V tetralogijo Obzorje, ki je noben studio ni hotel financirati tako radodarno, kot si je želel, je Costner bojda vložil 58 milijonov dolarjev lastnega denarja. Foto: Blitz film & video distribution d.o.o.
V tetralogijo Obzorje, ki je noben studio ni hotel financirati tako radodarno, kot si je želel, je Costner bojda vložil 58 milijonov dolarjev lastnega denarja. Foto: Blitz film & video distribution d.o.o.

Triurni spektakel Obzorje: Ameriška saga – 1. poglavje je svetovno premiero doživel maja, zunaj tekmovalnega sporeda na festivalu v Cannesu. Prvi festivalski odzivi so bili mlačni, po začetku redne distribucije pa celo neusmiljeni. Na agregatni kritiški spletni strani Rotten Tomatoes ima film 48 odstotkov pozitivnih kritik; tudi MMC-jeva recenzija mu ni bila preveč naklonjena.

Sorodna novica Obzorje: Ameriška saga – 1. poglavje

Oba filma tematizirata belsko poseljevanje Divjega zahoda in trk kolonizatorjev s staroselskim prebivalstvom; po neuradnih ocenah sta skupaj stala vsaj sto milijonov dolarjev. Premierni konec tedna v Severni Ameriki je za 1. poglavje zaslužil bornih 11 milijonov dolarjev, v svetovnem merilu pa trenutni zaslužek ne dosega niti 25 milijonov dolarjev.

"Priložnost" za potencialne gledalce
Predvidena avgustovska premiera 2. poglavja je zdaj tako odložena, "da bodo občinstva dobila boljšo priložnost, da odkrijejo prvi del", kot se glasi uradna izjava za javnost, ki je prišla iz studia. Ob tem je treba povedati, da je zgodba dovolj zapletena, da je praktično nemogoče pričakovati, da bo kdo razumel drugi film, če ni videl prvega.

"Kevin je ta film posnel za ljudi, ki imajo radi filme in ki so si želeli filmskega potovanja," je še zapisano v izjavi za javnost. "Podpora, ki smo jo prejeli od filmoljubov in od lastnikov kinematografov, ki so izkusili prvo poglavje te sage, samo še utrjuje našo vero vanje in v filme, ki smo jih ustvarili; zahvaljujemo se jim, da so se nam pridružili pri tej dogodivščini. Veseli smo priložnosti, da se to okno razširi, ker se zavedamo, da bo to samo še okrepilo izkušnjo ogleda Obzorja 2."

Bi bil srečen, če bi bil film zelo, zelo uspešen? Seveda, to imam rad. Za moj ego bi bilo to krasno. Ampak najbolj srečen sem zato, ker je film izpadel točno tako, kot sem si predstavljal.

Kevin Costner

Novega datuma premiere še ni
V ZDA ponujajo vračilo denarja za že vnaprej kupljene kinovstopnice; prvi del bo, vsaj v ZDA, kmalu na ogled tudi na pretočni platformi Max. Nov datum premiere za Obzorja 2 še ni bil izbran.

V tetralogijo Obzorje, ki je noben studio ni hotel financirati tako radodarno, kot si je želel, je Costner bojda vložil do 58 milijonov dolarjev lastnega denarja. Drugi film je že dokončan, tretji pa v postopku produkcije. V sagi imajo med drugim vloge tudi Sienna Miller, Sam Worthington in Luke Wilson.

"Živel sem že s filmi in s tem, kaj se z njimi zgodi na premierni konec tedna," je Costner po premieri komentiral za Entertainment Weekly. "Če na to polagamo preveč teže, smo obsojeni na razočaranje ... Bi bil srečen, če bi bil film zelo, zelo uspešen? Seveda, to imam rad. Za moj ego bi bilo to krasno. Ampak najbolj srečen sem zato, ker je film, o katerem zdajle govoriva, izpadel točno tako, kot sem si predstavljal."

Zaradi obsežnosti svojega magnum opusa se je Kevin Costner letos predčasno poslovil tudi od priljubljene nadaljevanke Yellowstone, v kateri je imel glavno vlogo. Serijo avtorja Taylorja Sheridana zdaj dokončujejo brez njega.