Predsednik Fidesa Damjan Polh je na novinarski konferenci dejal, da sindikat med drugim zahteva, da vlada sprejme ukrepe za zaščito zdravstvenih delavcev pred grožnjami ter verbalnim in fizičnim nasiljem. Poudaril je, da je nesprejemljivo, da si posamezniki svoje pravice jemljejo tako, da fizično napadejo zdravstvene delavce. Foto: BoBo
Predsednik Fidesa Damjan Polh je na novinarski konferenci dejal, da sindikat med drugim zahteva, da vlada sprejme ukrepe za zaščito zdravstvenih delavcev pred grožnjami ter verbalnim in fizičnim nasiljem. Poudaril je, da je nesprejemljivo, da si posamezniki svoje pravice jemljejo tako, da fizično napadejo zdravstvene delavce. Foto: BoBo

Zdravniški sindikat Fides, ki stavka od 15. januarja, je vlado o širitvi stavkovnih zahtev obvestil že v torek. "Prenova plačnega sistema ne gre v smer, ki smo si jo želeli," je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik Fidesa Damjan Polh. "Po dobrih dveh letih vidimo, da se so zadeve še slabše, kot so bile." Zato je Fides po njegovih besedah "moral odreagirati", da bi preprečil "dodatno degradacijo pomena zdravniškega dela".

V Fidesu so prepričani, da so v javnem zdravstvu plačna razmerja že v osnovi porušena, in sicer med poklici, kjer študij traja dlje, odgovornost pa je večja. Po drugi strani pa so odstopanja tudi na drugi strani plačne lestvice.

Sorodna novica Sindikat Fides vlado obvestil o širitvi svojih stavkovnih zahtev

Polh je opozoril, da je lahko zdravnik po 12 letih študija in specializacije uvrščen v enak izhodiščni plačni razred, kot zdravstveni delavec z nižjo stopnjo izobrazbe. "Nam se zdi to nesprejemljivo," je poudaril.

V sindikatu sicer nimajo "nič proti" plačnim razredom ostalih zaposlenih v zdravstvu, a želijo ohraniti strokovno organizacijsko hierarhijo v zdravstvenem timu. "S tem nočemo nikogar prizadeti," je dejal Polh.

Po njegovih besedah prenova plačnega sistema ne gre v smer, ki so si jo želeli. "Videli smo zametke predloga, ki ga mislijo poslati v obravnavo in namesto da bi bil to moderen, fleksibilen plačni sistem, ugotavljamo, da so na centralnih pa tudi stebrnih pogajanjih ustvarili mnoga nesorazmerja," je opozoril.

Polh je na novinarski konferenci poudaril, da so se na stebrnih pogajanjih ustvarila mnoga nesorazmerja v plačnem sistemu. Hkrati po njegovem mnenju ne rešujejo starih nesorazmerij. Pričakovali so, da se bodo v zdravstvenem plačnem stebru zrcalile vse specifike zdravstva. "Na koncu smo obstali z isto plačno lestvico, ki je del vseh stebrov, ne vem, koliko jih je že, ampak ti stebri so prazni, brez vsebine in to je tisto, kar zamerimo," je bil kritičen.

Posledica so odhodi iz javnega zdravstva. "Nekateri so sprevideli, da perspektive v javnem zdravstvu ni in se odločili, da krenejo po svoji poti. Tisti, ki ostajamo, pa moramo delati več, moramo delati čezmerno nadurno delo, zato da sistem še nekako funkcionira," je dejal Polh.

Ministrica Prevolnik Rupel Fides ponovno povabila na stebrna pogajanja

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v izjavi za medije pred sejo vlade zdravniški sindikat Fides ponovno pozvala k udeležbi na pogajanjih o načrtovanem zdravstvenem plačnem stebru.

"Dopolnitev stavkovnih zahtev je v bistvu prišla pozno," je dejala Prevolnik Rupel in dodala, da bi se lahko to uredilo prej, če bi se Fides udeleževal stebrnih pogajanj. Napovedala je, da bodo na ministrstvu za zdravje razširitev zahtev preučili in videli, kako naprej.

