SPD je osvojil le 13,9 odstotka glasov. Foto: Reuters
SPD je osvojil le 13,9 odstotka glasov. Foto: Reuters

SPD je na nedeljskih volitvah dosegel najslabši izid na zvezni ravni doslej. Zbral je 13,9 odstotka glasov. V novem sklicu Evropskega parlamenta pa bo imela stranka 14 poslancev in poslank, dva manj kot doslej.

Še večje razočaranje so doživeli koalicijski Zeleni, ki so v primerjavi z zadnjimi evropskimi volitvami izgubili osem odstotnih točk in zbrali 11,9 odstotka glasov oziroma 12 mandatov.

Še najbolj zadovoljni so v nedeljo zvečer delovali pri najmanjši koalicijski partnerici, liberalcih (FDP), ki so ohranili malo več kot petodstotno podporo oziroma pet evroposlancev, poroča portal Tagesschau.

Glede na rezultate so bili že v nedeljo glasni pri opozicijski uniji, ki je kot zmagovalka volitev osvojila 30 odstotkov glasov oziroma 29 mandatov. Predsednik CDU-ja Friederich Merz je v nedeljo v štabu ocenil, da izidi pomenijo katastrofo za koalicijo in da se tako ne more nadaljevati. "Izid bi moral dati vladni koaliciji misliti. V Nemčiji je nujna sprememba politike," je dodal.

Ostrejši je bil generalni sekretar CDU-ja Carsten Linnemann, ki je kanclerja Scholza pozval h glasovanju o zaupnici v nemškem parlamentu. "To je katastrofalno, kar doživljamo," je ocenil za televizijo ZDF in dodal, da mora koalicija bodisi spremeniti politiko bodisi omogočiti predčasne volitve.

S tem se strinja tudi vodja sestrske stranke, bavarskega CSU-ja Markus Söder, ki je jasno pozval Scholza k podobni potezi, za katero se je odločil francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je v nedeljo napovedal predčasne parlamentarne volitve. "S to vlado je praktično konec. In zdaj bi moralo biti podobno kot v Franciji," je dejal.

Prepričan je namreč, da nemška koalicija nima več zadostne podpore med državljani, zato so nujne čimprejšnje predčasne volitve, je dejal za televizijo n-tv.

V Nemčiji poraz strank vladajoče koalicije

Predstavnik Scholza: Ne bo predčasnih volitev

Nemčija ne bo sledila zgledu Francije in razpisala predčasnih parlamentarnih volitev kljub slabemu izidu za vse tri stranke vladajoče koalicije na evropskih volitvah, je medtem poudaril tiskovni predstavnik nemškega kanclerja Olafa Scholza Steffen Hebestreit.

Kot je še pojasnil na novinarski konferenci nemške vlade, so naslednje parlamentarne volitve predvidene prihodnjo jesen in takrat jih nameravajo tudi izvesti.

SPD napoveduje spremembo politike

Kadrovskih posledic pri SPD-ju sicer glede na zadnje izjave ni pričakovati, napovedujejo pa predvsem spremembo politike, da bo ta jasnejša in bolj socialdemokratska. "Naši podporniki nas želijo videti, kako se borimo, tudi pri prihajajočih proračunskih pogajanjih," je na volilni večer dejal eden od predsednikov SPD-ja Lars Klingbeil.

Tudi dan kasneje je za televizijo ZDF ocenil, da bi morala koalicija znova zagovarjati politiko, ki bo narejena za ljudi, da bodo živeli varneje. Ob tem je zavrnil pozive Linnemanna, da bi moral Scholz po zaupnico v bundestag, saj da je SPD ekipa, ki bo skupaj rešila izzive, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Naslednji trd oreh med koalicijskimi strankami bodo torej pogajanja o proračunu za prihodnje leto, ki bi se morala končati do 3. julija. Več nemških medijev je že napovedalo turbulentne tedne za koalicijo.

Močnejše stališče bodo namreč predvidoma zagovarjali tudi Zeleni, pri FDP-ju pa že tako verjamejo, da lahko največ točk pri volivcih dobijo ravno pri proračunskih pogajanjih, kjer med drugim ostro nasprotujejo dvigu davkov.

AfD osvojil skoraj 16 odstotkov

Na evropskih volitvah v Nemčiji sicer za neuradno zmagovalko velja skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), ki ji je kljub več škandalom v zadnjih tednih uspelo osvojiti skoraj 16 odstotkov glasov in 15 mandatov, kar je šest več kot doslej. Svoj primat je AfD pokazal predvsem na vzhodu države, kjer bodo septembra potekale tri deželne volitve.

Glede na začasne rezultate je v Evropski parlament prišlo še levo populistično zavezništvo Sahre Wagenknecht (BSW) s šestimi mandati ter Levica, Svobodni volivci in Volt so po tremi mandati. Po dva oziroma en mandat je prejelo še pet drugih manjših strank.

Skoraj četrtina novoizvoljenih evroposlancev in poslank ne pripada nobeni trenutno obstoječi politični skupini v Evropskem parlamentu, med njimi so tudi evroposlanci AfD-ja, saj so jih nedavno zaradi pronacističnih izjav izključili iz skrajno desne politične skupine Identiteta in demokracija (ID).

Nemčija, ki ima s 96 evropskimi poslanci in poslankami največjo nacionalno delegacijo v Evropskem parlamentu, je v nedeljo dosegla rekordno volilno udeležbo. Volitev se je namreč udeležilo 64,8 odstotka volilnih upravičencev.

V Nemčiji slavila opozicija, na Poljskem stranka Donalda Tuska