Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. vir: ARSO

Današnje vreme je nevšečnosti povzročalo na območjih regijskih centrov za obveščanje Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Slovenj Gradec in Trbovlje.

Kot so zapisali, so meteorne vode zalivale stanovanjske in druge objekte, zaradi razmočenega terena pa so se podirala drevesa. Sprožilo se je več zemeljskih plazov, nanos zemlje in kamenja je oviral promet, zaradi zastajanja padavinske vode pa je poplavljalo ceste in poti.

Poplavljen Tartinijev trg. Foto: Comunità degli Italiani Giuseppe Tartini/Facebook
Poplavljen Tartinijev trg. Foto: Comunità degli Italiani Giuseppe Tartini/Facebook

V občini Kranj se je drevo podrlo na avtobus, v občini Divača pa so drevesa padla na osebno vozilo. Veter je odkril streho skladišča v Kopru. Udar strele je zanetil dva požara na stanovanjskih objektih, in sicer enega v občini Vrhnika, drugega pa v občini Velike Lašče, so sporočili iz uprave.

Kot so navedli, je močen jutranji dež tudi v Piranu povzročil kar nekaj težav. Na Tartinijevem trgu je meteorna voda zalivala lokale, poln vode je bil tudi trg. Sprožilo se je nekaj zemljine na Oljčni poti in v bližini garažne hiše ter tudi na sprehajalni poti Piran–Fiesa.

Na Agenciji RS za okolje so na družbenem omrežju Facebook zapisali, da danes ni bil ravno dan za kopanje v morju. Morje na slovenski obali se je namreč obarvalo rjavo, saj so hudourniki in meteorne vode v morje prinesli blato. Največ dežja je padlo na območju Pirana in Portoroža, so še zapisali.

"Hidrološke razmere so skladne s pričakovanji"

Hidrolog z Arsa Janez Polajnar je za STA povedal, da so hidrološke razmere skladne s pričakovanji. Reke najbolj naraščajo v slovenski Istri, tam nekatere tudi poplavljajo, prav tako so začele naraščati tudi druge reke, zlasti v jugozahodni in pa južni Sloveniji, vendar bolj umirjeno kot tiste v slovenski Istri. Popoldne in proti večeru bodo močneje narasle tudi reke v vzhodni Sloveniji. Postopno umirjanje pa hidrologi pričakujejo v soboto čez dan.

Jutri bo dokaj sončno z nekaj spremenljive kopaste oblačnosti. V severnih krajih bo popoldne mogoča kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23 °C.

Nad severnim Sredozemljem je ciklonsko območje z vremensko fronto, ki se počasi pomika tudi čez naše kraje. Z jugozahodnikom doteka k nam vlažen in v višinah razmeroma hladen zrak.

Slovenijo zajelo močno deževje
Kakšno bo vreme?
Največ padavin je do zdaj padlo v zaledju slovenske Istre