Predsednik vlade Robert Golob. Foto: Vlada RS
Predsednik vlade Robert Golob. Foto: Vlada RS

Vodstva koalicijskih strank Gibanje Svoboda, SD in Levica so na sestanku razpravljala o aktualnem političnem dogajanju in načrtih dela za jesen.

Sorodna novica Za stavkovni sporazum 18 upravnih enot, osem proti

Delo v drugi polovici leta bodo začrtali na koalicijskem vrhu konec avgusta oziroma na začetku septembra, je dogovor koalicije po sestanku oznanil predsednik SD-ja in gospodarski minister Matjaž Han. Do takrat pa bodo po njegovih besedah generalni sekretarji pripravili tematike, pomembne za pripravo zakonodaje. Danes so sicer partnerji pretresali tudi zakonodajo, za katero so presodili, da je smiselno izhodišča sprejeti še pred parlamentarnimi počitnicami.

Konkretnih predlogov in tem, ki bodo na agendi vlade, sicer v koaliciji niso želeli podrobno razkrivati. Han je dejal, da bodo med temami, ki se jim ne bodo mogli izogniti, zagotovo sprejemanje proračuna in referendumske teme, saj morajo spoštovati voljo volivcev na nedavnem glasovanju.

Podpredsednik vlade in minister za delo Luka Mesec je medtem med aktualnimi temami izpostavil reševanje problema stavk in čakalnih vrst na upravnih enotah. "Pričakujte interventni zakon glede tega," je napovedal. Ta bo po navedbah Mesca šel v smeri reševanja vrst in nerazrešenih primerov na upravnih enotah.

"Danes je bil super prijazen, korekten dogovor ljudi, ki znajo dobro sodelovati s skupnim ciljem. Moram reči, da sem s sestankom ter konstruktivnostjo in konkretnostjo zelo zadovoljen," pa je po srečanju koalicije dejal vodja poslancev Svobode Borut Sajovic.

Napovedi in obljub, kaj bo še na sporedu parlamentarcev do odhoda na poletni oddih, pa se je vzdržal, saj da je bila vladna koalicija v preteklosti deležna očitkov o napovedanih obljubah. "Delali bomo do 20. julija, do takrat je še veliko časa in vse, kar je v dobro državljank in državljanov te države, bomo tudi postorili," je zatrdil.

Sorodna novica SDS napovedal vnovično interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh

Do ministrice najostrejši v Levici

Medtem bolj odmeva napoved SDS-a o vnovični interpelaciji ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, ki sledi ugotovitvam Računskega sodišča, da lanski nakup 13.000 prenosnih računalnikov ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti.

Premier Golob se tokrat o podpori ministrici ni izrekal, saj je informacijo o interpelaciji prejel šele v času zasedanja sveta vlade za Slovence v zamejstvu. Tudi koalicijski partnerji so v prvih odzivih za zdaj še zadržani s komentarji, previdni so tudi v izrekanju politične podpore ministrski kolegici.

Prvak SD-ja Han je tako dejal, da bodo interpelacijo lahko komentirali, ko se bodo seznanili z njeno vsebino. "To ni politični, ampak realni odgovor," je dodal. Ob tem je poudaril, da je revizijsko poročilo Računskega sodišča, ki mu je sledila napoved interpelacije, še v fazi osnutka, zato je zdaj vsaka politična beseda lahko prehitra, o podpori pa bodo nato ob zagovoru ministrice v DZ-ju odločali poslanci.

"Ni veliko za reči, zelo pričakovano," je napoved še ene interpelacije zoper Stojmenovo Duh komentiral Vatovec. Po njegovih besedah je ministrica politično odgovornost že sprejela, ko je pripravila zakonsko podlago za razdelitev računalnikov. "Nauk zgodbe je, da se na tak način seveda ne dela javnih naročil oziroma razpisov," je dodal. Tako je prepričan, da je bila to tudi tako za ministrico kot preostalo ministrsko ekipo lekcija, da je treba biti pri sklepanju poslov previden, predvsem z vidika javnih financ. "Pričakujem, da od ministrice ne bomo več gledali takšnih šlamastik," je sklenil.

Golob o Litijski: Počakajmo, da se revizija konča

Sorodna novica Pravosodno ministrstvo: Razkritjem nismo nasprotovali. Finančno: Poročilo se lahko še spremeni.

Medtem pa koalicijo v teh dneh znova pretresa afera nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani za potrebe sodišča. Računsko sodišče namreč v osnutku revizije med drugim ugotavlja, da za prerazporeditev 6,5 milijona evrov iz proračunske rezerve za namene nakupa ni bilo podlage.

Han je vnovič poudaril, da v omenjeni zadevi ne bo "politični arbiter". Zatrdil je, da se zaveda, da nekateri od SD-ja, v kvoti katerega je pravosodno ministrstvo, pričakujejo, da bi se "postavili in bili zelo korajžni", a po njegovih besedah morajo svoje opraviti pristojni organi, ki lahko tudi najdejo "ljudi z imenom in priimkom", ki so v samem postopku nakupa storili morebitne napake. Medtem je Vatovec dejal, da se je zgodba odvila z odstopom nekdanje pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, zdaj pa je predvsem na pristojnih organih, ki lahko "stvar dokončno razrešijo".

Premier Golob pa je poudaril, da nobeno izmed omenjenih poročil še ni v končni obliki. Tako pričakuje, da se bodo ta najprej zaključila skladno z zakoni in standardi, nato jih bo komentiral tudi sam. "Pred tem je kakršno koli komentiranje nesmiselno. Predvsem pa pričakujem, da bodo vsi, ki so v teh poročilih omenjeni, poklicani na odziv," je še dejal.