Tim Gajser. Foto: Reuters
Tim Gajser. Foto: Reuters

27-letnik je zadnjo preizkušnjo v Arnhemu končal s četrtim in tretjim mestom v obeh vožnjah, skupno je VN Nizozemske končal na tretjem mestu.

To je bil za Tima Gajserja soliden izid, saj mu mehka podlaga nikakor ne ustreza, vsaj ne tako kot zbite in trše proge. Po koncu prejšnjega konca tedna ima tako le še devet točk prednosti pred branilcem naslova Pradom (801:792), Nizozemec Jeffrey Herlings pa se je po prepričljivi zmagi Slovencu približal na 35 točk.

Sorodna novica Gajser pred Pradom zadržal devet točk, veseli se dirke v Švici

Na voljo še 240 točk
Do konca sezone je na voljo še 240 točk, torej dovolj za morebitne preobrate ali povišanje prednosti. To namerava Gajser storiti v Frauenfeldu, ki se ga zelo veseli.

"Dirkaški konec tedna v Arnhemu je bil precej soliden in to mi vliva malce več samozavesti. Še vedno vodim v prvenstvu, moja vožnja v mivki pa je bila boljša kot prej, zato sem vesel napredka," je za spletno stran tovarniškega moštva Honde dejal 27-letni Štajerec.

Nima izkušenj s te proge
"To je napredek in nekaj, kar bom skušal izkoristiti prihajajoči konec tedna. Tukaj lani zaradi poškodbe nisem dirkal, zato mi manjka nekaj izkušenj s te proge. Ampak približno vem, kaj lahko pričakujem, in verjamem, da je to steza, na kateri bi mi lahko šlo zelo dobro," je še dodal vodilni v prvenstvu.

Drugouvrščeni Jorge Prado močno pritiska na Gajserja v skupnem seštevku. Prednost je v zadnjih petih tednih precej zmanjšal, potem ko je imel Gajser v Loketu na Češkem že 36 točk naskoka. Po dveh mivkastih VN in vmesni VN Švedske je ta skorajda povsem skopnela, 23-letni Španec pa je začutil svojo priložnost.

Sorodna novica Gajser peti v kvalifikacijah Arnhema, Prado še dve točki bližje

Prado lani ni pretiraval
"Moj cilj je vselej zmaga. Lani sem si sicer lahko privoščil nekaj stopničk in nisem pretiraval v lovu na zmage ter ostal na varni strani dirkanja," je na konec lanske sezone, ko je zanesljivo osvojil prvi naslov v razredu MXGP, spomnil španski as.

"To leto je drugačno. Zaradi tehničnih težav sem izgubil točke v Arcu, na startu Maggiore pa še dodatnih 25, torej skupaj 35. Ni lahko, saj Tim vozi zelo dobro in konstantno. Prihajam bližje, a to zahteva veliko napora in časa. Upam, da bom tudi na prihodnjih dirkah na tako visoki ravni in se prebil do rdeče številke vodilnega v prvenstvu," je odločno za svojo ekipo GasGasa še pristavil Prado.

Do konca sezone so poleg švicarske preizkušnje ostale še dirke v Turčiji, na Kitajskem in v Cozarju v Španiji. Glede na tesen razplet je tam pričakovati bučno občinstvo, ki bo skušalo Pradu pomagati do drugega naslova med elito. Gajser ima na drugi strani štiri (2016, 2019, 2020, 2022), Herlings pa dva (2018, 2021).

V soboto bodo po dveh treningih kvalifikacije elitnega razreda na vrsti ob 17.25, v nedeljo pa se bosta obe preizkušnji začeli ob 14.15 in 17.10.