Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar je poudarila, da je v Ukrajini zaradi ruske invazije v igri spoštovanje mednarodnega prava, in dodala, da Kijev brani mednarodni red. "Sem na poti v Ukrajino na povabilo predsednika Volodimirja Zelenskega. Rada bi mu predala sporočilo, da bo Slovenija Ukrajini pomagala še naprej," je dejala Pirc Musar in poudarila, da je v Ukrajini veliko v igri, predvsem pa spoštovanje mednarodnega prava.

"Predsedniku zato želim predati tudi sporočilo, da je Ukrajina tista, ki ne brani zgolj sebe, ampak tudi mednarodni red," je dodala. Zadovoljna je, da Slovenija Ukrajini namenja tudi humanitarno pomoč, in pri tem izpostavila delo na področju psihosocialne pomoči in razminiranja, je sporočil urad predsednice republike.

Opozorila je, da je Ukrajina danes država z največ minami, in spomnila, da je ITF – Ustanova za krepitev človekove varnosti pred kratkim v Kijevu odprla svojo pisarno ter s tem še okrepila delovanje na področju razminiranja.

Sorodna novica Namesto varnostnega sporazuma podpis memoranduma o ukrajinskih otrocih v Sloveniji?

Namen obiska predsednice, ki bo trajal do sobote, je sicer potrditi zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti Ukrajine, hkrati pa bo to tudi priložnost za krepitev resnega političnega dialoga in poglobitev dvostranskih odnosov. Predsednica se bo v Ukrajini sešla z Zelenskim, premierjem Denisom Šmigaljem in predsednikom ukrajinske rade Ruslanom Štefančukom.

Golob: Slovenija lahko pomaga iskati pot do miru

Slovenija lahko Ukrajini pomaga predvsem pri iskanju poti do miru, pa je po srečanju z Zelenskim v Bruslju povedal premier Robert Golob. Govorila sta tudi o dvostranskem varnostnem sporazumu, v katerem si Ukrajina želi konkretnejše zaveze. Golob podpis sporazuma pričakuje julija.

"Realno gledano se moramo zavedati, kaj je tisto, kar lahko Slovenija nudi v primerjavi s kakšno drugo državo. Slovenija zagotovo ne more nuditi tistega, kar lahko nudijo večje evropske ali svetovne države. Ponudimo pa lahko, kako iskati pot do miru," je po dvostranskem srečanju z Zelenskim ob robu vrha EU-ja povedal Golob.

Premier Robert Golob se je srečal z Volodimirjem Zelenskim. Foto: X Vlada RS
Premier Robert Golob se je srečal z Volodimirjem Zelenskim. Foto: X Vlada RS

Kakšen bo varnostni sporazum?

Golob je dodal, da sta temu z Zelenskim posvetila večino srečanja, spregovorila pa sta tudi o dvostranskem varnostnem sporazumu, o katerem se državi še pogajata. Pogovori se trenutno po Golobovih besedah vrtijo predvsem okrog želje ukrajinske strani po konkretnejših zavezah Slovenije. Konkretnejše zaveze si želijo predvsem glede finančnih zagotovil pri pomoči za povojno obnovo države, je povedal premier.

Slovenija zdaj od Kijeva pričakuje uradni predlog za dopolnitev osnutka sporazuma, je še dejal Golob. Izrazil je prepričanje, da se bodo znali slovenski pogajalci ustrezno odzvati. Pričakuje pa, da bosta Slovenija in Ukrajina varnostni sporazum najverjetneje podpisali prihodnji mesec. Voditelja naj bi se znova srečala do konca julija.

Kakšne zaveze je glede finančnih zagotovil ali podpore pri iskanju poti do miru podal Zelenskemu, Golob ni želel podrobneje pojasnjevati. Mu je pa ukrajinski predsednik dejal, da je za uskladitev sporazuma še dovolj časa.

Golob je ob tem zavrnil navedbe, da bi v Sloveniji nastali zapleti pri pripravi sporazuma. Potem ko je predsednica republike Pirc Musar v soboto napovedala, da bi lahko varnostni sporazum med Slovenijo in Ukrajino podpisala ta teden med svojim obiskom v Kijevu, so namreč v kabinetu predsednika vlade pojasnili, da je sporazum še v usklajevanju z ukrajinsko stranjo.

Pogovor Goloba in Zelenskega v Bruslju. Foto: X Vlada RS
Pogovor Goloba in Zelenskega v Bruslju. Foto: X Vlada RS

Včeraj se je namreč zapletlo pri sklepanju varnostnega sporazuma med Slovenijo in Ukrajino, ki je padel v vodo, potem ko ga je ukrajinska stran zavrnila, saj je premalo konkreten. Naj pa bi bil zdaj na mizi drug dokument, ki z varnostnim sporazumom ni povezan. Šlo naj bi za memorandum, socialni dogovor, ki bi olajšal življenje ukrajinskih otrok, ki so že v Sloveniji. Po informacijah Televizije Slovenija ga je predlagala ukrajinska stran.

Zelenski pa je na omrežju X objavil, da se je srečal z Golobom, in potrdil, da sta razpravljala o zaključevanju varnostnega sporazuma in korakih za zagotovitev pravičnega miru za Ukrajino. Izrazil je hvaležnost Sloveniji za udeležbo na mirovni konferenci v Švici in za njeno trdno podporo ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti ter vso njeno pomoč.

V Slavini pri Pivki še 13 ukrajinskih otrok

Od dvajsetih otrok, ki so jih pred dvema letoma pripeljali iz ukrajinskih sirotišnic v Slavino pri Pivki, jih je v tem trenutku tam še trinajst, najstarejši ima sedem let, je poročala TV Slovenija. Sedem otrok se je vrnilo v Ukrajino: tri so posvojile družine, dva sta šla k rejnikom, dva v zavod za otroke s posebnimi potrebami. Osmega otroka, deklico, bodo odpeljali posvojitelji prihodnji teden.

Strokovni delavci, ki jih spremljajo ves čas bivanja pri nas, menijo, da bi bilo zanje najbolje, če tukaj ostanejo najmanj do konca vojne, kakor je bilo sprva tudi mišljeno.

Kakšna bo usoda ukrajinskih sirot pri nas?