Tako je pokazala nova raziskava, ki jo je opravil geoznanstvenik Enes Zengin z oddelka za urbanistično in regionalno načrtovanje univerze Dumlupinar v Turčiji z uporabo podatkov iz tehničnega poročila o dvigu morske gladine leta 2022, ki ga je izdala ameriška nacionalna služba za oceane, piše Euronews.

Ostanki antičnega amfiteatra na grškem otoku Delos, na katerem sta se po grški mitologiji rodila Apolon in njegova sestra Artemida. Foto: Wikipedia
Ostanki antičnega amfiteatra na grškem otoku Delos, na katerem sta se po grški mitologiji rodila Apolon in njegova sestra Artemida. Foto: Wikipedia

Sicer na nekaterih območjih, kot je majhen otok Delos blizu večjega Mikonosa, zaradi povečanega poplavljanja že zdaj nastajajo poškodbe na kulturni dediščini. Glede na Unescov seznam svetovne dediščine je bilo na otoku eno najpomembnejših verskih svetišč v grškem in rimskem svetu. Na Delosu je izjemno obsežno in bogato arheološko najdišče, ki kaže, da je bilo tukaj nekdaj tudi veliko sredozemsko pristanišče, piše na Unescovi spletni strani.

Zemljevidi tveganja poplavljanja za pet različnih scenarijev
Zengin je ustvaril "zemljevide tveganja poplavljanja" za pet različnih scenarijev z razredi tveganja – od zelo velikega do zelo nizkega –, glede na globalne in lokalne napovedi dviga morske gladine. V raziskavi je ocenil ranljivost 464 zgodovinskih območij vzdolž vzhodnih sredozemskih obal Turčije in Grčije.

Ugotovil je, da bo 147 arheoloških najdišč, gradov, trdnjav, stolpov, mostov, nekropol ali ruševin vzdolž obale v naslednjega pol stoletja izpostavljenih določeni stopnji tveganja. Pri tem posebej poudarja, da bo tako tudi v najboljšem primeru. Od 464 analiziranih lokacij jih ima 34 "zelo visoko", 19 "visoko" in 27 "srednje visoko" stopnjo tveganja ogroženosti.

Knidos je bilo antično grško mesto na območju današnje Turčije. Na posnetku so ostanki tamkajšnjega Afroditinega svetišča. Foto: Wikipedia
Knidos je bilo antično grško mesto na območju današnje Turčije. Na posnetku so ostanki tamkajšnjega Afroditinega svetišča. Foto: Wikipedia

Dvig morske gladine za en, tri ali pet metrov
Najbolj ogroženi mesti dediščine v Turčiji sta starodavni mesti Knidos in Kaunos v južni provinci Mugla ter starodavno pristaniško mesto Elaia v zahodni provinci Izmir. Te lokacije bi lahko do konca stoletja delno ali popolnoma izginile pod vodo, tudi če bi se morska gladina dvignila le za en meter.

Raziskava je pokazala še, da bi scenarij, ki vključuje dvig morske gladine za tri metre, ogrozil še območja, vključno z ostanki pristanišča v Efezu, mesta Milet in gradu Güvercinada v provinci Ajdin ter starodavnih mest Olympos in Patara v provinci Antalya.

V Grčiji imajo "zelo visoko" stopnjo tveganja ogroženosti antična mesta Sisi, Pavlopetri in Lokris. Kljub skrb vzbujajočim rezultatom raziskave njen avtor izpostavlja še ugotovitev, da je 317 lokacij varnih pred poplavami tudi v najslabšem možnem scenariju dviga morske gladine za pet metrov.

Kako zagotoviti dolgoročni uspeh tovrstnih raziskav?
"Da bi zagotovili dolgoročni uspeh teh raziskav in zaščitili skupno kulturno dediščino človeštva, je nujno čim prej dati prednost izvajanju raziskav na območjih z visokim tveganjem. Potrebno je hitro ukrepanje za ublažitev potencialnih groženj, kot so naravne nesreče, človeške dejavnosti in drugi dejavniki, ki lahko predstavljajo tveganje za vire kulturne dediščine," je sklenil avtor raziskave Enes Zengin.