Kureishi, ki se je rodil leta 1954 v Bromleyju pri Londonu, je med bralci zelo priljubljen in med kritiki cenjen avtor. Slovensko bralstvo ga pozna predvsem po delih Primestje, Buda iz predmestja, Intimnost, Črni album in Nekaj ti moram povedati. Pred leti je gostoval na slovenskem festivalu Fabula. Foto: EPA
Kureishi, ki se je rodil leta 1954 v Bromleyju pri Londonu, je med bralci zelo priljubljen in med kritiki cenjen avtor. Slovensko bralstvo ga pozna predvsem po delih Primestje, Buda iz predmestja, Intimnost, Črni album in Nekaj ti moram povedati. Pred leti je gostoval na slovenskem festivalu Fabula. Foto: EPA

26. decembra je britanski pisatelj, dramatik in filmski ustvarjalec padel med sprehodom od trga Piazza del Popolo do vile Borghese v Rimu in bil hospitaliziran, piše nemška tiskovna agencija DPA. Na Twitterju je sporočil, da se zdravi v univerzitetni bolnišnici Gemelli v Rimu.

"Ravno sem videl, kako je Mo Salah dosegel gol proti Aston Villi in popil pol piva, ko se mi je začelo vrteti v glavi. Nagnil sem se naprej, glava mi je padla med kolena. Nekaj minut pozneje sem se zbudil v mlaki krvi, z groteskno zvitim vratom, žena bila na kolenih poleg mene," povzema DPA njegove besede.

Vse od nesreče objavlja nove informacije o svojem stanju iz bolniške postelje prek Twitterja, kjer je med drugim pojasnil, da je za njim operacija hrbtenice, a ni jasno, ali bo še lahko kdaj hodil in držal pisalo v roki. Z dnevi pridobiva upanje na bolje, predvsem odkar je prvič dvignil roko.

Sorodna novica Salman Rushdie je oslepel na eno oko, prav tako ima onesposobljeno roko

"Desno roko lahko nekoliko dvignem. Ne morem premakniti prstov. Moje roke so inertne, otrdele in otekle, prav tako pa bi lahko pripadale komu drugemu. Te izkušnje so grozne, vendar začenjam ugotavljati, da niso tako nenavadne," je tvitnil v sredo.

V ponedeljek pa je Kureishi tvitnil, da ga je kontaktiral pisatelj Salman Rushdie, ki je bil avgusta zaboden, ko se je pripravljal na predavanje na inštitutu Chautauqua v New Yorku. 75-letni indijsko-britanski pisatelj, ki je bil v svoji karieri deležen številnih groženj, je bil napaden, ko se je povzpel na oder, kjer naj bi zbrane nagovoril na temo umetniške svobode.

"Moj prijatelj Salman Rushdie, eden najpogumnejših moških, kar jih poznam, človek, ki se je zoperstavil najbolj zlobni obliki islamofašizma, mi vsak dan piše in me spodbuja k potrpežljivosti," je tvitnil. "Moral bi vedeti. On mi daje pogum."

Sorodna novica Pisatelj Hanif Kureishi po srčnem infarktu: "Ne morem premikati rok in nog"

Rushdie je zaradi poškodb, ki jih je utrpel v avgustovskem napadu, oslepel na eno oko, prav tako ne more uporabljati roke, je potrdil njegov agent. 24-letnega napadalca Hadija Matarja so aretirali in obtožili poskusa umora in fizičnega napada druge stopnje. Na sodišču se je izrekel za nedolžnega.

V torek je Kureishi v tvitu sebe označil za "rastlino", vendar je dejal, da se njegov osebni pogled na situacijo izboljšuje. Takoj po napadu je mislil, da umira, da so mu preostali le še trije vdihi.

"Danes zjutraj so v mojo sobo prišli trije zelo lepi italijanski fizioterapevti," je zapisal."Nosili so čiste bele uniforme z oranžnimi obrobami. Postavili so me v nekaj, kar je bilo videti kot moder plastični kopalni stroj. Potem so me dvignili in potisnili v invalidski voziček. Obrnil sem se in prvič sem lahko videla drugo stran svoje sobe. Skozi okno sem videl italijansko nebo, nekaj dreves in oblak ter nekaj ptic.”

Kureishi je nadaljeval: "Prvič sem verjel, da se bodo stvari morda začele izboljševati. Moje srce je kot ptica, ki poje ... Začutil sem, da imam celotno telo in ne le krpanko naključnih koščkov, ki jih je zložila skupaj domišljija Mary Shelley."

Poleg tega je v zadnjih dneh delil več anekdot iz svoje preteklosti, denimo to, kako je prvič spoznal dramatika Samuela Becketta. Svojim sledilkam in sledilcem pa med drugim obljublja tudi opise seksa. "Jutri bi utegnilo biti bolj zabavno. Slišali me boste pod vodo, ko bom preizkušal hidroterapijo. Pisal bom o seksu; torej seksu brez nog in prstov, seksu brez genitalij in orgazmov. Moralo bi biti razburljivo."