Cedevita Olimpija je v Mariboru potrdila, da je trenutno najboljša v Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je v Mariboru potrdila, da je trenutno najboljša v Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com

Drugič zapored sta se moštvi srečali v finalu Pokala Spar. Zmaga zmajev je bila lani, ko je bil turnir na Kodeljevem, bolj gladka. Nato so proti Heliosu v pretekli sezoni vpisali še tri zanesljive zmage v finalu državnega prvenstva, toda lani je Cedevita Olimpija precej bolje igrala, kot to počne v tej sezoni, ki pa jo je odprla s slavjem na superpokalu. Tam je Domžalčane nadigrala s 112:85, v mariborski Lukni pa je novo trofejo v vitrino postavila z zmago z 81:70.

Sorodna novica Cedevita Olimpija v Lukni do 22. zvezdice

"Izpolnili smo obvezo, da smo najboljši v Sloveniji. Najtežje je, ko moraš zmagati. Fantje so bili zelo osredotočeni. Za nami je težko obdobje, zelo naporno in zato sem se bal te tekme. Toda delo smo profesionalno opravili. Če si Olimpija, je veliko razočaranje, ko izgubiš, ko pa zmagaš, je nekaj običajnega. Storili smo, kar smo morali, vemo pa, da ni tako lahko. Se je odvalil kamen, tako da gremo lahko sproščeni na krajši oddih," je povedal ljubljanski trener Jurica Golemac.

Z varovanci je najprej v četrtfinalu gladko izločil Triglav, bil nato na prvi oviri zaključnega turnirja zanesljivo boljši od Šenčurja, Helios pa se je precej bolje upiral. V polfinalu so zmaji po zaspanem začetku v drugi četrtini prevzeli pobudo, stvari pa na pravo mesto postavili v tretji, ko so si priigrali neulovljivo prednost. Domžalčani se niso dali tako zlahka. Ni jim jih uspelo streti vse do polovice zadnje četrtine, ko so si prvič priigrali dvomestno razliko. Predtem so sicer praktično ves čas vodili, toda vrsta Dejana Jakare je nepopustljivo vztrajala in držala korak.

Vsak pričakuje, da Olimpija zmaguje

Pred sabo imamo Evropski pokal in Ligo ABA, na koncu pa še državno prvenstvo. Zdaj se bomo malce odpočili. Končno imamo celo ekipo na kupu. Komaj čakam, da začnemo trenirati. Veliko lažje je, ko imamo na klopi fante, ki dajejo energijo in tudi kakovost. Najpomembneje je, da nas je zdaj dovolj in lahko zdržimo, tudi če kdo nima dobrega dneva, saj ga lahko nadomestimo. To je tisto, kar smo načrtovali na začetku sezone, a smo imeli potem veliko smole.

Jurica Golemac

Olimpija ni blestela v finalu. Obramba je bila kar precej luknjasta, napad pa ne posebej učinkovit, toda na koncu je do izraza prišla tudi ljubljanska individualna kakovost. Ko je bilo najbolj potrebno, sta zadevala in jo dokazala Yogi Ferrell, ki je bil po slabši igri v polfinalu proti Heliosu z 18 točkami prvi strelec slovenskih prvakov, in povratnik po poškodbi Zoran Dragić, ki jih je dal 15. Za dobljeni Olimpijin skok je bil s 16 ujetimi odbitimi žogami najzaslužnejši Alen Omić, ki je prejel tudi nagrado za najučinkovitejšega posameznika zaključnega turnirja.

"Nekaj običajnega je za Olimpijo, da osvaja lovorike. Ko sem bil v Kopru, je na finale prišla cela družina, zdaj ni bilo nikogar. Vsak pričakuje, da Olimpija zmaguje, a se ne zavedajo, da ni tako lahko. Še posebej proti ekipi, kot je Helios," je dodal Golemac, ki je po velikih letošnjih težavah izpolnil del ene izmed osnovnih nalog, ki torej za zmaje pomeni primat na slovenskih parketih: "Seveda s sezono ne moremo biti zadovoljni. Je precej turbulentna. V Ligi ABA je stanje v redu. Lahko bi sicer bilo bolje. V Evropi seveda to ni, kar smo pričakovali. Vedno govorimo, da je cilj vsak trening in vsaka tekma posebej. Da je čim manj poškodb, da normalno potekajo treningi in potem na koncu vidimo, kaj nam je uspelo. Nekaj možnosti še imamo in se ne predajamo. Igrali bomo do konca in skušali iz sezone potegniti najboljše."