Tudi minister za finance Klemen Boštjančič je v izjavi pred sejo vlade Fides pozval k udeležbi na pogajanjih, saj da je rešitev za skupno mizo. "Del teh pripomb (...) v resnici izhaja iz tega, ker niso sodelovali na nobenih pogajanjih," je poudaril. Dodal je še, da v pogajanjih o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju sodelujejo vsi sindikati, razen Fidesa.

V Fidesu so pri razširitvi stavkovnih zahtev, ki so jih v torek poslali vladi, izrazili tudi željo po aktivni vlogi pri pripravi zakonodaje na zdravstvenem področju. Ministrica je danes poudarila, da si želi, da bi se zdravniki še bolj vključili v pripravo zdravstvene zakonodaje. "Vsi pacienti jih potrebujemo, tako da njihova vloga je pomembna," je dejala.

Nadaljevanje pogajanj prihodnji teden

Z vladno pogajalsko skupino se sicer pogajajo že osem mesecev. "Kar se reševanja stavkovnih zahtev tiče, smo obtičali v neki praznini, rešitve se nam oddaljujejo," je opozoril. Vsebine pogajanj pa še vedno ne razkrivajo. Prva pogajanja po počitnicah bodo prihodnji teden, je napovedal Polh. Dodal je, da verjamejo v iskren namen vladne pogajalske skupine, nekatere zadeve so že razrešili, a da so neusklajeni v določenih točkah, zato stavkovnega sporazuma ne morejo podpisati.

Fides po sedmih mesecih zaostruje stavko

Ustvarjena so nova neskladja, obstoječih pa niso rešili

Polh je poudaril, da gre "osnovna zamera" zoper nov plačni sistem, kot ga je zastavila ta vlada, temu, da je nastal brez metodologije. "Zahtevamo ohranitev strokovne organizacijske hierarhije, ker vemo, da smo zdravniki odgovorni nosilci za zdravstvene dejavnosti. Hkrati pa želimo mladim zdravnikom podati karierno pot." Mlad zdravnik mora po Polhovem mnenju na začetku kariere vedeti, kje bo lahko "pristal čez 20, 30 ali 40 let na tej poti".

Polh je ob tem spomnil na nesistematične posege v vrednotenje dela zaposlenih v zdravstvu, kot je bilo zvišanje plač medicinskim sestram za časa ministra za zdravje Janeza Poklukarja in spodbude mladim zdravnikom konec leta 2022 pod Danijelom Bešičem Loredanom. "A glavne zadeve so ostale nerešene. Gre za porušeno razmerje med poklici zaradi dolžine študija, odgovornosti in strokovne hierarhije. Vse to je generiralo val nezadovoljstva med našimi člani, med zdravniki," je poudaril Polh.

Poudaril je tudi, da vlada ne izpolnjuje obvez, ki so zapisane v kolektivni pogodbi iz leta 2017, v kateri so opredeljeni standardi in normativi del zdravniškega dela. "Če bi izpolnjevala obveze standardov in normativov, bi imeli temelje tako za nagrajevanje zdravnikov kot za načrtovanje kadrovskih potreb. Ker pa nismo imeli nagrajevanja za čezmeren obseg dela, niti kadrovskih načrtov za v prihodnje, smo danes tam, kjer smo."

Polh je ob tem poudaril, da je javni zdravstveni sistem doslej temeljil na čezmernem nadurnem delu, kar je v praksi pomenilo, da je vsak, ki se je čutil sposobnega, da lahko dela več, tudi podpisal soglasje o čezmernem delu. Med stavko pa je čezmerno nadurno delo zdravnic in zdravnikov postalo še dodatno obremenjujoče. "Mnogi so sprevideli, da tako ne gre več naprej in so umaknili soglasja." V sistemu po Polhovih navedbah tako manjka veliko prepotrebnih ur, ki jih morajo zdravniki opraviti.