Stavba RTV Slovenija. Foto: BoBo
Stavba RTV Slovenija. Foto: BoBo

Premier Robert Golob je dejal, da razume pozive "dajte nam več denarja", a to po njegovem mnenju nikoli ne reši težav. "Videli smo na primer v zdravstvu, da več denarja ni pomagalo pri tem, da bi se zadeve v zdravstvu rešile. Kvečjemu so se nekatere težave zaostrile. Verjamem, da bi se v primeru RTV-ja lahko ponovil isti scenarij," je dejal.

Najprej mora RTV pripraviti razvojni program

Meni, da morajo organi upravljanja RTV najprej pripraviti zelo jasen razvojni program in tak, ki bo tudi dolgoročno vzdržen od države. Nato pa bo tudi vlada "po svojih zmožnostih" pomagala pri zagotavljanju finančnih sredstev za izvršitev teh načrtov.

Sorodna novica Poziv k dvigu RTV-prispevka: Odlašanje uskladitve z inflacijo ni znak vizije

Vlada bi morala uskladitev RTV-prispevka z inflacijo predlagati do konca avgusta, zato se zakonski rok izteka. Na vprašanje, ali se mu zdi realno, da vodstvo do tedaj pripravi načrt, kot ga pričakuje, pa je odgovoril: "Na njih je odgovornost, da pripravijo načrte. Zakaj jih še niso, ni vprašanje zame, ampak zanje."

Svet RTV-ja je namreč na seji sprejel poziv vladi za delno uskladitev RTV-prispevka z inflacijo. Fizične osebe zdaj plačujejo mesečni prispevek v znesku 12,75 evra. Vlada pa lahko najpozneje do 1. septembra tekočega leta za prihodnje leto ta znesek v skladu z zakonodajo spremeni za največ deset odstotkov, če za to obstajajo utemeljeni ekonomski razlogi. Glede na to bi zvišani prispevek s 1. januarjem 2025 znašal 14 evrov.