Metsola vodi Evropski parlament od januarja leta 2022. Foto: Reuters
Metsola vodi Evropski parlament od januarja leta 2022. Foto: Reuters

Za njeno izvolitev je glasovalo 562 poslancev. Na čelo Evropskega parlamenta je bila izvoljena za prvo polovico petletnega mandata, njena edina protikandidatka Irene Montero (Levica) je prejela 61 glasov.

Izvolitev 45-letne malteške političarke iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) v prvem krogu tajnega glasovanja so evropski poslanci v dvorani v Strasbourgu pospremili z bučnim aplavzom, Metsola pa se jim je zahvalila za zaupanje.

V 720-članskem Evropskem parlamentu je glas oddalo 699 poslancev, veljavnih je bilo 623 glasovnic. Za izvolitev je bila potrebna absolutna večina veljavnih oddanih glasov.

Novi Evropski parlament ima osem političnih skupin

Izzivi, ki so pred EU-jem, bodo zahtevali močne voditelje, je pred izvolitvijo danes evropskim poslancem dejala Metsola in se zavzela za močan parlament v močni Evropski uniji.

Parlament mora okrepiti in racionalizirati svoje delovanje in postati politična sila, je dejala. Napovedala je, da bo sodelovala z vsemi, da bo parlament lahko kos izzivom, ki ga čakajo. Še naprej bo delala za to, da bo združevala ljudi, je dejala ter se zavzela za zmanjšanje birokracije in preprečevanje zlorab ter za spodbujanje razprave in spoštovanja.

Poudarila je zavzemanje za evropske vrednote in pravno državo. Evropski parlament mora po njenem mnenju ostati močan zagovornik Ukrajine, pri iskanju trajnega miru na Bližnjem vzhodu je treba krepiti glas človeštva, je med drugim poudarila.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta po današnji izvolitvi predsednice Evropskega parlamenta Roberti Metsola že izrekla čestitke za vnovični mandat na čelu te evropske institucije. "Popolnoma zasluženo," je na družbenem omrežju X zapisala predsednica Evropske komisije von der Leyen.

Evropski parlament bo tudi v prihodnje vodila Roberta Metsola

Glasovanje o von der Leyen v četrtek

V četrtek bo Evropski parlament glasoval o imenovanju Ursule von der Leyen za nov mandat na čelu Evropske komisije, vendar pa njena izvolitev še ni gotova. Nemška političarka iz vrst EPP-ja, ki so jo za nov petletni mandat na čelu komisije na junijskem vrhu predlagali voditelji držav članic EU-ja, za imenovanje v 720-članskem Evropskem parlamentu potrebuje 361 glasov.

Von der Leyen je leta 2019 postala prva ženska na čelu Evropske komisije. Kot je poročala dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja Mojca Širok, je svojo ekipo in evropske politike, ki so jih v petletki prelomnic od brexita in pandemije covida-19 do ruskega napada na Ukrajino začrtali voditelji držav članic, vodila s trdo roko, nasprotnike pa si je nakopala od enega konca političnega spektra do drugega, od levice do desnice: zaradi domnevno nepreglednega sklepanja pogodb za cepivo proti novemu koronavirusu, zaradi ambiciozne zelene politike, zaradi popuščanja državam kršiteljicam evropskega pravnega reda.

Evropska ljudska stranka jo je pred evropskimi volitvami izbrala za svojo vodilno kandidatko, konec junija so njeno kandidaturo v sklopu razdelitve najvišjih položajev v evropskih ustanovah podprli tudi voditelji držav.

V 720-članskem Evropskem parlamentu bo v novem mandatu osem političnih skupin

Tri doslej največje evropske politične skupine – EPP, socialisti (S&D) in liberalci (Renew) – so sicer ohranile večino, okrepila pa se je desnica. Za EPP in S&D bodo tako tretja največja politična skupina novoustanovljeni Domoljubi za Evropo, sledijo Evropski konservativci in reformisti (ECR), liberalci, Zeleni, Levica ter Evropa suverenih narodov (ESN).

Slovenija bo imela v novem sklicu devet evropskih poslancev. Na junijskih evropskih volitvah so bili z liste SDS-a izvoljeni Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims in Zala Tomašič, z liste Gibanja Svoboda Irena Joveva in Marjan Šarec, z liste Vesne Vladimir Prebilič, z liste SD-ja Matjaž Nemec in z liste NSi-ja Matej Tonin. Vsi so bili izvoljeni s preferenčnimi glasovi.

