Anthony Perkins v filmu Proces, ki ga je po istoimenskem romanu Franza Kafke leta 1962 posnel Orson Welles. Foto: IMDb
Anthony Perkins v filmu Proces, ki ga je po istoimenskem romanu Franza Kafke leta 1962 posnel Orson Welles. Foto: IMDb

58. mednarodni filmski festival v Karlovih Varih na Češkem, ki velja za enega najstarejših in najpomembnejših evropskih filmskih festivalov, se začenja 28. junija in bo trajal do 6. julija. Festival Karlove Vare, zdraviliško mesto na zahodu Češke, za nekaj dni spremeni v filmsko meko. Lani je bilo za filmske projekcije prodanih približno 123.000 vstopnic.

Žirijo, ki bo ocenjevala filme v glavnem tekmovalnem programu, sestavljajo ameriška producentka Christine Vachon, avstralski filmski in gledališki igralec Geoffrey Rush, islandski pisatelj in scenarist Sjon, češka igralka Eliška Krenkova ter madžarski režiser, scenarist in skladatelj Gabor Reisz, so sporočili organizatorji.

V igri za kristalni globus je v letošnjem glavnem tekmovalnem programu 12 filmov. Med njimi je tudi hrvaško-katarska koprodukcija Proslava hrvaškega režiserja Bruna Ankovića, ki bo na festivalu doživela svetovno premiero.

Letošnja retrospektiva predstavlja filmska razmišljanja, povezana z deli Franza Kafke (1883–2024), enega najvplivnejših imen literature 20. stoletja. Prikazali bodo dela režiserjev, kot so Orson Welles, Martin Scorsese, Ousmane Sembene, Jan Nemec in Steven Soderbergh, ki se bo festivala tudi udeležil.

"Kafkova dela že desetletja izzivajo filmske ustvarjalce," sta zapisala umetniški direktor festivala Karel Och ter festivalski svetovalec in sokurator programa Lorenzo Esposito. "Zdi se, kot da bi jih izzival, naj poskušajo čim bolj avtentično in intenzivno ujeti izmuzljivo naravo njegovih formulacij, njegove pripovedi, resničnosti, ki jih je ustvaril, in občutke strahu, ki jih vzbuja, pa tudi komične situacije, ki jih zasnoval," sta še zapisala.

Sorodna novica V Karlovih Varih slavila Blagina lekcija Stefana Komandareva

Z nagrado predsednika festivala bodo ovenčali nemško-španskega igralca Daniela Brühla (1978), britanskega igralca Cliva Owna (1964) ter hollywoodskega igralca in režiserja Vigga Mortensena (1958).

Filmski festival v Karlovih Varih je eden najstarejših na svetu, vsakoletno je na ogled okoli 200 filmov z vsega sveta. Kristalni globus je lani prejela bolgarsko-nemška koprodukcija Blagina lekcija režiserja Stefana Komandareva.