Izraelski vojaki priznavajo, da kot živi ščit uporabljajo palestinske civiliste. Foto: Reuters
Izraelski vojaki priznavajo, da kot živi ščit uporabljajo palestinske civiliste. Foto: Reuters

Časopis poroča, da so izraelske vojaške enote v Gazi uporabile naključne Palestince kot živi ščit za izraelske vojake med operacijami. Običajno so oblečeni v izraelske vojaške uniforme, a obuti so v športne copate, ne v vojaške čevlje, roke pa imajo zvezane na hrbtu, piše Harec.

"Naša življenja so pomembnejša od njihovih," je bilo rečeno vojakom. Po tej logiki naj bi bilo bolje, da izraelski vojaki preživijo in da v eksploziji umrejo zajeti Palestinci. Nekateri med njimi so celo mladoletni.

Harec piše, da je takšen opis prejel od izraelskih vojakov in poveljnikov. Izraelska vojska je v zadnjih mesecih tako uporabljala ljudi kot živi ščit po vsej Gazi. To naj bi vedeli tudi v pisarni načelnika vojske.

Da izraelska vojska na ta način zlorablja civiliste, so pokazali že posnetki Al Džazire pred dvema mesecema. Posnetki kažejo, kako izraelski vojaki palestinske ujetnike oblačijo v uniforme, nanje nastavijo kamere in jih pošljejo v močno poškodovane stavbe in predore. Ujetniki imajo pri tem zvezane roke.

Eden izmed izraelskih vojakov je za Harec potrdil resničnost Al Džazirinih posnetkov.

Sorodna novica Hamas se ne bo udeležil novega kroga pogajanj. Zavezani so obstoječemu predlogu, pravijo.

Vojska kot živi ščit uporablja mlade in stare

Dokazi kažejo, da vojska na ta način uporablja tudi mladoletnike in starejše Palestince. "Včasih so v hiše poslali tudi res stare ljudi," je dejal eden od vojakov.

Nekateri Palestinci na ta način ostanejo z izraelsko enoto 24 ur, drugi dva dneva ali cel teden. Izraelska vojska sicer sporoča, da je uporaba civilistov v Gazi za vojaške operacije prepovedana.

Eden izmed vojakov, ki jih navaja Harec, pa je dejal, da se je to dogajalo ves čas. V vsaki operaciji so najprej na nevarno območje poslali živi ščit 10 minut pred izraelskimi vojaki.

Dejal je, da so zaradi takšnega ravnanja nastali zapleti. Nekateri vojaki naj bi dejali, da ne bodo izvajali operacij, če bodo vključevale prebivalce Gaze, ki so prisiljeni v žrtvovanje. Drugi vojaki so takšno ravnanje podpirali.

V enem primeru so izraelski vojaki v neko hišo poslali Palestinca, oblečenega v bela oblačila, ki naj bi bil nekakšen posrednik med izraelsko vojsko in oboroženimi Palestinci v stavbi. Poskus je propadel in oboroženi moški so v belo oblečenega Palestinca ustrelili, piše Harec.

Praksa, stara več kot 20 let

Časopis spominja, da je izraelska vojska Palestince kot živi ščit uporabljala že leta 2002 na Zahodnem bregu v okviru operacije Obrambni ščit v času druge palestinske vstaje oziroma intifade.

Izraelsko vrhovno sodišče je leta 2005 tako ravnanje označilo za nezakonito in kršitev mednarodnega prava. Takratni načelnik vojske Dan Haluc je po poročanju Hareca vojski ukazal, naj spoštujejo odločitev sodišča.

A vojska to prakso nadaljuje. Eden od vpoklicanih vojakov je tako dejal, da so jim pred petimi meseci pripeljali dva Palestinca. Eden je bil star 20 let, drugi pa 16. "Rekli so nam: uporabite jih, iz Gaze so, uporabite jih kot živi ščit," je dejal. Vojaki naj bi takrat hoteli vedeti, kdo je izdal takšen ukaz.

Kot je dejal ta vojak, so kot pojasnilo prejeli sklicevanje na 7. oktober, ko so palestinske skupine vdrle na jug Izraela, a nič konkretnega. Eden naj bi jim dejal, naj Palestincev ne pretepejo preveč hudo, češ da jih potrebujejo za preverjanje lokacij, kot so stavbe in predori.

Izraelska vojska sicer vztrajno ponavlja, da je palestinsko gibanje Hamas tisto, ki Palestince uporablja kot živi ščit, česar ne podkrepi z dokazi.