Slovenski evroposlanci široko podporo Metsoli pripisujejo njenemu dosedanjemu delu

Najmlajša slovenska evroposlanka Zala Tomašič (EPP/SDS), ki je danes edina od evroposlancev iz vrst SDS za slovenske novinarje ob robu zasedanja v Strasbourgu komentirala izvolitev Metsole, je izrazila veselje nad veliko izraženo podporo dosedanji predsednici Evropskega parlamenta. Meni, da bo še naprej dobro vodila Evropski parlament in tudi na tej funkciji predstavljala Evropsko ljudsko stranko (EPP), iz katere prihaja tudi sama.

Na družbenem omrežju X pa se je odzval tudi Milan Zver (EPP/SDS). Metsoli je čestital in dodal, da sta njeno vodenje in predanost navdihujoča, sam pa se veseli sodelovanja za boljšo Evropo.

Politolog Peter Verovšek o Evropskem parlamentu

Izvolitve je vesela tudi Romana Tomc (EPP/SDS). "Menim, da je prava oseba za ta položaj, da je odločna in da bo parlament še naprej vodila v duhu demokracije."

Irena Joveva (Renew/Svoboda) je ocenila, da je neformalna koalicija ostala na sredini, Metsola pa da je med bolj zmernimi predstavniki EPP. V dobro ji šteje, da je doslej vedno predstavljala stališča večine. Ostaja sicer kritična, a se nadeja, da bo Metsola v tem mandatu storila kaj za zmanjšanje kritik.

Marjan Šarec (Renew/Svoboda) je dejal, da je izkazana visoka podpora Metsoli pričakovana in posledica njenega dobrega dela v preteklosti. Meni, da je tudi v današnjem nagovoru nakazala, da se dobro zaveda izzivov, ki čakajo Evropski parlament in Evropsko unijo.

Podobno je ocenil tudi Vladimir Prebilič (Zeleni/Vesna). "Današnja podpora, ki smo jo namenili, mislim, da je povedala vse. Njeno delo ni bilo problematično, ves čas je bilo v zraku, da se povezuje, zmanjšuje razlike med političnimi skupinami, da iščemo tisto, kar nas povezuje in ne deli," je dejal v izjavi slovenskim novinarjem v Strasbourgu.

Mojca Širok o sestavi Evropskega parlamenta

Tudi Matjaž Nemec (S&D/SD) je pozdravil vnovično izvolitev Metsole in ocenil, da je ta odraz njenega dosedanjega korektnega dela s posluhom za pobude in ideje poslancev vseh političnih skupin. Opozoril pa je, da bo iskanje večine zaradi močno razdeljenega parlamenta in okrepljene skrajne desnice v tem mandatu izjemno zahtevno ter da vsaka politična funkcija potrebuje najvišjo mero integritete. "Od Metsole zato pričakujem odločnejšo držo pri obrambi temeljnih evropskih vrednot, tudi denimo v odnosu do razmer v Gazi, kar sem v preteklosti pogrešal," je navedel.

Visoko število glasov podpore po mnenju Mateja Tonina (EPP/NSi) govori v prid motiviranosti in verodostojnosti Metsole, ki je po njegovi oceni Evropskemu parlamentu doslej dala svežino in glasnost. "Evropski parlament potrebuje glasnega in jasnega predsednika, da ga tudi druge institucije slišijo in da ima motiv, energijo, da to prenese tudi na vse ostale institucije," je dejal Tonin.

Čestitke političnega vrha

"Čestitke Roberti Metsola za ponovno izvolitev za predsednico Evropskega parlamenta. Veselim se nadaljnjega sodelovanja za močnejšo in bolj združeno Evropo," je na omrežju X zapisala predsednica Nataša Pirc Musar.

Premier Robert Golob je ob izreku čestitke Metsoli in Evropskemu parlamentu zaželel tudi veliko uspeha pri prizadevanjih za oblikovanje boljše in uspešnejše Evropske unije. Fajon pa je ob njeni izvolitvi poudarila, da Evropa potrebuje močne ženske. "Veselim se skupnega dela za združeno Evropo, v kateri vladata pravica in socialni napredek," je še zapisala na omrežju X.