeh Jorgića na evropskem prvenstvu

Dang izločil Bolla in Falcka
V drugem polfinalu je Nemec Čiu Dang (v četrtfinalu je s 4:0 ugnal legendarnega Tima Bolla) premagal Šveda Mattiasa Falcka s 4:1. Finalni obračun bo na sporedu v nedeljo ob 16.00 v dvorani Rudija Sedlmayerja.

"Zadnjih šest mesecev kaže vrhunske igre, zmaguje na turnirjih za svetovno jakostno lestvico in napredoval je igralno res dobro. Od prve točke bo treba biti borben, agresiven, saj bo verjetno cela dvorana jutri navijala za njega. Mislim pa, da bo najbolj na koncu prevladala mirna glava," je o nedeljskem nasprotniku in taktiki dejal Jorgić.

Jorgić je pri izidu 10:10 v sedmem nizu odigral odlično in dobil ključni točki za preboj v četrtfinale. Foto: Reuters
Jorgić je pri izidu 10:10 v sedmem nizu odigral odlično in dobil ključni točki za preboj v četrtfinale. Foto: Reuters

Jorgić v podaljšku sedmega niza strl Apolonio
Zares napet je bil četrtfinalni obračun, Portugalec Apolonia je bil zelo blizu zmage, a je v odločilnih trenutkih Jorgić odigral izvrstno. Po izgubljenem prvem nizu (8:11) je Jorgić dvignil raven igre in bil predvsem zanesljivejši pri servisu. Drugi niz je dobil na razliko (12:10), tretjega pa po le petih minutah na pet. Toda nato je izkušeni tekmec spet delal manj napak in dobil naslednja dva niza (8:11, 6:11).

V šestem nizu je bilo zelo napeto. Jorgić je dobil dve zaporedni točki na servis Apolonie in povedel s 6:4. Po dolgi izmenjavi je prednost porasla na 7:4. Tekmec je bil v vse bolj obrambnem položaju in pri zaostanku z 9:4 je bilo že jasno, da bo odločal sedmi niz, čeprav je Jorgić nato izgubil tri točke zapored (11:8).

V odločilnem nizu je bil drugi nosilec Jorgić v münchenski dvorani Rudi Sedlmayer Arena večji del v vodstvu, povedel je že s 7:4, toda 36-letni tekmec ga je ujel na 9. točki. Dramatični finiš je potrdil, da je Jorgić mojster tudi za velike tekme, izkoristil je drugo zaključno žogo ter po uri in dveh minutah igre navdušeno proslavljal velik uspeh (12:10). Po Tokiću je postal drugi Slovenec z medaljo evropskega prvenstva.

Odločilne točke dvoboja Jorgić - Apolonia

Polfinale (M):
DANG (NEM/4) – FALCK (ŠVE/15)
4:1 (6, 8, 8, -4, 9)
JORGIĆ (SLO/2) – KARLSSON (ŠVE/8)
2:2 (-9, 5, 3, -6) – predaja Karlssona


Četrtfinale (M), tabela:
FALCK (ŠVE/15)
– MÖREGARDH (ŠVE/1)
4:2 (-11, -4, 8, 7, 9, 5)
DANG (NEM/4) – BOLL (NEM/5)
4:0 (7, 8, 6, 2)

KARLSSON (ŠVE/8) – OVTCHAROV (NEM/3)
4:2 (9, -4, 9, -8, 5, 4)
JORGIĆ (SLO/2) – APOLONIA (POR/27)
4:3 (-8, 10, 5, -8, -6, 8, 10)

Posnetek obeh polfinalnih dvobojev