Diagnozo kronične levkemije in mnogoceličnega limfoma je Anita Ogulin prejela pred dobrima dvema letoma, a je bila na področju humanitarnosti dejavna vse do pred kratkim. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Diagnozo kronične levkemije in mnogoceličnega limfoma je Anita Ogulin prejela pred dobrima dvema letoma, a je bila na področju humanitarnosti dejavna vse do pred kratkim. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

"Danes se je od nas po hudi bolezni za vedno poslovila naša draga Anita. Zapustila nam je neprecenljivo dediščino v obliki prepoznavne in zaupanja vredne humanitarne organizacije in srčno si želim, da bomo v sodelovanju še naprej zasledovali njeno poslanstvo, širili njene vrednote sočutja, spoštovanja in odgovornosti za šibkejše ter bili tu za otroke, mladostnike in družine v stiski," je sporočila Tanja Petek, sekretarka Zveze prijateljev mladine, ki jo je Anita Ogulin vodila dolga leta. Zveza prijateljev mladine Moste - Polje se je letos njej v čast tudi preimenovala v Zvezo Anita Ogulin in ZPM. "Več informacij o žalni seji in pogrebu lahko pričakujete v prihodnjih dneh," je dodala Petek.

Humanitarnost je moje poslanstvo, živi preko mene.

Anita Ogulin

Anita Ogulin, ki je po dolgotrajni bolezni umrla v 73. letu starosti, se je s svojim delom zapisala kot velika humanitarka in zaščitnica otrok, še posebej tistih v stiski. Pozivala je k odgovornemu starševstvu in se zavzemala za prijazno, odgovorno, solidarno, strpno in odprto družbo in bila tudi predlagateljica mnogih sistemskih sprememb, ki bi otrokom in družinam v stiski omogočale lažje preživetje. "Njena ljubezen in predanost njenemu delu nista poznali meja, kot je vedno govorila: 'Humanitarnost je moje poslanstvo, živi preko mene'," so besede svoje dolgoletne sodelavke povzeli na ZPM-ju.

Poklon Aniti Ogulin na TV Slovenija

Drevi ob 20. uri na 2. programu TV Slovenija bo znova na ogled dokumentarni flim Prijatelji mladih - 70 let ZPMS, v sredo na 2. programu TV Slovenija ob 20. uri pa bo ponovitev dokumentarnega filma Pod mostovi.

V Zvezi prijateljev mladine Moste - Polje je delovala kot prostovoljka

Anita Ogulin, ki je odraščala v vasi Obrije na obrobju Ljubljane, je po končani osnovni in srednji šoli svoje izobraževanje nadaljevala na Visoki šoli za upravo. Po diplomi se je preizkusila v različnih poklicih, od proizvodne delavke, tajnice do komercialistke, nato pa je bila 15 let novinarka, so sporočili z ZPM-ja.

Njena poklicna pot se je ustavila, ko je leta ­1998 doživela hudo prometno nesrečo, zaradi katere se je invalidsko upokojila, po okrevanju pa se je odločila vso svojo energijo posvetiti otrokom in družinam v stiski, ki se jim je posvečala tudi pred tem. Kot dolgoletni obraz ZPM-ja Ljubljana Moste - Polje – funkcijo sekretarke je prostovoljno opravljala od leta 1992 do 2015, od leta 2015 pa je kot prostovoljka zasedala funkcijo predsednice zveze – je pomembno vplivala na delovanje te organizacije, skozi katero je izpeljala mnoge vseslovenske projekte podpore in pomoči otrokom, mladim in družinam.

Sorodna novica In memoriam Anita Ogulin

Bila je ustanoviteljica Fundacije predsednika republike Pustimo jim sanje, mentorica na otroških parlamentih, vzgojiteljica, pedagoška vodja na letovanjih, taborih in izletih. Ustanovila je tudi štipendijski sklad za revne otroke pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, s čimer je omogočila izobraževanje številnim otrokom iz družin s finančnimi težavami.

"Ne znam drugače živeti, ker od prvega zavedanja sebe živim tako. Ves čas sem skrbela za nekoga, kot otrok za odrasle starše (njen oče je bil slep, mati pa slabovidna, op. a.), tudi za druge odrasle slepe in slabovidne. Ta moja pot je šla ves čas tako, potem sem pomagala sošolcem, ves čas sem vpeta v podobne zgodbe. Mar mi je za človeka, ki ne zmore toliko. Večkrat rečem, da vsi, ki zmoremo, smo odgovorni do tistih, ki ne zmorejo, in jim moramo stati ob strani," je o svojem življenjskem poslanstvu Anita Ogulin povedala v Podkastu številke, kjer je gostovala leta 2022.

Samo v sklopu programa Botrstvo pomoč prejelo več kot 13 tisoč otrok

Za svoje delo je prejela tudi številna priznanja, med drugim je prejemnica naziva Slovenka leta po izboru Nedeljskega dnevnika, častna meščanka Ljubljane, Delova osebnost leta, ime leta Vala 202, letos je prejela tudi kip častne Slovenke za vse čase. Takratni predsednik republike Danilo Türk ji je leta 2012 podelil odlikovanje red za zasluge Republike Slovenije.

Sorodna novica Predsednica Anito Ogulin za njeno humanitarno delo odlikovala z zlatim redom za zasluge

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar pa je Aniti Ogulin v znak hvaležnosti in spoštovanja za njeno življenjsko delo, predano prostovoljstvu in pomoči potrebnim ljudem, s katerim je neizbrisno zaznamovala slovensko družbo ter nas navdihovala v dobrodelnosti, solidarnosti in sočutju, maja letos podelila še državno odlikovanje zlati red za zasluge.

