Napadalec St. Louisa Alexandre Texier je že v uvodnih 12 minutah dvakrat zatresel mrežo Slovenije. Foto: EPA
Napadalec St. Louisa Alexandre Texier je že v uvodnih 12 minutah dvakrat zatresel mrežo Slovenije. Foto: EPA

Francozi so na papirju druga najmočnejša ekipa kvalifikacijske skupine E. Letos se jim je uspelo obdržati v elitni ligi svetovnega hokeja, na prvi tekmi v Rigi pa so z učinkovito igro s 7:2 nadigrali Ukrajince.

Slovenci so bili tokrat bolj disciplinirani, niso delali nepotrebnih prekrškov kot na prvi tekmi proti Latviji, a je bilo precej več tehničnih napak, kar je tekmec znal izkoristiti. Dobra druga tretjina je bila premalo, da bi izbranci Eda Terglava dosegli ugoden izid, dokončno jih je pokopal slab vstop v zadnjo. Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 22:19.

Slovenija in Francija sta stari znanki, predvsem s prijateljskih tekem in turnirjev. Odigrali sta 27 tekem, to je bila 16. zmaga Francozov.

Texier v uvodnih 12 minutah dvakrat matiral Pintariča
V vratih risov je bil tokrat Matija Pintarič, ki je moral hitro po plošček v mrežo. V sedmi minuti so Francozi izvedli protinapad, ki ga je končal Alexandre Texier. Napadalec St. Louisa je bil pet minut zatem natančen še enkrat, Pintariča je premagal z močnim strelom pod stičišče prečke in vratnice.

Slovenci v prvi tretjini niso bili nevarni. V zadnjih sedmih minutah so imeli dvakrat igralca več, 24 sekund celo dva, a pravih priložnosti ni bilo. Nekajkrat so poskusili s streli, prav zaradi številčne prednosti so bili boljši po številu strelov (8:7), toda ti so bili preslabi za vratarja Quentina Papillona.

Urbas spretno preusmeril strel Jegliča v mrežo
Na začetku druge tretjine so Slovenci zaigrali bolje. V 27. minuti se je po lepi akciji priložnost ponudila Roku Tičarju, toda njegov strel je francoski vratar ubranil. Štiri minute zatem je sam pred vratarja pridrsal Žiga Jeglič, ki pa prav tako ni znal premagati Papillona. V 36. minuti je nato Jeglič streljal od daleč, po njegovem strelu pa je v zraku plošček pred golom v mrežo preusmeril Jan Urbas.

Ob koncu druge tretjine so Slovenci po prekršku tekmecev nad Tičarjem prišli do nove številčne prednosti, skoraj v celoti so "power play" odigrali na začetku tretje, toda slabo, priložnosti si niso pripravili.

Texier zadel še ob "power playu", Bozon dokončno potopil rise
Ko so imeli risi v 45. minuti preveč igralcev na ledeni ploskvi, so Francozi izkoristili svojo prvo številčno premoč. Znova se je izkazal izjemni Texier in se razveselil "hat-tricka". Dokončno je bila tekma odločena dobre pol minute zatem, ko je po protinapadu četrti gol za Francoze dosegel Tim Bozon, ki je v 50. minuti postavil končni izid.

Izjemni napadalec Texier s hat-trickom končal sanje risov o tretjem olimpijskem nastopu

Terglav: Preveč je bilo individualnih napak, da bi imeli upanje na kaj več
"Začetek tekme je bil slab. Ni bilo prave energije, kar so Francozi izkoristili. Dva gola smo prejeli po naših napakah, enostavno nismo igrali, kot bi morali. Reakcija v drugi tretjini pa je bila dobra. Bili smo boljši, dali smo gol in prišli nazaj v tekmo. V tretji pa so oni izkoristili vsako svojo priložnost. Preveč je bilo individualnih napak, da bi imeli upanje na kaj več. Poraz je visok, a po igri previsok, zaslužili smo si kaj več. Oni so zadevali v pravih trenutkih, njihov prvi napad je pokazal, zakaj njegovi igralci igrajo v klubih najvišje ravni," je ocenil selektor Edo Terglav.

Jeglič: V zadnjo tekmo moramo iti s ponosom, nočemo se sramotiti
Žiga Jeglič je dodal: "Smo razočarani, a priznavamo, da je bil na obeh tekmah tekmec močnejši. Danes smo bili v drugi tretjini blizu, delali smo prave stvari, a oni so vendarle imeli več kakovosti in so nas zasluženo premagali. Treba bo delati naprej. Tekme na višji ravni vedno odločajo malenkosti, te so bile danes na strani Francije. Po tekmi včeraj je bilo še nekaj upanja, danes ga ni več, tako je pač življenje. V zadnjo tekmo moramo iti s ponosom, predstavljamo državo, nočemo se sramotiti. Na Ukrajino se bomo normalno pripravili, oddelali pošteno, potem gremo vsak v svoje klube."

Slovence čaka dan odmora, v nedeljo opoldne pa se bodo za tretje mesto srečali z Ukrajino.


KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE 2026, skupina E, Riga:

FRANCIJA – SLOVENIJA
5:1 (2:0, 0:1, 3:0)
300; Texier 7., 12., 46., Bozon 47., 50.; Urbas 36.

UKRAJINA – LATVIJA
1:5 (0:2, 0:3, 1:0)


Nedelja ob 12.00:
SLOVENIJA – UKRAJINA

Ob 16.00:
LATVIJA – FRANCIJA


Odigrano v četrtek:
LATVIJA
– SLOVENIJA
4:2 (2:1, 2:1, 0:0)
10.000; Balinskis 2., Balcers 19., Dzierkals 26., Abols 39.; Tičar 3., Maver 35.

FRANCIJA – UKRAJINA
7:2 (2:0, 3:0, 2:2)

Na ZOI 2026 se uvrsti zmagovalec turnirja.