Obdukcija je pokazala, da so bili vzrok smrti Matthewa Perryja
Obdukcija je pokazala, da so bili vzrok smrti Matthewa Perryja "akutni učinki ketamina", mamila, ki naj bi ga igralec jemal kot del nadzorovane terapije. Foto: AP

Matthewa Perryja, ki je zaslovel v vlogi Chandlerja Binga v televizijski seriji Prijatelji, so oktobra lani pri 54 letih našli neodzivnega v bazenu. Igralec se je dolga leta bojeval z odvisnostjo od mamil in alkohola, o čemer je pisal tudi v svoji avtobiografiji.

Obdukcija je pokazala, da so bili vzrok smrti igralca "akutni učinki ketamina", mamila, ki naj bi ga igralec jemal kot del nadzorovane terapije in ki se uporablja pri zdravljenju depresije. Pozneje pa se je zaradi prevelikega odmerka utopil v bazenu. Medtem ko so v njegovem želodcu našli le majhne količine mamila, so v njegovem krvnem obtoku zaznali visoko raven.

Predmet preiskave je bilo dejstvo, da je igralec zadnjo dozo nadzorovane infuzije s ketaminom prejel več kot teden pred smrtjo. Losangeleška policija je maja potrdila, da podrobno preiskuje igralčevo smrt.

Časopis New York Times je poročal, da je iz dokumentov, ki jih je tožilstvo vložilo na zveznem sodišču v Kaliforniji, razvidno, da sta Perryjev pomočnik in njegov znanec sodelovala z dvema zdravnikoma in preprodajalcem mamil ter igralcu, ki se je dolgo bojeval z odvisnostjo, v tednih pred njegovo smrtjo priskrbela količine ketamina v vrednosti več tisoč dolarjev.

New York Times še poroča, da sta v obtožnici navedena Jasveen Sangha, tožilcem poznana kot "ketaminska kraljica", ter zdravnik Salvador Plasencia, znan kot "Dr. P", ki naj bi Perryju dobavljal ketamin, čeprav je vedel za njegovo zgodovino zlorabe mamil.

Uradniki so navedli, da so trije ljudje že priznali krivdo. To so njegov osebni pomočnik Kenneth Iwamasa, ki naj bi priznal, da je Perryju večkrat vbrizgal ketamin, ter zdravnik Mark Chavez, ki naj bi z lažnimi recepti priskrbel ketamin. Krivdo je priznal tudi Perryjev znanec Erik Fleming, ki naj bi pokojnemu nekaj dni pred smrtjo priskrbel na desetine stekleničk ketamina.

"Pošiljamo jasno sporočilo: če se ukvarjate s prodajo nevarnih mamil, boste odgovarjali za smrti, ki jih povzročite," je v četrtek na novinarski konferenci v središču Los Angelesa dejal Martin Estrada, tožilec v Kaliforniji.

Ketamin, močen anestetik s psihedeličnimi lastnostmi, se vse pogosteje uporablja kot alternativna terapija pri depresiji, tesnobi in drugih duševnih težavah, zlorablja pa se tudi v rekreativne namene.