Dirka po Španiji se bo začela s kronometrom v Lizboni. Foto: Reuters
Dirka po Španiji se bo začela s kronometrom v Lizboni. Foto: Reuters

"Vesel sem, da sem na startu. Da sem v dovolj dobri formi, da lahko dirkam. Vuelta mi je vedno bila všeč. Vesel sem, da sem okreval po Touru in prišel do sem. Moramo pa biti realistični. Bomo videli v prvih dneh, kako bo. Kje smo z ekipo. Odvisno, kako se bo telo odzvalo, kako so tekmeci pripravljeni, potem bomo lahko snovali taktiko, kako se spopasti, kako dirkati in priti do čim boljšega rezultata. Jasno je želja zmaga in dati od sebe največ, kar lahko," je dejal 34-letni Zasavec, ki se z ekipo Red Bull Bora Hansgrohe podaja na drugo tritedensko dirko.

Še vedno čuti bolečine

Na Dirki po Franciji je letos odpeljal 12 etap. Bil je del velike četverice, ki naj bi se borila za skupno zmago, toda na koncu je šlo bolj za simultanko izjemnega Tadeja Pogačarja. Roglič je po padcu tedaj napel na šesto mesto, potem ko je veliko izgubil, za rojakom pa je imel takrat že skoraj pet minut zaostanka. "Bilo je težko. Vložil sem ogromno dela, pa ne le jaz. Cela družina je žrtvovala čas, da sem lahko nastopil. Vesel sem, da sem imel podporo in zaupanje, da sem takoj lahko fokus usmeril na nov cilj in se pripravil na Vuelto," je nadaljeval Rogla.

Po padcu na Touru še vedno čuti bolečine, predvsem v hrbtu. "Ni bilo dvomov o nastopu na Vuelti. Procesa rehabilitacije pa ni mogoče pospešiti. Je, kot je, živim s tem dan za dnem," je povedal in dodal: "Teden dni sem potreboval za osnovno okrevanje. Nekaj dni potrebuješ, da ugotoviš, kaj in kako je narobe s tvojim telesom. Potem se počasi sestavljaš nazaj, naprej zgolj za dobro počutje v normalnem življenju. Na srečo je vse to potekalo hitro in sem lahko potem počasi opravljal že prve treninge."

Roglič še čuti bolečine v hrbtu, a se veseli številnih težkih etap na Vuelti

Glavni tekmec nekdanji moštveni kolega Kuss

"Treba bo še nekaj časa, da bom brez bolečin, verjetno bo to po koncu dirke. Torej še tri tedne. Vsak teden je sicer bolje, sem tudi dovolj dober, da lahko kolesarim. Po padcu nisem dirkal in vsak dan bo pokazal, kako bo šlo, tudi ob spremembah ritma. Sem pa optimističen," je o trenutnem zdravstvenem stanju še povedal Roglič in pristavil: "S polovico ekipe, ki je tu, sploh še nisem dirkal. Tudi to bo nekaj novega zame ter za ostale sotekmovalce."

Roglič je izpostavil družino, ki mu je pomagala, da se je vrnil na kolo in pripravil na Vuelto. Foto: AP
Roglič je izpostavil družino, ki mu je pomagala, da se je vrnil na kolo in pripravil na Vuelto. Foto: AP

Glede na stavnice bo njegov glavni tekmec Sepp Kuss, dolgoletni moštveni kolega pri ekipi Visma Lease a Bike, ki je bil dolgo zvest Rogličev pomočnik. Američan je lani dobil Dirko po Španiji, zdaj pa bosta velike tekmeca v lovu na rdečo majico: "Res je kar malce nenavadno. Sva govorila in je nekoliko čudno, saj sva toliko let dirkala skupaj. Na drugi strani ima vsak svoj cilj, ki ga skuša izpolniti. Bo pa zagotovo izziv tekmovati proti Seppu."

Vesel, da je trasa zahtevna

Roglič je eden izmed treh kolesarjev, ki je Vuelto dobil že trikrat, s četrto zmago pa bi se izenačil z rekorderjem Robertom Herasom. Trasa mu ustreza, saj na poti do Madrida karavano čakajo številni klanci, kar 61 tisoč višinskih metrov, kar je največ do zdaj, in uradno le ena ravninska etapa: "Kakšna je trasa in kdo pride na dirko, so stvari, na katere nimaš vpliva. Treba je biti najboljši na terenu, kakršen je. Mi je pa všeč. Raje imam klance in da so etape take, kot pa, če rečemo tako, ravninske."

Prvič po letu 1997 se bo dirka po Španiji začela v sosednji državi. V soboto se bodo v prvi etapi kolesarji podali na pot iz portugalske prestolnice, po 21 etapah in slabih 3300 kilometrih pa se bo dirka končala 8. septembra v Madridu.

Jani Brajkovič meni, da je nov Rogličev padec lahko temelj za nov vzpon

Spored etap (prereze si lahko ogledate TUKAJ):

                                  km  
17. 8.: Lizbona-Oeiras,               
        kronometer                12  
18. 8.: Cascais-Ourem            194  
19. 8.: Lousa-Castelo Branco     191,5
20. 8.: Plasencia-Pico Villuercas     
                                 170,5
21. 8.: Fuente del Maestre-Sevilla 177
22. 8.: Jerez de la Frontera-Yunquera 
                                 185,5
23. 8.: Archidona-Cordoba        180,5
24. 8.: Ubeda-Cazorla            159  
25. 8.: Motril-Granada           178,5
26. 8.: prost dan                     
27. 8.: Ponteareas-Baiona        160  
28. 8.: Padron-Padron            166,5
29. 8.: Orense to Estacion-Montana de 
        Manzaneda                137,5
30. 8.: Lugo-Puerto de Ancares  176   
31. 8.: Villafranca del Bierzo-       
        Villablino              200,5 
 1. 9.: Infiesto-Valgrande Pajares    
                                143   
 2. 9.: prost dan                     
 3. 9.: Luanco-Lagos de Covadonga     
                                181,5 
 4. 9.: Arnuero-Santander       141,5 
 5. 9.: Vitoria Gasteiz-Maeztu        
                                179,5 
 6. 9.: Logrono-Alto de Moncalvillo   
                                173,5 
 7. 9.: Villarcayo-Picon Blanco 172   
 8. 9.: Madrid-Madrid, kronometer     
                                24,6