Iz DR Kongo se je virus razširil še v druge afriške države. Foto: Reuters
Iz DR Kongo se je virus razširil še v druge afriške države. Foto: Reuters

Po podatkih, ki jih je prejšnji teden objavil zdravstveni nadzorni organ Afriške unije, so od januarja 2022 v 16 afriških državah potrdili skupno 38.465 primerov bolezni s 1456 smrtnimi primeri. Letos so v primerjavi z enakim obdobjem lani zaznali 160-odstotno povečanje primerov.

Izbruh je prizadel več afriških držav, zlasti Demokratično republiko Kongo, od koder se je razširil še v Burundi, Srednjeafriško republiko, Kenijo in Ruando.

Po poročanju BBC-ja so letos v DR Kongo potrdili več kot 13.700 primerov mpoxa in 450 smrti.

"S težkim srcem, a z neomajno zavezanostjo našim ljudem, našim afriškim državljanom, razglašamo izredne razmere na področju javnega zdravja na celini," je dejal generalni direktor afriške agencije za javno zdravje s sedežem v Adis Abebi v Etiopiji Jean Kaseya.

"Ta razglasitev ni zgolj formalnost, ampak jasen poziv k ukrepanju. To je priznanje, da si ne moremo več privoščiti, da bi bili neodzivni," je dodal.

Kot poroča BBC, bo razglasitev izrednih razmer pomagala vladam držav pri usklajevanju odziva in pošiljanju zdravil na prizadeta območja.

Dve glavni različici virusa

Bolezen so pri ljudeh prvič odkrili leta 1970 v Demokratični republiki Kongo, od takrat pa je bilo širjenje okužb med ljudmi omejeno predvsem na nekatere zahodno- in srednjeafriške države. Maja 2022 so se primeri okužb opičjih koz, ki povzroča vročino, bolečine v mišicah in izpuščaje na koži, začeli hitro širiti po vsem svetu, predvsem med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Obstajata sicer dve glavni različici virusa. Blažja je povzročila svetovni izbruh leta 2022, ki je prizadel Evropo, Avstralijo, ZDA in številne druge države, v glavnem pa se je širil s spolnimi odnosi. Druga bolj smrtonosna različica, endemična v osrednji Afriki, je v ozadju pred kratkim odkrite različice v DR Kongu.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer leta 2022 sporočila, da so opičje koze v angleščini preimenovali v mpox, da bi se izognili stigmatizaciji, ki izhaja iz prvotnega imena. Ime opičje koze izvira iz leta 1958, ko so virus identificirali pri opicah, ki so jih na Danskem uporabljali za raziskave. Virus je sicer prisoten pri številnih živalih, najpogosteje pa pri glodavcih.