Lionel Messi je dvignil nov pokal. Foto: Reuters
Lionel Messi je dvignil nov pokal. Foto: Reuters

Argentinci so Copo sklenili s šestimi zmagami, prejeli pa so le en zadetek. Na Hard Rock stadionu so ubranili naslov, potem ko so bili najboljši tudi pred tremi leti na Maracani v Riu de Janeiru. Skupno je to zanje že 16. naslov južnoameriškega prvaka, s čimer so zdaj sami na vrhu. Urugvaj sledi s 15., Brazilija pa z devetimi. Kolumbija je v finalu zaigrala prvič po letu 2001, ko je tudi osvojila edino tovrstno lovoriko.

Kaos pred stadionom

Začetek tekme je bil prestavljen za več kot eno uro. Pred stadionom je nastal pravi kaos, saj je prišlo ogromno navijačev brez vstopnic, ki so skušali vstopiti na prizorišče. V veliki vročini so tako nekateri imetniki vstopnic več ur čakali na vstop. Policija je izvedla več aretacij, več ljudi pa je potrebovalo zdravniško pomoč.

Albiceleste je tudi aktualni svetovni prvak, tako je ponovil dosežek Španije iz obdobja med letoma 2008 in 2012, ko je ob slavju na mundialu dvakrat zapored postala tudi celinski prvak. Lionel Messi, ki je zaradi poškodbe gležnja predčasno končal finale, je osvojil rekordno 45. lovoriko v karieri. Kapetan je pokal dvignil skupaj z Nicolasom Otamendijem in Angelom Di Mario, ki je zadnjič oblekel argentinski dres. Messi in Di Maria sta skupaj za reprezentanco igrala na 113 tekmah.

Junak finala Lautaro Martinez, ki je v igro vstopil šele v 97. minuti, je bil s petimi goli prvi strelec turnirja. Za najboljšega vratarja je bil izbran Emiliano Martinez, za najboljšega igralca pa James Rodriguez, ki pa s Kolumbijo ostaja brez reprezentančne lovorike. Kofetarji so izgubili po 28 zaporednih zmagah. Neporaženi so bili več kot dve leti. Tudi predtem je bila zadnja, ki jih je premagala, Argentina.

Hitro se je ponudila priložnost branilcem naslova, toda v kazenskem prostoru je Julian Alvarez slabo zadel žogo, ki je zletela mimo vrat. Nato so pobudo prevzeli Kolumbijci, ki so bili v prvem delu nekoliko podjetnejši in malce nevarnejši. V sedmi minuti je Jhon Cordoba zadel vratnico, šest minut pozneje pa je Emiliano Martinez dobro posredoval po poskusu Carlosa Cueste po kotu Jamesa Rodrigueza.

Lautaro Martinez je po zadetku stekel v objem Lionela Messija. Foto: Reuters
Lautaro Martinez je po zadetku stekel v objem Lionela Messija. Foto: Reuters

20. minuta je tekla, ko je prvič zapretil Messi, toda zadel je Alvareza, tako da je bila žoga po njegovem strelu lahek plen Camila Vargasa. 16 minut zatem je dobitnika osmih zlatih žog grobo s podplatom zadel Santiago Arias. Kljub bolečinam je kapetan albicelesteja na olajšanje argentinskih navijačev lahko nadaljeval. Predtem je nevarno z razdalje meril Jefferson Lerma, Emiliano Martinez pa je s parado odbil v kot.

Na začetku drugega polčasa je z diagonalnim strelom z desne strani poskusil Arias, a je žoga zletela mimo vratnice. Takoj zatem je bilo nevarno v kolumbijskem kazenskem prostoru, toda kljub zmedi v obrambi Argentinci niso prišli do strela. 58. minuta je tekla, ko se je dobro po poskusu Di Marie odzval Vargas. Predtem so svetovni prvaki zahtevali enajstmetrovko, potem ko je po strelu Alexisa Mac Allisterja z glavo žoga v kazenskem prostoru v roko zadela Cuesto.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V 66. minuti je Argentina ostala brez Messija. Legendarni kapetan je moral zaradi poškodbe predčasno zapustiti zelenico. Navijači so mu skandirali, namenili stoječe ovacije, Leo pa je v solzah obsedel na klopi. Devet minut pozneje je Nicolas Gonzalez, ki je vstopil namesto njega, zadel, toda gol je bil zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. Nogometaš Fiorentine je v nadaljevanju imel še dve lepi priložnosti. Po predložku Di Marie je z glavo poslal žogo malenkost mimo vratnice, Alvarez pa je bil malce prekratek, da bi jo preusmeril v mrežo. V sodnikovem dodatku je Gonzalez po kotu s približno desetih metrov meril visoko čez vrata.

V podaljšku so hitro zapretili Argentinci. Prodrl je Rodrigo De Paul, našel Gonzaleza, z obrambo pa se je izkazal Vargas. 107. minuta je tekla, ko je Di Maria poslal nevaren predložek pred vrata, Lautaro Martinez pa je bil za las prekratek. Na drugi strani je zatem do strela iz ugodnega položaja prišel Miguel Borja, toda odlično je z blokom posredoval Lisandro Martinez. V 117. minuti pa je Argentina izpeljala odločilno akcijo. Sodelovali so trije rezervisti. Začel je Paredes, ki je podal Giovaniju Lo Celsu, ta je takoj poslal globinsko žogo naprej. Lautaro Martinez je pobegnil Cuesti, prišel za hrbet kolumbijski obrambi in matiral Vargasa.

Lautaro Martinez zagotovil Argentini tretjo veliko lovoriko v treh letih

Finale, Miami:
ARGENTINA - Kolumbija 1:0 (0:0) - po podaljšku
Lautaro Martinez 112.

Sodnik: Raphael Claus (Brazilija)