Izraelski napad na stanovanjsko stavbo v mestu Gaza. Foto: Reuters
Izraelski napad na stanovanjsko stavbo v mestu Gaza. Foto: Reuters

Nova pogajanja bi po mnenju Hamasa Izraelu omogočila postavljanje svežih pogojev in nadaljevanje napadov.

"Hamas je zavezan predlogu, ki mu je bil predstavljen 2. julija in ki temelji na resoluciji Varnostnega sveta Združenih narodov in govoru (ameriškega predsednika Joeja) Bidna, gibanje pa je pripravljeno takoj začeti razpravo o mehanizmu za njegovo izvajanje," je povedal Hamasov visoki uradnik.

ZDA so sicer pred tem izrazile pričakovanje, da bodo pogajanja potekala v četrtek v katarskem glavnem mestu Doha in da je dogovor o prekinitvi ognja še vedno mogoč.

Ameriški portal Axios pa je poročal, da je zunanji minister ZDA Antony Blinken preložil potovanje na Bližnji vzhod, ki naj bi se začelo v torek.

Iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so sporočili, da se bosta pogovorov v Dohi udeležila tudi vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea in vodja varnostne službe Šin Bet Ronen Bar. V izraelski delegaciji bosta še Nican Alon, ki usklajuje s talci povezana vprašanja, in Netanjahujev politični svetovalec Ofir Falk.

Razmere na Bližnjem vzhodu so se zaostrile po uboju političnega vodje Hamasa Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra v Bejrutu. Iran, ki za uboj Hanije krivi Izrael, ta pa tega ne zanika, je napovedal povračilne napade.

Kot je medtem v sredo sporočil visoki iranski predstavnik, bo Teheran skupaj z zavezniki, kot je libanonsko gibanje Hezbolah, izvedel neposreden napad, če pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi ne bodo uspela ali če bo menil, da Izrael zavlačuje pogajanja.

Današnja odločitev Hamasa bi tako lahko vodila do napada Irana in s tem do nove eskalacije konflikta na Bližnjem vzhodu.

Izrael nadaljuje bombardiranja

Medtem Izrael nadaljuje bombardiranja Gaze. V napadih po celi Gazi je bilo danes ubitih najmanj 20 ljudi.

Tarči napadov sta bili med drugim stanovanjska stavba v mestu Bejt Lahija na severu in hiša v begunskem taborišču Magazi v osrednji Gazi. Napadena je bila tudi soseska Zejtun v mestu Gaza.

Izraelske sile so po navedbah palestinske tiskovne agencije Vafa izvedle smrtonosne napade tudi na mesto Han Junis in okolico, Rafo ter begunsko taborišče Nusejrat.

Izrael trdi, da so njegove sile v zadnjem dnevu ubile več borcev Hamasa in uničile vojaško infrastrukturo na območju. Skupno naj bi zadele 40 ciljev.

Palestinski otroci, poškodovani v izraelskem napadu na šolo. Foto: Reuters
Palestinski otroci, poškodovani v izraelskem napadu na šolo. Foto: Reuters

Na Zahodnem bregu ubitih pet ljudi

O izraelskih napadih in racijah poročajo tudi z zasedenega Zahodnega brega. V mestu Tamun so bili ubiti štirje Palestinci, še en pa v Tubasu, je dejal guverner Tubasa Ahmad Sad.

Izraelska vojska je sporočila, da je v Tamunu napadla več oboroženih ljudi, ki jih je označila za teroriste, v Tabusu pa da je sprožila operacijo, med katero je ubila enega človeka, ki ga je označila za terorista. Zasegla je tudi orožje in aretirala več ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tem je izraelska policija sporočila, da je v torek ustrelila palestinskega najstnika, ki je "plezal po zidu, ki ločuje Jeruzalem od Zahodnega brega, da bi odvrgel molotovke".

Palestinska tiskovna agencija Vafa poroča, da so najstnika ustrelili, ko naj bi metal kamne na izraelske vojake za nezakonitim zidom, ki ga je Izrael zgradil večinoma na palestinskem ozemlju. 16-letnika so odpeljali v bolnišnico, kjer pa je umrl.

Po napadu Hamasa in drugih palestinskih skupin na jugu Izraela 7. oktobra lani so se razmere dodatno zaostrile tudi na Zahodnem bregu. Po podatkih oblasti v Ramali je bilo od 7. oktobra v racijah in nasilju okupacijskih sil in izraelskih naseljencev ubitih najmanj 625 Palestincev. V istem obdobju je bilo po podatkih izraelskih oblasti ubitih tudi 18 Izraelcev.

