Foto: Reuters
Foto: Reuters

Voditelji štirih afriških držav, Južne Afrike, Senegala, Zambije in Komorov, so obiskali Ukrajini, kjer so se v okviru afriške mirovne pobude sestali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki jim je dejal, da so mirovni pogovori mogoči le po umiku ruskih sil iz zasedenih ukrajinskih ozemelj.

Ramaphosa je predstavil predloge afriške mirovne misije, med katerimi so med drugim prekinitev sovražnosti, prost pretok žita in gnojil, izmenjava ujetnikov ter vrnitev otrok, ki so bili odpeljani iz Ukrajine. "To vojno je treba rešiti in moralo bi priti do miru s pogajanji," je dejal novinarjem po pogovorih z Zelenskim.

Ob njihovem prihodu so se v Kijevu oglasile sirene za zračni napad. Po besedah Zelenskega ruski raketni napad na Kijev med obiskom afriške delegacije pomeni, da Putin ne nadzoruje ruske vojske ali da je "neracionalen". Dodal je, da želi "popolnoma uničiti državo Ukrajino".

"Danes sem med našim srečanjem večkrat jasno povedal, da dopuščanje vsakršnih pogajanj z Rusijo zdaj, ko je okupator na naši zemlji, pomeni zamrznitev vojne, zamrznitev bolečine in trpljenja," je dejal Zelenski po srečanju z afriškimi voditelji.

Zelenski je tudi obtožil Rusijo, da je uspela zamrzniti ukrajinski konflikt po priključitvi polotoka Krim leta 2014, in dodal, da Kijev Moskvi ne bo dovolil, da to stori še enkrat.

Afriški voditelji se bodo v soboto odpravili še v Sankt Peterburg, kjer se bodo srečali z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in tudi njemu predstavili svoje predloge za končanje vojne v Ukrajini.

Glede tega je Zelenski dejal, da afriškim voditeljem ne more preprečiti obiska pri Putinu, a da sam na tej točki ne vidi smisla v diplomatskih prizadevanjih, ampak bi morali po njegovem mnenju Rusijo diplomatsko osamiti, dokler zaseda ukrajinsko ozemlje.

Zelenski je dejal, da razume, da je vojna v Ukrajini negativno vplivala na afriške države, a da za pomanjkanje hrane in vse hujšo prehransko krizo na celini ni kriva Ukrajina, ampak Rusija, ki je blokirala Črno in Azovsko morje.

Voditelji omenjenih štirih držav, južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa, senegalski predsednik Macky Sall, zambijski predsednik Hakainde Hichilema ter predsednik Komorov in Afriške unije Azali Assoumanis, so misijo začeli že v četrtek s postankom v Varšavi. Tam se je južnoafriški predsednik sestal s poljskim kolegom Andrzejem Dudo. Pogovarjala sta se predvsem o razmerah v Ukrajini, ruskih vojnih zločinih in afriški mirovni misiji, je sporočil urad poljskega predsednika.

Z omenjenimi predsedniki potujejo še egiptovski premier ter visoka predstavnika Ugande in Konga.

Afriški voditelji med obiskom Buče. Foto: Reuters
Afriški voditelji med obiskom Buče. Foto: Reuters

Al Sisi, Museveni, Nguesso odpovedali pot

Misija je zadnja v nizu doslej neuspešnih diplomatskih prizadevanj za končanje vojne v Ukrajini, vendar se tudi afriška pobuda ni začela najbolje. Trije predsedniki, egiptovski Abdel Fatah Al Sisi, ugandski Joveri Museveni in kongovski Denis Sassou Nguesso, so namreč potovanje v Ukrajino odpovedali. V svojem imenu so na pot poslali egiptovskega premierja Mustafo Madbulija, nekdanjega ugandskega premierja in predstavnika kabineta predsednika Konga.

Številni strokovnjaki dvomijo, da bo afriška misija pripeljala do miru v Ukrajini, vseeno pa menijo, da bi afriški voditelji lahko s tovrstnimi prizadevanji pritisnili na Moskvo pred prihajajočim rusko-afriškim vrhom, ki bo potekal prihodnji mesec.

Afriški voditelji med obiskom Buče. Foto: Reuters
Afriški voditelji med obiskom Buče. Foto: Reuters

Nad Kijevom sestrelili rakete in letalnika

Ukrajinske zračne sile so medtem sporočile, da so zjutraj nad Kijevom uničile dvanajst ruskih raket in dva brezpilotna letalnika. Pred tem so se oglasila tudi opozorila pred zračnimi napadi, ravno v času, ko so v Ukrajino na obisk prispeli afriški voditelji štirih afriških držav.

Ukrajinska zračna obramba naj bi uničila šest ruskih balističnih raket kinžal, šest manevrirnih raket kalibr in dva izvidniška brezpilotna letalnika. Načelnik kijevske vojaške uprave Sergij Popko je povedal, da so bile vse rakete prestrežene nad glavnim mestom.

Ukrajinska vojska ni posredovala podatkov o tem, ali je katera od raket, ki jih je Rusija izstrelila na Kijev, prispela do cilja. Župan Kijeva Vitalij Kličko je sicer zapisal, da je prišlo do eksplozije v kijevskem okrožju Podil, pri čemer večje škode ni bilo.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na Twitterju zapisal, da so današnja opozorila pred zračnimi napadi na Kijev sporočilo Afriki in voditeljem afriških držav.

"Putin je sprožil enega največjih napadov na Kijev v zadnjih tednih, ravno med obiskom afriških voditeljev v naši prestolnici. Ruske rakete so sporočilo Afriki: Rusija si želi več vojne in ne miru," je zapisal Kuleba.

Ruski raketni napadi na Kijev in druga mesta po vsej Ukrajini so se ta teden okrepili, pri čemer je bilo ubitih več ljudi.