Anita Ogulin je tudi avtorica in soavtorica številnih programov, med katerimi izstopajo Avtobus sreče, Nikoli sam, Botrstvo v Sloveniji, Boom počitnice ter projekt Mladi in Evropa. Ti programi so pomagali prebuditi občutek sprejetosti in lastne vrednosti pri otrocih ter omogočili njihovo socialno vključenost. Program Botrstvo v Sloveniji je z njeno pomočjo omogočil podporo več kot 13.000 otrokom, zbranih je bilo več kot 33 milijonov evrov sredstev in v programu se je v krog solidarnosti povezalo več kot 10.000 botrov.

Pirc Musar: Njena prisotnost je pustila neizbrisen pečat v življenju množice ljudi

Ob smrti Anite Ogulin so se z izrekanjem sožalja svojcem in s posvetili odzvali številni predstavniki humanitarnih in drugih organizacij ter tudi vodilni politiki, ki v svojih zapisih poudarjajo njeno požrtvovalnost in neutrudno delo. "Redki so posamezniki, ki se dotaknejo tolikšnega števila src, kot se jih je draga Anita," je ob smrti humanitarke na družbenem omrežju X zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Dodala je, da jo je vest o njeni smrti prizadela, svojcem pa je izrekla globoko sožalje. "Njena prisotnost je pustila neizbrisen pečat v življenju množice ljudi, ki so jo poznali, neštetih pa se je dotaknila njena pomoč. Sočutno srce, prijaznost in predanost podpori ranljivim so navdihovali mnoge in njeno delo bo za vedno ostalo del našega spomina," je še zapisala predsednica.

Na žalostno novico se je odzval tudi premier Robert Golob. "Njena topla beseda in požrtvovalnost, njeno neutrudno delo so mnogim dali upanje in moč," je sporočil prek družbenega omrežja X. "V veliko čast mi je bilo poznati tako osebo in sodelovati z njo. Njena dejanja so in bodo v nas pustila velike sledi. Vsem svojcem in sodelavcem izrekam iskreno sožalje," je še dodal premier.

Tudi predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je zapisala, da smo izgubili čudovito osebo, zaradi katere sta naša skupnost in država boljša. "Sledimo njenemu zgledu," je zapisala in bližnjim izrekla sožalje.

Za prispevek se ji je zahvalil tudi nekdanji predsednik republike Borut Pahor.

Dajmo ozavestiti, da smo človek človeku najbolj dragoceni in da brez podpore drug drugemu ta družba ne more več funkcionirati.

Anita Ogulin ob prejemu naziva ime leta 2021

Na Mestni občini Ljubljana so zapisali, da je bila Anita Ogulin odločen glas tistih, ki jih je življenje vedno znova preizkušalo. "Videla je tisto, pred čimer si je večina zatiskala oči. Čutila in slišala je vse tiste, ki jih je življenje ustavilo, ki so bili prezrti, odrinjeni in osamljeni. Nudila jim je neomajno podporo in jih spodbujala na njihovi življenjski poti," so zapisali. Leta 2018 je prejela naziv častne meščanke Ljubljane, zato se bodo od nje poslovili na žalni seji mestnega sveta. "Anita Ogulin bo za sabo pustila praznino, ki je nihče ne bo mogel zapolniti. Glede odnosa do soljudi nam je vedno nastavljala ogledalo," so dodali.

Odzval se je tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, ki je poudaril, da je bilo življenje Anite Ogulin posvečeno pomoči najranljivejšim med nami, zlasti otrokom in družinam v stiski. "Skupaj smo se znašli v marsikaterem boju. Predvsem v skupnih prizadevanjih za brezplačna kosila v šolah ter za odpis dolgov najrevnejšim. Anita, počivaj v miru," je zapisal.

Sožalje je izrazilo tudi ministrstvo za kulturo. "Njeno nesebično delo je segalo daleč prek meja vsakdanjih obveznosti; bilo je poslanstvo, ki ga je živela in dihala. Naj njen duh in dediščina živita naprej v vseh, ki jih je navdihnila s svojim delom in življenjem," so zapisali. Ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je zapisala še, da je Anita Ogulin življenje posvetila spreminjanju sveta na bolje, in navedla projekt Botrstvo. "Ena najuspešnejših humanitarnih akcij, ki se je zasidrala v naša srca, temelji na medsebojni pomoči, zagotavljanju enakih možnosti in ohranjanju človekovega dostojanstva. Ponosni smo lahko, da so med nami tako veliki ljudje, kot je bila Anita Ogulin," je zapisala in dodala, da bo njeno ime v zgodovino zapisano z zlatimi črkami.

Sožalje je svojcem med drugimi izrekel tudi predsednik NSi-ja Matej Tonin. "Anita Ogulin je s svojim sočutjem in nesebičnostjo vsem kazala pot pomoči najranljivejšim, še posebej otrokom. S svojimi dejanji je pustila neizbrisen pečat," je zapisal.

Poslovila se je Anita Ogulin

Umrla je velika humanitarka Anita Ogulin
Anita Ogulin: Ta trenutek so otroci odmaknjeni od otroštva
Anita Ogulin (1952–2024)
197 Osebno z Anito Ogulin