Boštjan Šefic. Foto: Televizija Slovenija
Boštjan Šefic. Foto: Televizija Slovenija

Vlada je v četrtek sprejela sklepe o odstranitvi 50 objektov v občini Braslovče. Takih sklepov je vseh skupaj 130, na končno odločitev pa čaka še 116 družin v hišah na levem bregu Savinje v Letušu.

O poteku postopkov je v oddaji Odmevi več povedal Boštjan Šefic, državni sekretar in vodja službe za obnovo po poplavah in plazovih. Z njim se je pogovarjal Igor. E. Bergant.

Po včerajšnji seji vlade se je število sklepov za odstranitev objektov povečalo na skupno 130. Ali to pomeni, da lahko vsi lastniki teh objektov na temelju teh sklepov in cenitvenih poročil zahtevajo plačilo odškodnine?

Seveda. Mi zdaj izvajamo te cenitve – do zdaj je bilo opravljenih 130 cenitev –, imamo tudi že 124 cenitvenih poročil, šest jih še čakamo. Ravno ta teden smo dali cenilcem nalogo, da opravijo naslednjih 70 cenitev. To je podlaga za to, da mi kot služba pripravimo ponudbo upravičencem. Kot veste, bo družba DSU (Družba za svetovanje in upravljanje) v imenu in za račun države podpisala te pogodbe z upravičenci ter izvedla vse preostale dejavnosti, ki so potrebne pred izplačilom teh odškodnin.

Kako gre potem naprej s podpisom pogodb o odškodnini? Bo lastnica objektov, predvidenih za rušenje, postala država? Ali bodo s to odškodnino ljudje potem lahko sami reševali svoje bivanjsko vprašanje ali so še druge možnosti?

Seveda imajo več možnosti. Trenutno se največ ljudi odloča za odškodnino zato, ker si želijo postaviti oziroma urediti svoje življenje v prihodnosti na način, kot jim najbolj ustreza. To pomeni, da si bodo delali takšne objekte, kakršni jim najbolj ustrezajo, ne tipskih. Nekateri si bodo kupili stanovanja, nekateri bodo šli v najeme, v varovana stanovanja, različno. Država ponuja tudi možnost nadomestitvenega objekta, ki ga zgradi država za tega upravičenca. So pa tudi nekatere druge možnosti, kot so, da si upravičenci izberejo neko ekvivalentno nepremičnino, ki jo potem država odkupi in prenese upravičencu. Večina sicer vidi krajšo, učinkovitejšo pot. S tem se velja strinjati, da torej vzamejo odškodnino in sami poskrbijo za nakup morebitne neke druge nepremičnine.

Sorodna novica Vlada potrdila sklep o odstranitvi 50 objektov v Braslovčah. Prve odškodnine predvidoma novembra.

Če se vrnem k včerajšnjemu sklepu vlade o odstranitvi 50 objektov. Vsi so v občini Braslovče, in sicer na desnem bregu Savinje. Ali razumem prav, da za 116 za odstranitev predlaganih objektov na levem bregu v Letušu še ni sklepov, ker ste, recimo, za približno tretjino objektov prejeli pripombe?

Za tako imenovani levi breg oziroma za območje Letuša, delno v občini Braslovče, delno v Šmartnem ob Paki, poteka čisto normalen postopek, razgrnitev je bila končana. V skladu z zakonom moramo odgovoriti in se opredeliti do vseh pripomb, stališč, mnenj, ki so bila podana v tej razgrnitvi. Ko bomo to opravili in bo stroka tudi pregledala vse te pripombe, morebitne predloge, argumente, potem stečejo pogoji, da pripravimo predlog sklepa za vlado in potem steče vladni postopek. Če se bo vlada na koncu strinjala z vsemi utemeljitvami, tudi sprejme ustrezen sklep. Računamo, da bo to v tem mesecu.

Ali držijo ocene, da je med lastniki teh 116 objektov na levem bregu precej takih, ki rušenju nasprotujejo? Kaj bi se, recimo, zgodilo v primeru, če z njimi ne bi bilo dogovora?

Težko sodimo o številu teh. Iz pripomb, ki smo jih dobili, ni mogoče definitivno razbrati, ali se kdo absolutno ne strinja s selitvijo ali ne. Vemo pa, da je del lastnikov teh objektov do zdaj nasprotoval odstranitvi objektov in preselitvi. Država ima možnost, če se ne sklene pogodba in se ne najde skupna rešitev, razlastitve. Ampak – kot sem večkrat že poudaril – cilj vlade in države je, da najdemo sporazumno rešitev in da vse te zadeve uredimo sporazumno in s pogodbami.

130 + 116, ostane torej še 97 objektov, ki so tudi na seznamu za odstranitev. Kaj se dogaja z njimi in kje večinoma so?

Ta trenutek imamo še 12 objektov v razgrnitvi, 11. septembra se ta razgrnitev konča. Potem bo tudi teh 12 subjektov šlo v zadnji sveženj sklepov, o katerih sem prej govoril. Imamo pa še objekte, ki smo jih umaknili s tega seznama na podlagi mnenja in presoje stroke. Ta je namreč ocenila, da vendarle po temeljitem pregledu in na podlagi vseh ukrepov, ki bodo v naslednjem obdobju izvedeni na vodotokih, to ni potrebno. Torej, da ljudje tam ne bodo ogroženi, da ne bodo ogrožena njihova življenja in zdravje, zaradi tega so bili potem tudi umaknjeni s tega seznama.

Boštjan Šefic o popoplavni obnovi