Kurdski protestnik z zastavo s podobo Abdullaha Öcalana, kurdskega političnega zapornika in ustanovitelja Delavske stranke Kurdistana. Foto: EPA
Kurdski protestnik z zastavo s podobo Abdullaha Öcalana, kurdskega političnega zapornika in ustanovitelja Delavske stranke Kurdistana. Foto: EPA

Kot pravijo protestniki, je napad razkril ranljivost njihove skupnosti.

V petek je po napadu že sledil spopad med policijo in jezno množico, za soboto pa je k protestu pozval Kurdski demokratski svet v Franciji (CDK-F). Na Trgu republike se je zbralo več sto ljudi.

Tudi danes so izbruhnili spopadi protestnikov s policijo. Prevrnjenih je bilo več avtomobilov, protestniki so zanetili več požarov. Spopadi so sledili mirnemu protestu, ko so nekateri protestniki zapustili trg in metali predmete na policiste, ki so uporabili solzivec.

Policijski načelnik Laurent Nunez je dejal, da je nenadoma prišlo do nasilja na protestih, a da ni še jasno, zakaj. Dodal je, da je za nasilje odgovornih nekaj deset protestnikov. Aretiranih je bilo 11 ljudi, 30 ljudi je utrpelo lažje poškodbe, je še dejal.

Napadalec je v petek streljal v kurdskem kulturnem centru in bližnjem lokalu v pariškem 10. okrožju.

Policija je aretirala 69-letnega moškega, za katerega so oblasti dejale, da je bil pred kratkim izpuščen iz pridržanja, medtem ko čaka sojenje za napad z mačeto na prebežnike v Parizu pred letom dni.

Pariška tožilka Laure Beccuau je v petek dejala, da je imel napadalec morda rasističen nagib za dejanje, kurdski predstavniki pa so dejali, da bi morale oblasti napad obravnavati kot terorističnega.

"Vemo, da smo ogroženi, Kurdi na splošno, kurdski aktivisti in borci. Francija nas je dolžna zaščititi," je dejala Berivat Firat, tiskovna predstavnica organizacije CDK-F.

Petkovi umori so še posebej pretresli kurdsko skupnost, saj so se zgodili v času priprav na spominsko slovesnost ob 10. obletnici umorov treh Kurdinj v Parizu.

"Kurdska skupnost se boji. Travmatiziral jo je že trojni umor (leta 2013). Potrebuje odgovore, podporo in upoštevanje," je dejal odvetnik David Andic, ki zastopa CDK-F.

Zaslišanje storilca, upokojenega strojevodje, se je medtem prekinilo zaradi njegovega zdravstvenega stanja. Moškega so prepeljali na psihiatrični oddelek, je sporočilo tožilstvo. Postopek se bo nadaljeval, ko bo storilčevo stanje to omogočalo.

Osumljen je umora in poskusa umora, čaka pa ga še dodatna obtožnica zaradi delovanja z rasističnim nagibom.

Francoska tiskovna agencija AFP je izvedela, da je moški napad začel z "velikokrat uporabljeno" pištolo. Pri njem so našli tudi škatlo z najmanj 25 naboji in "dva ali tri" polne nabojnike. Poleg tega je v preteklosti že večkrat prekršil pravila glede uporabe orožja.