Intervencija gasilcev v Slovenskih Konjicah. Foto: Facebook/PGD Slovenske Konjice
Intervencija gasilcev v Slovenskih Konjicah. Foto: Facebook/PGD Slovenske Konjice

V soboto pozno popoldne je območje občin Dobrna in Vojnik zajelo močno neurje, v katerem je v pol ure padlo ure 25 milimetrov, v eni uri pa 41 milimetrov dežja. Sprožili so se zemeljski plazovi, zalite so kleti stanovanjskih in gospodarskih objektov, podrta drevesa in hudourniki so zaprli cesto. Povsod so na pomoč priskočili gasilci, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Kot je dejal vojniški župan Branko Petre, je ujma nekatere pritoke dvignila na poplavno raven. Petre je še dejal, da so se sprožili tudi štirje plazovi, in sicer na Frankolovem, v Selcah in Socki.

Občino Dobrna, ki je že v četrtek doživela močno neurje z vetrolomom, je sobotno deževje še dodatno prizadelo, trenutno so vse gasilske ekipe na terenu in rešujejo nastalo škodo.

Konjiški prostovoljni gasilci so v soboto zvečer pregledali in sanirali 22 lokacij. "Žal so bile med lokacijami tudi Policijska postaja Slovenske Konjice, konjiški zdravstveni dom in tamkajšnje sodišče. Rešili so tudi ujeto osebo, ki je bila nepoškodovana. Danes je na terenu 75 gasilcev s 14 vozili iz občin Slovenske Konjice, Zreče in Vitanje," so konjiški gasilci zapisali na Facebooku.

Tudi območje občine Velenje je zajelo močno neurje z močnimi padavinami. Sprožili so se zemeljski plazovi, zalite so kleti stanovanjskih in gospodarskih objektov, podrta drevesa in hudourniki so zaprli cesto. Zaradi zalitega podvoza in podzemnega dela poslovnega objekta so aktivirali tudi regijsko enoto civilne zaščite za prečrpavanje vode.

V Socki in Novi Cerkvi so po navedbah Radia Slovenija zaradi razlivanja Hudinje sprožili sireno za splošno nevarnost, odtrgalo je več mostov. Ponekod je uničena cestna infrastruktura.

Ob 19.20 pa je neurje z obilnimi padavinami in vetrom zajelo tudi območje občine Nazarje. Voda je zalila več kleti stanovanjskih objektov.

Ponekod potrebno prekuhavanje vode

Na celotnem območju mestne občine Celje, občine Štore in občine Vojnik je do preklica treba predhodno prekuhavati vodo za pitje in pripravo hrane. Ukrep prekuhavanja velja tudi za uporabnike dela naselja Galicija in Hramše v občini Žalec ter delov naselij Vrbno, Zlateče pri Šentjurju, Proseniško, Marija Dobje in Cerovec v občini Šentjur, ki so tudi oskrbovana iz vodovodnega sistema Celje, je sporočilo podjetje Vodovod kanalizacija Celje. Zaradi intenzivnih padavin so namreč opazili povišanje motnosti vodnih virov v Vitanju in zaradi prekinitve oskrbe z električno energijo tudi izpad vodnega vira Toplica na Frankolovem.

Cesta Črna na Koroškem–Šoštanj je zaradi poškodovanega cestišča zaprta pri Črni. Na glavni cesti Ilirska Bistrica–Jelšane pa je zaradi podrtega drevesa oviran promet. Zaprti sta tudi cesti v dolini Kot in Krmo.

Ponekod v južni Sloveniji je padala toča.

Reke v porečjih Drave in Savinje, ki so v soboto naraščale, danes upadajo. V spodnjem toku zmerno naraščata le Dravinja in Pesnica, ki se še razlivata v manjšem obsegu, je sporočil Arso.

Nedelja brez padavin

Danes se bo sicer čez dan jasnilo. Tudi v ponedeljek bo pretežno jasno, zvečer pa bodo v zahodni Sloveniji znova mogoče nevihte, ki se lahko zavlečejo tudi v noč na torek in torek čez dan. Dež se bo v noči na sredo razširil nad vso Slovenijo in v sredo dopoldne ponehal. Takrat se bo razjasnilo, a bo občutno hladneje.

Neurja divjala tudi v soboto