Bradley Beal je v Washingtonu preživel enajst let, Wizardsi (35:47) pa se tudi letos niso uvstili v končnico. Foto: Reuters
Bradley Beal je v Washingtonu preživel enajst let, Wizardsi (35:47) pa se tudi letos niso uvstili v končnico. Foto: Reuters

Washington je v zameno dobil veterana Chrisa Paula, branilca Landryja Shameta, nekaj drugih izborov na naboru in menjavo igralcev na naboru. Pričakuje se, da bo Washington za Paula hitro našel novega snubca.

Wizardsi, ki so se odločili za popolno prenovo ekipe, so na prvi pogled dobili zelo malo za enega zvezdnikov Lige NBA. A Beal je imel v svoji pogodbi klavzulo, da ga ne morejo zamenjati brez njegove privolitve, kar pomeni, da je praktično sam lahko izbiral novi klub. V igri je bil tudi Miami, a Beal se je odločil za Phoenix. Washington se je z njegovim odhodom znebil bogate pogodbe, ki bo igralcu v naslednjih štirih letih navrgla 207 milijonov dolarjev.

Beal je v prejšnji sezoni v povprečju dosegal 23,2 točke ob 51-odstotnem metu iz igre, kar je bil njegov rekord kariere. V sezonah 2019/2020 in 2020/2021 je bilo njegovo povprečje več kot 30 točk na tekmo. 29-letni branilec je imel v preteklih sezonah kar nekaj težav s poškodbami. V prejšnji je odigral le 50 tekem.

Sunsi imajo zdaj v svoji ekipi drugega (Durant), enajstega (Booker) in 17. (Beal) najboljšega strelca v Ligi NBA. Upoštevajoč Aytonovo pogodbo, bo Phoenix samo za plače teh štirih košarkarjev v naslednji sezoni odštel 163 milijonov dolarjev, kar je krepko nad t. i. salary capom, letnim proračunom za plače igralcev, ki znaša 134 milijonov dolarjev.

Phoenix, ki je ostal brez pomembnih igralcev že ob februarski menjavi za Duranta, bo moral zdaj dograditi ekipo z igralci z minimalnimi pogodbami, sicer bo šlo plačilo luksuznega davka v višave. Predvsem bo zanimivo, ali bodo na mesto organizatorja igre postavili Bookerja, kar ni njegov naravni položaj. Drugo vprašanje je, kako si bodo vsi ti strelci delili žogo in kako bo delovala obramba.

Kevin Durant ima tako spet na razpolago super ekipo, ki pa še zdaleč ne zagotavlja naslova, kar je izkusil že nekajkrat. Brez prstana je ostal v Oklahomi (KD, Westbrook, Harden), Brooklynu (KD, Irving, Harden) in lani v Phoenixu (KD, Booker, Paul). Prstana si je nataknil le z Golden Statom, v katerem so bili ob njem Curry, Thompson in Green.