Žbogar je po izraelskem napadu na šolo Hamas obtožil, da žrtvuje Palestince. Foto: Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri OZN
Žbogar je po izraelskem napadu na šolo Hamas obtožil, da žrtvuje Palestince. Foto: Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri OZN

Žbogar Hamas obtožil skrivanja za civilisti

Slovenija odločno obsoja sobotni izraelski napad na šolo v mestu Gaza, je na torkovem zasedanju Varnostnega sveta ZN-a povedal veleposlanik Samuel Žbogar. Hkrati je gibanje Hamas obtožil skrivanja za civilisti in žrtvovanja palestinskih sodržavljanov.

V izraelskem napadu na šolo, kamor so se zatekli razseljeni civilisti, je bilo v soboto ubitih približno sto ljudi. To je zadnji v nizu izraelskih napadov na šole, ki od oktobra lani služijo kot zatočišča za prebivalce razdejanega okupiranega območja.

Žbogar je na zasedanju Varnostnega sveta o razmerah na Bližnjem vzhodu, ki ga je ob podpori Slovenije zahtevala Alžirija, dejal, da je Slovenija zgrožena zaradi vrste vojaških napadov na šole, a pred tem obsodil v Gazi vladajoče gibanje Hamas, ki da se "vgrajuje med civilno prebivalstvo v civilno infrastrukturo".

"Hamas mora prenehati žrtvovati svoje palestinske sodržavljane in jih izpostavljati smrtni nevarnosti," je dejal veleposlanik več kot deset mesecev po začetku napadov, v katerih je izraelska vojska ubila najmanj 39.929 ljudi, od tega več kot 15.000 otrok. Pogrešanih je več kot 10.000 ljudi, še okoli 92.240 je bilo ranjenih.

Podobnega mnenja kot Žbogar je bila ameriška veleposlanica Linda Thomas-Greenfield, ki je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi poročil o civilnih žrtvah napada, vendar dodala, da se pripadniki Hamasa še naprej zbirajo in delujejo v šolah brez oziranja na varnost civilistov.

V napadu na šolo je bilo ubitih približno 100 ljudi. Foto: Reuters
V napadu na šolo je bilo ubitih približno 100 ljudi. Foto: Reuters

"Izrael ima pravico preganjati Hamas. Izrael ima pravico, da se odzove na grožnje. Pomembno pa je, kako to stori. Večkrat in dosledno smo povedali, da mora Izrael sprejeti ukrepe za zmanjšanje škode za civiliste," je dejala.

Izraelska vojska je v ponedeljek po poročanju španske tiskovne agencije EFE objavila posodobljen dokument z imeni in drugimi podatki o 31 domnevnih borcih Hamasa, ki naj bi bili ubiti v napadu. Izrael redno cilja civilne tarče s pojasnilom, da se tam skrivajo pripadniki Hamasa.

S posledicami sobotnega raketnega napada je Varnostni svet seznanila direktorica oddelka za financiranje in partnerstva v Uradu ZN-a za usklajevanje humanitarnih zadev Lisa Doughten.

Namestnica generalnega sekretarja ZN-a za politične zadeve Rosemary DiCarlo pa je povedala, da je napad ponovno opozoril na obupno potrebo po prekinitvi ognja, osvoboditvi talcev in povečanju humanitarne pomoči.

Žbogar je na zasedanju izrazil tudi resno zaskrbljenost zaradi možnosti, da bi napetosti še bolj ušle izpod nadzora in prerasle v širši regionalni konflikt z uničujočimi posledicami zunaj Gaze.

"Vse akterje v regiji pozivamo k čim večji zadržanosti, da bi preprečili, da bi šli po poti, po kateri ni vrnitve. Nujno se je treba vzdržati nadaljnjih napadov in grozeče retorike," je dejal in pozval k premirju v Gazi.

"Včeraj me je novinar vprašal, koliko informativnih sestankov še potrebuje Varnostni svet, da bo začel spreminjati razmere v Gazi. Sprejeli smo štiri resolucije, vendar nikoli nismo spremljali njihovega izvajanja. Čas za ukrepanje je zdaj," je poudaril Žbogar.

V izraelskih napadih v Gazi ubitih najmanj 20 ljudi, še pet na Zahodnem bregu