Vrste na Upravni enoti Ljubljana med stavko. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Vrste na Upravni enoti Ljubljana med stavko. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je za Slovensko tiskovno agencijo potrdil, da so se za podpis sporazuma med drugim odločili na upravnih enotah v Ljubljani, Ajdovščini, Dravogradu, Ilirski Bistrici, Kranju, Litiji, Mozirju, Postojni, Radljah ob Dravi, Rušah, Šmarju pri Jelšah in Velenju. Pričakuje, da bo odločitev 20 enot znana v sredo. Kot je pojasnil Verk, lahko vsaka upravna enota k podpisu sporazumu pristopi individualno, ne glede na odločitev ostalih upravnih enot. "Obstaja tudi nevarnost, da bodo nekateri nadaljevali s stavko," je pojasnil.

Sorodna novica Koalicija načrtuje interventni zakon za upravne enote še pred parlamentarnimi počitnicami

Ko bodo v sindikatu prejeli odločitev vseh enot, bodo o tem obvestili načelnike upravnih enot, službo za upravne enote oziroma ministrstvo za javno upravo in javnost. Podrobnosti sporazuma Verk ni natančno komentiral, je pa pojasnil, da je vlada v sporazumu predlagala dodatek zaposlenim za povečan obseg dela. Poleg tega so predlagali dvig plač za najnižje ovrednotena delovna mesta.

Stavko bo prekinila največja upravna enota

Kaj bo s stavko na upravnih enotah - Frančišek Verk v ponedeljek zvečer

"Po precej burni razpravi prisotnih zaposlenih na Upravni enoti Ljubljana je bil strokovni sporazum, ki ga nam ga je posredovala vlada, sprejet. Oblikovali smo pripombe, ki jih je nasprotna stran sprejela," je za Slovensko tiskovno agencijo dejal predsednik Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana Dragan Stankovič. Kot je pojasnil, to pomeni, da bodo zaposleni delali kot pred stavko, potrebujejo pa dovolj časa, da poslovanje normalizirajo.

Stavkajoči zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih enotah, še poroča STA.

Minister Props medtem o izmenjavah praks upravnega poslovanja

Foto: Ministrstvo za javno upravo
Foto: Ministrstvo za javno upravo

Minister za javno upravo se je sicer danes - nepovezano s stavko in dogovarjanjem o stavkovnem sporazumu - sestal z načelniki desetih upravnih enot na temo izmenjave dobrih praks upravnega poslovanja. "Naša prioriteta je, da so z javnim sektorjem zadovoljni uporabniki njegovih storitev, zato je naša skupna dolžnost, da je zagotovljeno nemoteno izvajanje javnih storitev. Slednje pa lahko opravljajo le zadovoljni in motivirani zaposleni, s tem pa tudi pošteno plačani za odgovorno in kvalitetno opravljeno delo," so besede ministra po srečanju v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu za javno upravo.

Na ministrstvu ocenjujejo, da številni ukrepi že kažejo prve rezultate, ki v prvem koraku organizacijsko razbremenjujejo zaposlene na upravnih enotah.

Za "optimalnejšo strukturo delovnih mest"

Na srečanju pa so predstavili tudi posebno delovno skupino, ki bo kot delovno telo oblikovala organizacijske predloge za optimizacijo procesov na upravnih enotah. Skupaj z načelniki, predstavniki sindikalne strani ter predvsem zaposlenimi na upravnih enotah želijo na ministrstvu poiskati pot do določanja optimalnejše strukture delovnih mest. Ta pot bo vodila v enakomernejšo obremenitev vseh zaposlenih na upravnih enotah, s tem pa tudi učinkovitosti ter še večje kakovosti javnih storitev, so pojasnili.

Na ministrstvu so ob tem zapisali, da se zavedajo pomena delovanja upravnih enot in izzivov tako zaposlenih kot uporabnikov. "Nadaljevali bomo z izvajanjem ukrepov, ki se osredotočajo na zagotovitev dodatnih kvot dovoljenih zaposlitev na upravnih enotah, pred tem pa bo ministrstvo skupaj z načelniki na novo opredelilo prioritete zaposlovanja," so napovedali.

Ministrstvo bo skupaj z načelniki pripravilo spremembe sistemizacije delovnih mest, s katerimi se bo preverila ustreznost strukture delovnih mest in ta prilagodila zahtevnosti nalog. Delovna mesta referentov, višjih referentov ter svetovalcev pa se bo sistemiziralo le v najvišjih dveh nazivih.

Na srečanju so sodelovali načelniki iz upravnih enot Kamnik, Ribnica, Slovenska Bistrica, Vrhnika, Črnomelj, Škofja Loka, Novo mesto, Celje, Ljubljana in Maribor.

Vodja službe za upravne enote Mirko Stopar je povzel dogajanje na upravnih enotah, tudi v luči stavke. Upravne enote, na katerih stavka ne poteka oziroma poteka samo en dan v tednu, izvajajo povečane aktivnosti pri reševanju upravnih zadev z odpravljeno krajevno pristojnostjo in dodatno servisirajo druge naloge. Delo poteka s čim manj motnjami, tako da so bistvene upravne storitve dostopne uporabnikom, je razložil Stopar.

Načelnik upravne enote Ribnica Kristjan Košir pa je pohvalil požrtvovalnost svojih zaposlenih: "Ko so se odločali o stavkovnih aktivnostih, so imeli predvsem v mislih stiske uporabnikov, ki bi jih morebitna nedostopnost javnih storitev povzročila." Poudaril je, da so v zadnjih tednih prejeli veliko pozitivnih odzivov na svoje delo.

Upravne enote neenotne glede stavkovnega sporazuma