Ustanova Pustimo jim sanje – Fundacija Danila Türka je na rehabilitacijo v Slovenijo pripeljala več kot 200 otrok. Foto: BoBo
Ustanova Pustimo jim sanje – Fundacija Danila Türka je na rehabilitacijo v Slovenijo pripeljala več kot 200 otrok. Foto: BoBo

Premier Robert Golob, ki je sredi junija sodeloval na mednarodni konferenci o humanitarni pomoči za Gazo v Jordaniji, je tam napovedal, da bo slovenska vlada namenila dodatnih dva in pol milijona evrov za različne programe ZN-a za takojšnjo humanitarno pomoč palestinskemu narodu. Z nekaterimi sogovorniki, med drugim z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, pa se je pogovarjal tudi glede rehabilitacije otrok iz Gaze, ki je v preteklosti že potekala v ljubljanski Soči.

Slovenija je v preteklosti prebivalcem Gaze pomagala z rehabilitacijo in psihosocialno pomočjo žrtvam konflikta z Izraelom. Na zdravljenje v rehabilitacijski center Soča (URI Soča) je v prejšnjem desetletju prišlo več kot sto otrok, ki so utrpeli poškodbe v izraelskih napadih na Gazo.

Več sto otrok se je v okviru skupnega projekta ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti in URI Soča zdravilo v Gazi. Otrokom iz Gaze pa je pomagala tudi fundacija nekdanjega predsednika Danila Türka Ustanova Pustimo jim sanje – Fundacija Danila Türka, ki je prav tako na rehabilitacijo v Slovenijo pripeljala več kot 200 otrok.

Kdaj naj bi se prizadeti otroci iz Gaze, kjer jih ob trenutni agresiji Izraela, po podatkih tamkajšnjih zdravstvenih oblasti, do sredine avgusta umrlo več kot 16.000, ponovno zdravili na URI-ju Soča?

Projekt prekinila epidemija covida-19

V fundaciji Danila Türka pojasnjujejo, da je s pomočjo donacij od leta 2009 do 2019 v Slovenijo na rehabilitacijo pripeljala 207 palestinskih otrok in zagotovila izobraževanje za 32 zdravstvenih delavcev različnih profilov. Zaradi epidemije covida-19 in številnih z njo povezanih omejitev pa so bili primorani projekt začasno prekiniti vse do konca leta 2022.

"Priprave na nadaljevanje projekta smo začeli že kmalu po začetku vojne v Gazi. Tako v sodelovanju s Slovensko karitas, kot strateškim partnerjem ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) za nujni humanitarni odziv, pripravljamo projekt rehabilitacije palestinskih otrok iz Gaze v Sloveniji, ki je v sklepni fazi. Ustanova Pustimo jim sanje – Fundacija Danila Türka bo poskrbela za vso potrebno logistiko ob prihodu in povratku otrok in njihovih spremljevalcev. Prav tako zagotovimo tudi vsa potrebna medicinska poročila, na osnovi katerih zdravniki na URI-ju Soča opravijo izbor otrok, ki so primerni za rehabilitacijo," so na ustanovi Pustimo jim sanje pojasnili za MMC ter dodali, da je vlada 11. junija sprejela sklep o finančni pomoči za zdravstveno in psihosocialno rehabilitacijo žrtev konflikta na Bližnjem vzhodu ali nujno humanitarno pomoč.

Del sredstev bo šel tudi za nadaljevanje rehabilitacije otrok iz Gaze na URI-ju Soča, predvidoma jeseni. "Celostno gledano gre za kompleksen projekt, ki zajema tudi humanitarno pomoč na terenu in katerega skupna vrednost je ocenjena na 700.000 evrov. Prizadevamo si, da bi se rehabilitacija prve skupine otrok izvedla že jeseni letos. Hkrati preverjamo tudi možnosti zdravljenja otrok in mladostnikov iz Gaze z rakom in težkimi srčnimi obolenji, pri čemer sledimo pobudi Svetovne zdravstvene organizacije, da države poleg rehabilitacije na zdravljenje sprejmejo tudi otroke in mladostnike s hudimi, življenjsko ogrožajočimi boleznimi," so navedli v ustanovi Pustimo jim sanje.

Prvi del projekta bo, kot navajajo, potekal v Sloveniji na URI-ju Soča, kamor bo prišlo osem do deset poškodovanih otrok v spremstvu po enega družinskega člana. "Otroci bodo po oceni URI-ja Soča na rehabilitaciji ostali približno 42 dni. Drugi del projekta bo potekal v Gazi. Slovenska karitas bo v partnerstvu z lokalno Karitas (Caritas Jerusalem), zagotovila 937 notranje razseljenim gospodinjstvom večnamensko denarno pomoč, vsakemu gospodinjstvu znesek 253 evrov, kar zadostuje za osnovno preživetje družine za približno 1 mesec. Prioriteta bodo družine z ženskami na čelu," so še pojasnili.

Vlada naj bi sodelovala v drugih projektih, a jih še ne razkriva

Iz vlade so 11. junija na družbenem omrežju X sporočili, da je premier Golob ob srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom II. povedal, da je v dogovoru nova humanitarna iniciativa, kjer bo Slovenija prevzela vlogo koordinatorke in pobudnice. "Več bo znano v naslednjih tednih," so zapisali.

V premierjevem kabinetu vsebine nove humanitarne akcije, na čelu katere naj bi bila Slovenija, še ne razkrivajo. Navedli so zgolj, da humanitarna prizadevanja Slovenije izkazujejo njeno aktivno vlogo v mednarodni skupnosti, ter da je Slovenija preko Jordanije prebivalcem v Gazi februarja letos poslala neposredno materialno pomoč.

"Z namenom okrepitve mednarodnih humanitarnih aktivnosti je slovenska vlada aktivna in sodeluje z različnimi iniciativami. Med drugim tudi z Ustanovo Pustimo jim sanje – Fundacija Danila Türka in projektom fundacije, ki palestinskim otrokom v Sloveniji omogoča rehabilitacijo. Z namenom nadaljevanja projekta je vlada junija že zagotovila določena finančna sredstva," so navedli in ponovili, da bo Slovenija namenila dodatna finančna sredstva za humanitarne namene v pomoč palestinskemu narodu v znesku 2,5 milijona evrov, ki bodo namenjena mednarodnim humanitarnim organizacijam, ki si prizadevajo ublažiti humanitarno krizo v Gazi.

V MZEZ-u so sicer junija navedli, da je od omenjenih 2,5 milijona evrov vladne milijon evrov namenjenih Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem in prebivalstvu na okupiranih palestinskih ozemljih ter v Jordaniji, Libanonu in Siriji. Drug milijon evrov je namenjen Svetovnemu programu za hrano (WFP), pol milijona evrov pa "slovenskim izvajalcem razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči ali strateškemu partnerju za nujni humanitarni odziv ali mednarodnemu partnerju za zdravstveno in psihosocialno rehabilitacijo žrtev konflikta na Bližnjem vzhodu ali nujno humanitarno pomoč."