Murić: Pokal nam veliko pomeni

Golemca predvsem veseli, da ima zdaj popolno zasedbo. Pred nadaljevanjem sezone je na vrsti premor za reprezentančne kvalifikacije. V slovensko reprezentanco sta iz Olimpije vpoklicana Rok Radović in Jan Kosi, ki se je vrnil po dolgotrajni odsotnosti. Na spisku srbske je Marko Jeremić. Štirje, ki so Slovenijo in Hrvaško zastopali na EuroBasketu, bodo medtem ostali v Stožicah. "Ta premor bo prišel zelo prav. Ves čas smo bili v pogonu. Vedno je prisoten pritisk zmag, tako v reprezentanci kot Olimpiji. Nekaj prostih dni bo zelo dobrodošlih. S KZS-jem smo se dogovorili, da če se uvrstimo naprej že takrat, bodo priložnost dobili mlajši fantje. Mislim, da je lepa in pravilna poteza. Kdaj jih bomo preizkusili, če ne zdaj. Nismo še v letih, ampak kmalu bo prišla nova generacija. To je pa odlična priložnost, da se mlajši pokažejo in izkoristijo priložnost, da vidimo, kdo nam lahko najbolj pomaga v prihajajočih letih," je dejal Edo Murić.

Cedevita Olimpija ubranila naslov pokalnega zmagovalca

Pred letošnjo sezono je prevzel kapetanski trak od Jake Blažiča, zdaj pa je v tej vlogi dvignil drugo lovoriko: "Cela sezona je zelo težka. Čustveno smo res že zelo izpraznjeni. Na srečo je zdaj pred nami krajši premor. Ko je eden prišel, se je drugi poškodoval. Težek poraz, potem tudi velike zmage … Veliko je vsega v tej sezoni. Potem je prišel pokal, kjer smo bili absolutni favorit, nasproti pa ti stoji ekipa, ki je letos izgubila le tri tekme. Helios ima zelo dobro moštvo. Spomnil sem se svojih časov v Krki, ko je bila ekipa podobna in je mešala štrene Olimpiji. Zavedali smo se, če ne bomo pravi, se lahko opečemo. Vesel sem, da smo zbrali moči in osvojili pokal, ki nam veliko pomeni. V ostalih državah vidimo, da je kar nekaj presenečenj."

Helios ni v taki formi, kot je letos že bil

Pred začetkom turnirja so na novinarski konferenci trenerji in kapetani kvarteta, ki je zaigral v Mariboru, poudarjali, da je pokal tekmovanje presenečenj. Olimpija ga tokrat ni dopustila, čeprav je Helios prav tu, ko odloča le ena tekma, iskal svojo priložnost. "Potihoma smo malce upali na presenečenje. Vedeli smo, da lahko igramo z njimi. Vseeno je težje to narediti. Mogoče v določenih trenutkih precenjujem določene, ampak z razlogom, ker toliko verjamem vanje," je bil kljub porazu s prikazanim zadovoljen Jakara, ki je priznal, da se je njegovim košarkarjem ob koncu tudi poznala utrujenost.

Tudi Helios ima slovenskega reprezentanta. Selektor Aleksander Sekulić je vpoklical Blaža Mahkovica, ki je bil prvi strelec turnirja. Foto: www.alesfevzer.com
Tudi Helios ima slovenskega reprezentanta. Selektor Aleksander Sekulić je vpoklical Blaža Mahkovica, ki je bil prvi strelec turnirja. Foto: www.alesfevzer.com

37-letni Kranjčan od leta 2018 sedi na klopi Heliosa in še naprej z rezultati potrjuje dobro delo. Domžalčani, ki so šestič zaigrali v finalu pokala, kjer so se vedno do zdaj pomerili z Olimpijo, so bili lani torej v obeh finalih domačih tekmovanj. Uspešno zgodbo nadaljujejo letos, proti Krki pa dobro branijo status trenutno drugega najboljšega košarkarskega kolektiva v Sloveniji. Novomeščani so bili do zdaj sicer boljši v Ligi Nova KBM, kjer so po dveh tretjinah prvega dela v vodstvu, toda Helios jih je izločil v četrtfinalu pokala, obenem pa je bil boljši tudi v Ligi ABA 2, kjer po desetih tekmah še ne pozna poraza.

"Osebno sem izredno zadovoljen z dosedanjim potekom sezone. Kljub temu dosežki do polovice sezone ne pomenijo ničesar, če jih nato ne potrdiš, ko je najpomembeje. Moramo potrditi odlične igre, ki jih kažemo v Ligi ABA 2. V četrtfinalu smo se lani opekli. Do zdaj smo s storjenim mogoče celo presegli pričakovanja, ampak kot sem že rekel pred sezono, verjamem, da smo letos lahko še boljši kot lani," je še povedal Jakar, ki je zadovoljen z napredkom v primerjavi z igro v superpokalu in zdaj dobre štiri mesece kasneje v pokalu: "Zadovoljen sem predvsem zato, ker niti približno nismo v formi, v kakršni smo bili v tej sezoni že. Poškodbe in bolezni so terjale svoj davek, vidim pa, da se počasi dvigamo in prihajamo v formo. Upam, da bomo najbolje pripravljeni za naslednje tekme."