Justin in Sophie Trudeau na kronanju britanskega kralja Karla III. v Londonu maja letos. Foto: AP
Justin in Sophie Trudeau na kronanju britanskega kralja Karla III. v Londonu maja letos. Foto: AP

"S Sophie bi vam rada sporočila, da sva po vrsti globokih in težkih pogovorov sprejela odločitev, da se razideva," je zapisal Trudeau.

"Kot vedno ostajava tesna družina z globoko ljubeznijo in spoštovanjem drug do drugega in do vsega, kar sva zgradila skupaj in še bova zgradila skupaj. Za dobro otrok vas v tem času prosiva, da spoštujete najino in njihovo zasebnost. Hvala."

Trudeau (51) in Sophie Grégoire (48) sta se spoznala kot otroka, ko sta odraščala v Montrealu.

Sophie je bila sošolka in tesna prijateljica Trudeaujevega mlajšega brata Michela, ki je umrl v plazu leta 1998, ko je bil star 23 let.

Prijateljstvo sta obudila leta 2003, ko so Sophie, ki je takrat delala kot TV-voditeljica, zadolžili za vodenje nekega dobrodelnega dogodka s Trudeaujem.

Kmalu za tem sta postala par, leta 2004 sta se zaročila, leta 2005 pa poročila.

Paru so se v zakonu rodili trije otroci, Xavier (16), Ella-Grace (14) in Hadrien (9).

Prvi ločeni premier bil - Trudeaujev oče

Kaj točno je botrovalo razhodu, ni jasno, je pa Trudeau še aprila na Instagramu objavil ljubeče voščilo za soprogin rojstni dan. "Vse najboljše, Sophie. Od nekoč do danes in vsega vmes, ni osebe an svetu, s katero bi si raje delil to pot ... Ljubim te, mon amour," je zapisal.

V zakonu so se paru rodili trije otroci. Foto: EPA
V zakonu so se paru rodili trije otroci. Foto: EPA

Daily Mail poroča, da se je ona že izselila iz družinske hiše v Ottawi, otroci pa bodo živeli pri njem, medtem, ko si bosta skrbništvo delila.

Premierjev urad je objavil izjavo, v kateri so sporočili, da sta dosegla pravni dogovor, in dodali, da par ostaja v prijateljskih odnosih in da se bosta naslednji teden odpravila na skupni dopust z otroki.

Trudeau je drugi kanadski premier, ki se je razšel s svojo ženo med mandatom. Prvi je bil njegov oče Pierre Trudeau, ki je bil znan kot velik ženskar.

Med drugim so njegovim čarom podlegle kitaristka Liona Boyd, igralka Margot Kidder (najbolj znana po vlogi Lois Lane v Supermanu), zvezdnica Seksa v mestu Kim Cattrall ter pevka in igralka Barbra Streisand.

S soprogo Margaret sta se razšla leta 1977, med Trudeaujevim prvim mandatom, in uradno ločila leta 1984, ob koncu drugega – potem ko je za časa svoje vlade precej liberaliziral kanadsko ločitveno zakonodajo.