Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Glas ljudstva si s peticijo prizadeva za nepristranskost RTV Slovenija

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) se bo kot organizator vključilo v referendumsko kampanjo o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO). "Z uradnim vstopom v kampanjo želimo izkoristiti vse možnosti za podporo noveli zakona in s tem novinarskim kolektivom, ki jim je vodstvo RTV SLO v zadnjem letu odreklo osnovne pravice, ki jih zagotavljajo medijski zakoni. Te pravice so predvsem izražanje mnenj in stališč v okviru programske zasnove medija, neodvisnost pri sprejemanju strokovnih uredniških odločitev in spoštovanje izraženih mnenj uredništva pri imenovanju odgovornih urednikov," so zapisali v sporočilu za javnost.

Sorodna novica V referendumsko kampanjo se bosta vključila koalicija in SDS, NSi pa ne

Ob tem so spomnili, da so v društvu tako imenovanemu Grimsovemu zakonu iz leta 2005, ki velja še danes, ostro nasprotovali. Tudi takrat so se dejavno vključili v referendumsko kampanjo proti njegovi uveljavitvi. Ta zakon po oceni društva omogoča politično ugrabitev RTV SLO. "Vse dosedanje vlade in DZ so z imenovanjem članov programskega sveta v državnem zboru uveljavljali svoj vpliv na RTV SLO, zato v tem pogledu ni nedolžnih vlad ali strank. Je pa pretekla vlada izkoristila ves potencial za zlorabo, ki ga ta zakon vsebuje. Sprememba zakona je zato nujna," so poudarili.

"Zakon ni popoln, je pa korak v pravo smer"

Novela zakona izloča politične stranke iz imenovanja organov upravljanja RTV SLO, zato je po navedbah DNS-ja to zakon o depolitizaciji RTV SLO, ki je nujna, če želimo, da javna radiotelevizija sploh preživi. "Trenutno je ves ustvarjalni in profesionalni potencial RTV SLO zadušen v obračunavanju politično nastavljenega in nekompetentnega vodstva z zaposlenimi. Ustvarjalci programov zato ne morejo opravljati svojega poslanstva, ki je produkcija vsebin in informiranje javnosti," so poudarili.

Sorodna novica Začetek kampanje pred referendumskim odločanjem o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTV-ju

Po oceni DNS-ja je vodstvo hiše s slabimi potezami naredilo že tako veliko škodo njenemu programu in ugledu, da bo ta kmalu nepopravljiva. "Agonijo zaposlenih, ki že šest mesecev stavkajo, lahko skupaj prekinemo s potrditvijo zakona. Zakon ni popoln, je pa korak v pravo smer," so prepričani v društvu.

Z dejavno vključitvijo v kampanjo želijo prispevati k pozivanju državljanov, da kljub volilni utrujenosti pridejo na referendum in podprejo uveljavitev zakona. To ne bo le referendum o prihodnosti RTV SLO, ampak tudi referendum o tem, ali v Sloveniji želimo svobodne in neodvisne medije ter novinarstvo, ki so kljub vsem svojim težavam ključni za delovanje demokracije, so dodali.