Kot je povedala ministrica za pravosodje Andreja Katič, so se na sestanku pogovarjali tudi o konkretnem sodelovanju med različnimi organi. Foto: BoBo
Kot je povedala ministrica za pravosodje Andreja Katič, so se na sestanku pogovarjali tudi o konkretnem sodelovanju med različnimi organi. Foto: BoBo

Pravosodna ministrica Andreja Katič se je glede aktualnih vprašanj, vezanih na romsko tematiko, pogovarjala z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem, na sestanek pa so bili ob tem vabljeni tudi predstavniki policije in generalna državna tožilka Katarina Bergant. "Zaključke bi strnila v to: vrtec, šola, sociala, preventivno delovanje vseh organov na lokalni in državni ravni, aktivnosti družbe kot celote, socializacija in na koncu je pravosodje," je v izjavi po neformalnem srečanju dejala pravosodna ministrica.

Tarča nocoj ob 20. uri na TV SLO 1

O tem, kaj je šlo narobe, da so se razmere med romsko manjšino in večinskim prebivalstvom na jugovzhodu države tako zaostrile, bo govor tudi v oddaji Tarča, ki bo na TV SLO 1 na sporedu nocoj ob 20. uri.

Kot je povedala, so od notranjega ministrstva na sestanku prejeli vrsto pobud za spremembo zakonodaje, a nobena od njih za pravosodno ministrstvo ni bila novost. "Vse te pobude že imamo v delovni skupini, v kateri sodelujejo tudi predstavniki ministrstva za notranje zadeve, policije, seveda tudi tožilstva, sodstva, vseh organov," je pojasnila in dodala, da se bo na podlagi teh pobud pripravila tudi ustrezna zakonodaja.

Ministrica je spomnila, da v jesenskem obdobju načrtujejo prenovo kazenske zakonodaje – tako kazenskega zakonika kot zakona o kazenskem postopku, na podlagi priporočil Sveta Evrope pa se nadaljuje tudi priprava zakona, ki bo obravnaval mladoletne storilce kaznivih dejanj. "Imamo še druge zakone – celovitejšo novelo zakona o prekrških, zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora in tako dalje. Vsi ti zakoni so bili v pripravi že pred dogodki, ki v zadnjem času prejemajo največ pozornosti javnosti," je poudarila Katič.

Ob tem je dodala, da so v zadnjih letih različne ukrepe in aktivnosti izpeljali tudi drugi organi, ki jih je pozvala, naj svoje aktivnosti predstavijo, da bo javnost z njimi seznanjena. "Nič ni od danes na jutri, ampak že izvajajo ukrepe tudi na področjih, s katerimi se soočamo glede aktualnih zadnjih dogodkov," je dejala.

Po njenih besedah je Poklukar na sestanku poudaril, da ceni neodvisnost dela policije, tožilstva in sodstva, da pa pričakuje, da vsak dobro opravi svoje delo. Katič verjame, da se za to tudi vsi trudijo.

Kaj je prinesel sestanek Katič - Poklukar?

Notranji minister zadovoljen s sestankom: "Iščemo skupne rešitve"

Minister za notranje zadeve je po srečanju za Televizijo Slovenija povedal, da je bil s sestankom "izredno zadovoljen". "Bil je zelo konstruktiven, iščemo skupne rešitve, na kakšen način pristopiti – ali obstoječa zakonodaja sploh deluje. Če ne deluje, bo seveda treba najti rešitve in tukaj gre za mnoga strokovna vprašanja," je dejal.

"Vesel sem, da je ministrstvo za pravosodje začelo z zakonsko rešitvijo na področju mladoletnih storilcev kaznivih dejanj in mladoletniške kriminalitete, obravnave mladoletnikov in seveda bomo tukaj konstruktivno prispevali," je še povedal Poklukar.

"Zaupam slovenski policiji in popolnoma zaupam slovenskemu pravosodnemu sistemu, da dela dobro tudi v zvezi z Romi," je še dejal Poklukar. Kot je navedel, je za torek na ministrstvu sklical sestanek s predstavnikom novomeške iniciative Silvom Mesojedcem. Ta teden so vlado namreč opozorili na težave s posameznimi Romi. "Predvsem jih bomo poslušali, kajti naslavljajo ogromno težav," je dejal Poklukar.

Katič in Poklukar o kriminaliteti med Romi

"Vsak ima pravico izraziti, da pričakuje od vseh nas, da opravimo svoje delo"

Pravosodna ministrica je v izjavi za medije po srečanju komentirala tudi novice o tem, da je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar prejšnji četrtek po obisku policistov v Ribnici glede romske tematike dejal, da največji del težave ni policija, pač pa pravosodje. "Storilci kaznivih dejanj, ne samo Romi, se po opravljenih policijskih postopkih lahko samo smejijo policistom in vsem nam, ker potem niso opravljeni nadaljnji postopki," je bil v izjavi za javnost prejšnji teden po sestanku z ribniškim županom neposreden minister.

Sorodna novica "V občini imamo ljudi, ki so bili že 17-krat ovadeni, pa so še kar na prostosti"

"Verjamem, da bo policija iz okolja pobrala kriminalce," je poudaril in ob tem omenil sodno vejo oblasti, kjer se poraja vprašanje, kako pohitriti sodne postopke in sankcije. "To je vprašanje za sodno vejo oblasti, ki je neodvisna veja oblasti," je v Ribnici dejal Poklukar.

"Sama bi zavrnila to, kar je bilo v javnosti poskušano prikazati, da bi minister za notranje zadeve rekel, da gre kritika za nedelovanje ali pa neuspešno spopadanje z aktualnimi zadevami na pravosodje. Povedal je, da ceni neodvisnost tako dela policije kot tožilstva in sodstva," je dejala pravosodna ministrica. "Vsak ima pravico izraziti mnenje, da pričakuje od vseh nas, da vsak dobro opravi svoje delo, in verjamem, da se k temu cilju tudi vsi trudimo," je poudarila.

Zakon o obravnavi mladoletnikov

Na ministrstvu za pravosodje sicer nadaljujejo pripravo zakona o obravnavi mladoletnih storilcev kaznivih dejanj. Na tem področju si želijo predvsem hitrejših postopkov, ne razmišljajo pa o zaostrovanju sankcij za mladoletne storilce. V NSi-ju so sicer prejšnji teden v parlamentarno proceduro vložili novelo kazenskega zakonika, s katerim predlagajo, da bi bili mladostniki za hujša kazniva dejanja kaznovani z zaporno kaznijo.

Prenova kazenskega zakonika

Ministrstvo za pravosodje načrtuje tudi prenovo kazenskega zakonika in prenovo zakona o kazenskem postopku. Predvsem želijo izboljšati njihovo učinkovitost. Poleg tega pripravljajo novelo zakona o prekrških in novelo zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Pri tem razmišljajo, da bi znižali prag skupne vrednosti premoženja oseb, za katere se začne postopek finančne preiskave. "Vsi ti zakoni so bili v pripravi že pred dogodki, ki v zadnjem času prejemajo največ pozornosti javnosti," je dejala.

Poklukar je v izjavi za medije še dejal, da so na sestanku dali pobudo za uzakonitev lovilca IMSI v zakonu o kazenskem postopku, saj gre za sredstvo, ki ga "policija seveda nujno potrebuje". Delovanje policije v kibernetskem prostoru namreč narekuje nova orodja. "Verjamem, da bo raba lovilca IMSI prestala ustavno presojo," je prepričan minister.