Sanacija po lanskih poplavah je bila zelo uspešna, ocenjuje hidrolog Rok Fazarinc. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Sanacija po lanskih poplavah je bila zelo uspešna, ocenjuje hidrolog Rok Fazarinc. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Hidrolog Rok Fazarinc opozarja, da poplavna varnost, dokler ne bodo izvedli že dalj časa načrtovanih protipoplavnih ukrepov, tudi zaradi podnebnih sprememb, ne bo večja, kot je bila do zdaj.

Na vodotokih, ki so jih poplave avgusta lani močno poškodovale, so naredili zelo veliko, pojasnjuje član vladnega sveta za obnovo Fazarinc: "Na stanje, kakršno je bilo pred ujmo, smo nekje tam. Mogoče so razlike na Koroškem. Tam se je šlo že v okviru sanacijskih del v kar močne utrditve Meže in pa posameznih pritokov. Vendar to še zdaleč ni to, kar bi bilo potrebno."

Na območju zgornjega toka Savinje bo med drugim treba urediti hudourniške pritoke. "V Solčavi bi bilo treba zamenjati most na regionalni cesti, na območju Luč je treba obnoviti zgornji jez, na Lučnici je nujen razmislek, a se bo tam zadrževala voda, ali se ne bo," je povedal Fazarinc.

Precej napora bo treba nameniti protipoplavni zaščiti industrijskih con na Ljubnem in v Nazarjah. "Nobeden od teh ukrepov pa ne bo zagotavljal absolutne varnosti," je še dodal.
Območja dolvodno pa bodo lahko učinkovito ščitili le, če bodo uredili suhe zadrževalnike, je prepričan Fazarinc. "Bo treba v Sloveniji dodatno aktivirati ves potencial. V nasprotnem primeru še deset let ali celo več teh ukrepov ne bomo izvedli," je pojasnil.

Nekateri kmetje in civilne pobude nasprotujejo gradnji suhih zadrževalnikov. A popolnoma brez njih ne bo šlo, je pred dnevi povedal minister Jože Novak. Ta je sicer dodal, da bo ukrepe treba načrtovati sonaravno. To pa je bila do zdaj, kot opozarjajo ribiči in Društvo za zaščito voda, zlasti kar se tiče izvedbe, bolj izjema kot praksa.