Nemška vlada želi zmanjšati porabo. Foto: Pixabay
Nemška vlada želi zmanjšati porabo. Foto: Pixabay

Moratorij za novo pomoč že velja in se bo nanašal na nove prošnje za pomoč, torej ne na že odobreno, poročanje FAZ-a prenaša portal Politico. FAZ se sklicuje na dokumente, ki niso javno dostopni, in elektronsko pošto ter pogovore z ljudmi, seznanjenimi z zadevo.

Po poročanju časopisa je finančni minister Christian Lindner v pismu nemškemu obrambnemu ministrstvu 5. avgusta zapisal, da prihodnje financiranje pomoči Ukrajini ne bo prišlo iz nemškega zveznega proračuna, ampak iz zamrznjenih ruskih sredstev.

Nemčija in druge članice skupine G7 so junija namreč sprejele preliminarni dogovor o uporabi okoli 300 milijard dolarjev ruskih sredstev, zamrznjenih v zahodnih finančnih ustanovah, za odplačevanje posojila Ukrajini v vrednosti 50 milijard dolarjev.

A vlade članic omenjene skupine najrazvitejših držav se morajo še dogovoriti o podrobnostih te sheme. Tehnične razprave bi lahko trajale več mesecev.

Nemčija je sicer glavni evropski dobavitelj vojaške pomoči Ukrajini. Berlin je že prejšnji mesec nakazal spremembo v odnosu do te države, ko je koalicija socialnih demokratov, Zelenih in liberalcev sprejela preliminarni dogovor o osnutku proračuna za leto 2025.

Ta dogovor naj bi vključeval načrt za prepolovitev prihodnje pomoči Ukrajini na štiri milijarde dolarjev, kar naj bi omogočilo financiranje drugih prioritet.

Finančni minister Lindner je dejal, da bi se morala Ukrajina v prihodnje bolj zanašati na sredstva "evropskih virov" in zamrznjenih ruskih sredstev. Ni še jasno, ali in kdaj naj bi bila ta sredstva na voljo.